دیدار جمعه ترامپ و زلنسکی در کاخ سفید اگر یک مورد استثنایی در تاریخ دیپلماسی نباشد قطعا یکی از معدود موارد ثبت شده آن مقابل دوربین‌های خبرنگاران است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی سیف تبریزی -  واکنش‌های بین‌المللی به آنچه در این چند دقیقه بین رئیس‌جمهور ایالات متحده و همتای اوکراینی‌اش در اتاق بیضی گذشت، گسترده و در عین حال متفاوت بوده است. در حالیکه رهبران اتحادیه اروپا و اکثر کشورهای اروپایی سعی دارند هم‌صدا طرف «زلنسکی» را بگیرند و بخاطر شجاعت رئیس‌جمهور اوکراین از او تقدیر کنند؛ عده‌ای دیگر، حتی در داخل اروپا ترجیح می‌دهند جانب ترامپ را بگیرند و از تلاش‌های او برای به سرانجام رسیدن «صلح» در اوکراین تمجید کنند.

اما شاید تنها نظاره‌گر خوش‌اقبال این ماجرا «مرد کرملین» باشد؛ مردی که ۳ سال قبل با دستور مستقیم او جنگ آغاز شد.

کشورهای اروپایی اگر در رویارویی مستقیم نظامی در خط مقدم نبودند اما بدون شک در زمره اولین‌هایی بودند که با ترکش‌های عدیده این ناآرامی در همسایگی خود مواجه شدند؛ از مسائل امنیتی گرفته تا دغدغه تامین انرژی و بحران اقتصادی.

از ماه‌ها پیش و با قطعی شدن حضور دوباره ترامپ در قدرت، شائبه تلاش او برای نزدیکی به ولادیمیر پوتین و «معامله» با وی برای تمام شدن این جنگ تقویت شده بود.

ترامپ که همین چند روز پیش زلنسکی را یک «دیکتاتور» توصیف کرده بود با فراهم شدن شرایط انعقاد قرارداد با کی‌یف بر سر مواد معدنی اوکراین؛ ضمن انکار چنین تعبیری از او در کاخ سفید «استقبال» کرد. اما صحبت‌های او و زلنسکی در مقابل دوربین‌های تلویزیونی از مرز مشاجره و دعوای لفظی هم پیشی گرفت؛ کنفرانس مطبوعاتی لغو شد و ولودیمیر زلنسکی مضطرب و تنها از کاخ سفید خارج شد. بیانیه‌های بعدی دو طرف متفاوت بود؛ در حالیکه ترامپ گفت زلنسکی برای صلح آماده نیست؛ رئیس جمهوری اوکراین از او و ملت و کنگره آمریکا تشکر کرد و گفت هدفش تلاش برای برقراری صلحی عادلانه و پایدار برای ملت اوکراین است.

شاید در نگاه اول اینطور به نظر برسد که با تحقیر زلنسکی در این مشاجره، دونالد ترامپ به‌عنوان برنده اصلی ظاهر شده است، زیرا توانست موضع قاطع خود را در قبال اوکراین و رئیس‌جمهورش به نمایش بگذارد.

با تحقیر زلنسکی چه چیزی عاید ترامپ می‌شود؟

از یک سو، ترامپ در این مشاجره با لحنی تهاجمی ظاهر شد و زلنسکی را به «ناسپاسی» متهم کرد. او با تاکید بر اینکه اوکراین بدون حمایت آمریکا یارای دوام آوردن در مقابل پوتین را ندارد، خواستار قدردانی بیشتر و پذیرش توافق آتش‌بس شد. این موضع ممکن است برای هواداران ترامپ که به سیاست «اول، آمریکا» اعتقاد دارند، به‌عنوان نشانه‌ای از قدرت و قاطعیت او دیده شود. همچنین، نهایی نشدن توافق مواد معدنی که هدف اصلی سفر زلنسکی بود، به‌نوعی شاید پیروزی تاکتیکی برای ترامپ تلقی شود و قدرت مانور وی را در صورت از سر گیری مذاکرات افزایش دهد.

از سوی دیگر، زلنسکی با مقاومت در برابر فشارهای رئیس‌جمهور آمریکا و معاونش جی دی ونس و تاکید چند باره بر نیاز اوکراین به تضمین‌های امنیتی، تلاش کرد چهره‌ای مصمم و مستقل از خود نشان دهد.

شاید «شجاعت» و « صراحت» او در برابر ترامپ حمایت بیشتری از متحدان اروپایی و کسانی که خواستار ایستادگی در برابر روسیه هستند، را نصیب ولویمیر زلنسکی کند. واکنش‌های مثبت رهبران اروپا، مانند امانوئل ماکرون، فردریش مرتس، دونالد تاسک و سانچز، که پس از این نشست از اوکراین حمایت کردند.

با این حال، از منظر استراتژیک، ممکن است هیچ‌کدام از این دو «برنده واقعی» نباشند. این درگیری روابط کی‌یف و واشنگتن را در چنین مقطع حساسی تیره‌تر کرد. ولادیمیر پوتین احتمالا از تضعیف حمایت آمریکا از اوکراین استقبال می‌کند، به‌ویژه اگر این تنش به کاهش کمک‌های نظامی یا فشار بیشتر بر کی‌یف برای پذیرش شرایط آتش‌بس منجر شود.

در نهایت، شناسایی برنده یا برندگان اصلی این درگیری لفظی به نتایج عملی آن بستگی دارد: آیا ترامپ می‌تواند اوکراین را به پذیرش خواسته‌هایش وادار کند؟ آیا زلنسکی حمایت جایگزین از اروپا یا دیگر متحدان را تضمین خواهد کرد؟ تا زمانی که این پیامدها روشن نشود، شاید بتوان گفت که این تقابل بیشتر یک نمایش قدرت بود تا یک پیروزی قاطع برای یکی از طرفین.

پوتین چه سودی از این ماجرا عایدش می‌شود؟

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، می‌تواند از تنش بین زلنسکی و ترامپ به چندین شکل سود ببرد، زیرا این درگیری لفظی به‌طور مستقیم و غیرمستقیم به نفع اهداف استراتژیک روسیه در جنگ اوکراین و فراتر از آن عمل می‌کند.

۱- تضعیف اتحاد غرب: تنش بین آمریکا و اوکراین، در جامه اصلی‌ترین و تاثیرگذارترین حامی کی‌یف در جنگ، می‌تواند انسجام جبهه غرب علیه روسیه را مخدوش کند. اگر روابط کی‌یف و واشنگتن رو به وخامت برود، هماهنگی میان آمریکا و متحدان اروپایی‌اش احتمالا دستخوش اختلال خواهد شد. تهدیدی که به‌سرعت می تواند برای پوتین تبدیل به یک فرصت طلایی شود تا فشار بر اوکراین را افزایش دهد، بدون اینکه با پاسخ متحد و قدرتمند غرب مواجه شود.

۲-کاهش حمایت نظامی و مالی آمریکا از اوکراین: اظهارات تند ترامپ در این درگیری، از جمله تأکید بر «ناسپاسی» زلنسکی و اشاره به اینکه اوکراین بدون آمریکا دوام نمی‌آورد، همانطور که از قبل هم پیش‌بینی می‌شد می‌تواند نشانه‌ای از تمایل او به کاهش یا مشروط کردن کمک‌های آمریکا باشد. پر واضح است که قطع یا حتی تاخیر در ارسال تسلیحات می‌تواند کی‌یف را در میدان نبرد در موضع ضعف شدید قرار دهد؛ اوکراینی که هم‌اکنون هم از نظر تعداد سربازان آماده خدمت در موضعی بسیار آسیب‌پذیر قرار گرفته است.

۳- فشار بر اوکراین برای پذیرش آتش‌بس یا پذیرش شرایط کرملین درمذاکره: موضع تهاجمی ترامپ و درخواستش برای توافق آتش‌بس، که احتمالا شامل امتیازاتی به نفع روسیه باشد (مثل به رسمیت شناختن الحاق کریمه یا خودمختاری دونباس)، می‌تواند زلنسکی را در موقعیت دشواری قرار دهد. ترامپ در دیدار پرتنش خود با زلنسکی تصریح کرد که هدف اوکراین در همراه کردن آمریکا با خود اخذ امتیاز در مذاکره است و این در حالی است که ترامپ به دنبال امتیاز نیست و فقط خواستار برقراری صلح است. بنابراین با قطع یا حتی کاهش حمایت واشنگتن از زلنسکی؛ اوکراین ممکن است مجبور شود با شرایط مسکو کنار بیاید که برای پوتین یک پیروزی دیپلماتیک بزرگ محسوب خواهد شد، بدون اینکه امتیازی به طرف مقابل داده باشد.

۴- تقویت پروپاگاندای روسیه و تشدید احتمال سقوط زلنسکی قبل از استعفا: این درگیری لفظی به پوتین اجازه می‌دهد ضمن تقویت فرضیه «عروسک خیمه شب بازی» بودن زلنسکی بگوید: «ببینید، حتی بزرگ‌ترین حامی شما هم پشت‌تان را خالی می‌کند.» جنگی روانی که می‌تواند روحیه مردم اوکراین را تضعیف و مشروعیت زلنسکی را در داخل کشورش بیش از پیش زیر سوال ببرد و زمینه سقوط او را قبل از اینکه بخواهد با میل خودش کنار رود فراهم کند.

در مجموع، حداقل در مقطع کنونی به‌نظر پوتین نیازی به مداخله مستقیم در این تنش ندارد؛ او می‌تواند آرام بنشیند و از دور نظاره‌گر باشد، در حالی که اختلافات بین زلنسکی و ترامپ به‌طور خودکار موقعیت او را تقویت می‌کند. بزرگ‌ترین نفع او احتمالا در این است که این درگیری، اوکراین را منزوی‌تر و آسیب‌پذیرتر کند، چه از نظر نظامی و چه از منظر دیپلماتیک. اگر اروپا پشت اوکراین را خالی نکند چه می‌شود؟ آیا اتحادیه اروپا در همراهی با بریتانیا و کشورهایی نظیر کانادا و استرالیا خواهند توانست مانع از اعمال هژمونی ایالات متحده بر روابط بین‌الملل شوند و نظم نوینی را بوجود آورند؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مسعود دیپلمات
۰۳:۰۸ ۱۶ اسفند ۱۴۰۳
لپ مطلب این است که زلنسکی میخواهد منابع با ارزش و کمیاب کشورش را با اسلحه آمریکایی معاوضه کند تا به جنگ با روسیه ادامه دهد. ولی آمریکا نمیتواند در وضعیت جنگی از این منابع تقدیمی استفاده کند. پس باید جنگ متوقف شود. به همین لحاظ، آمریکا و روسیه در عربستان جلسه تشکیل دادند و توافق کردند که: "بخش های اشغال شده ما تو ! منابع کمیاب هم مال من. تمام!" البته بعد از ختم این غائله جنگ های دیگری هم برای معامله بر سر گرین لند و تایوان . . . در راه است، تا تقسیم کامل جهان خلقت!.
Iran (Islamic Republic of)
حسنی
۱۸:۱۰ ۱۴ اسفند ۱۴۰۳
زلنسگی اگر بخواهد اوکراین اوکراین بماند باید برود کرمانی دست پای پوتین بی افتد بگوید من غلط کردم بیا باهم مثل دوهمسایه خوب رابطه داشته باشیم گور بابا ترامپ بایدن مگرون شولتز گری استارمر بیا باهم مثل دوهمسایه خوب زندگی بکنیم یک پیمان نامه بین خودشان بنویسند قاب قضیه بگنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۱ ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
یک هیچ به نفع روسهای متجاوز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۹ ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
مطمئن باشید پوتین وترامپ سر ایران معامله کردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۰ ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
برندش مهم نیست کیه.بازندش ماییم.پوتین چه باجی داده و کدوم کشور دوست رو فروخته که اینجوری برا امریکا تو دل بورو شده؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۴ ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
یک بنده خوایی گفت تاکسی!؟
کریم خان میخوره؟
راننده گفت چرا کریم خان بخوره؟

حکایت ترامپ و معادن اوکراین و اروپا هست.
چرا اروپا از معادن کمیاب اوکراین نخوره و کمک لازم نظامی هم به اوکراین در جهت دفاع در برابر روسیه و یا دست برتر در مذاکره صلح نداشته باشد؟؟
چرا ترامپ با این اخلاق زشت و کاسبانه بخواد ثروت اوکراین رو ببره و به پوتین هم خدمت کنه؟
اروپا برخیز!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۰ ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
پوتین و ترامپ با هم معامله کردند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۹ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
پوتین بغیراز ترامپ باکسی دیگر مذاکره نخواهدکرد
Iran (Islamic Republic of)
کارمند ساده
۲۱:۴۸ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
اَللّهُمَّ اشْغَلِ الظّالِمينَ بِالظّالِمينَ وَ اجْعَلنا بَيْنَهمْ سالِمينَ غانِمينَ؛ خداوندا ستم كاران را به يكديگر مشغول ساز و ما را (در پرتو سرگرم شدن آنان به يكديگر) سالم نگهدار و پيروز گردان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۸ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
مردم اکراین مقاومتتت کردند
Netherlands (Kingdom of the)
Bm, سلام
۱۹:۵۳ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
ایگم برنده ایرانه.
جنگ روسیه و اروپا ما نظاره گر هستیم و سلاح فروش
Iran (Islamic Republic of)
Mohsen
۱۸:۴۶ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
یک کشوروملت به اسم اوکراین رفتن تودره،جدال باکفتارها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۱ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
غرب وحشی و اصحابش غرق در باتلاق خود ساخته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۴ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
دلخوش به نمایش غربی ها نباشید . فقط می توان از این ماجرا درس گرفت که به فکر ایران باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۳ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
روسیه و امریکا خیلی به هم نزدیک شده اند
این بدترین اتفاق برای ایران هست
متاسفانه ایران معامله شد و روسیه مثل همیشه از پشت خنجر زد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۹ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
نتیجه، با آمریکا نمیشه مذاکره کرد هم تجربی هم عقلی ، سوال مهم؛ راه جایگزین چیه ؟
چه برای سرمایه گذاری داخلی چه برای حل مصائب اقتصادی و ساخت کشور؟
واقعا نیاز هست عاقلان به شور بنشینند به دور از تعصب و تفکر کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
ترامپ ظاهر و باطن ش یکیه ولی اروپایی ها دو رنگند و از نظر فکری بهم نمی‌خورند این که بایدن نیست ترامپه زلنسکی با تأتر
اشتباه نگیر....زلنسکی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۰ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
ترامپ از بایدن خل چل تره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۸ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
دکتر احمدی نژاد مدتها قبل خبر داده بودند . عقلا خوب به خاطر دارند.
Netherlands (Kingdom of the)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
ما کشورهای صعیف باید ابرقدرتها برایمان تصمیم بگیرند مکانیسم ماشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۸ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
شما هرکی هستی معلومه خیلی ضعیف و ذلیل هستی ولی ما ملت ایران غیرتمون اجازه نمیده سرمون را بجز خدا پیش هیچ کس دیگه ای خم کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
h
۲۲:۴۰ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
ما از نظر نظامی ضعیف نیستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۱ ۱۴ اسفند ۱۴۰۳
زیر سایه وطن فروشان غذای قهرمانی دارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
برنده جفتشون هستند دارن اوکراین رو شوهر میدهند برسند به ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۷ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
دست هر کس رو که بخواد به ایران چشم داشته باشه میشکنیم. نقطه نقطه این آب و خاک در سرتاسر تاریخ لاله گون به خون سرخ مردمی است که برای وطن جان دادند. خون ستارخان،باقرخان،رئیسعلی دلواری و هزاران هزار شهید در رگهای ما جاریه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۰:۰۲ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
اینجاست که باید کشور خودش قدرتمند باشه و حداقل تا حدودی بر توانایی های داخلی خودش متکی باشه وگرنه اینطور از کاخ سفید پرتش میکنن بیرون.البته سرنوشت هر کسی که با استکبار و طاغوت زمانه دست دوستی بده غیر از این نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۹ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
کور خوندی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۱ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
آفرین به شجاعت زلنسکی.اروپا اگر اندازه زلنسکی شجاعت و استقلال داشته باشد باید همراهی کند این مرد شجاع را و پوتین خبیث و جنایتکار متجاوز قاتل را سر جایش بنشانند.ترامپ مرد پول است و منفعت.مرد جنگ نیست.
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسیان
۱۵:۱۵ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
اگر قرار به غارت منابع باشد پس بازگشت اوکراین به روسیه و خداحافظی با ناتو و غرب بهتر است که !!!!
آخرین اخبار