
باشگاه خبرنگاران جوان - معاملات آتی سهام آمریکا شامگاه یکشنبه با کاهش چشمگیری روبرو شد. این افت در حالی رخ داد که بازارها همچنان نسبت به تعرفههای متقابل سنگین اعمال شده از سوی دولت ترامپ بر شرکای تجاری ایالات متحده واکنشهای منفی نشان میدهند.
بر اساس گزارش مجله هیل، معاملات آتی شاخص داوجونز در ساعت ۶ بعد از ظهر به وقت محلی، با سقوط بیش از ۱۷۰۰ واحدی، نگرانیها را نسبت به یک روز فاجعهبار در وال استریت در آغاز معاملات روز دوشنبه برانگیخت.
پیش از این نیز، شاخص داوجونز و سایر بازارهای مالی در روزهای پنجشنبه و جمعه تحت تاثیر سیاست تعرفهای ترامپ و احتمال اقدامات تلافیجویانه از سوی سایر کشورها، روزهای سختی را سپری کرده بودند. در این دو روز، شاخص داوجونز نزدیک به ۴۰۰۰ واحد کاهش یافت.
جیم کرامر، تحلیلگر شبکه CNBC، با اشاره به سقوط بازار سهام در سال ۱۹۸۷، نسبت به تکرار «دوشنبه سیاه» هشدار داد و تاکید کرد که اگر ترامپ به برنامههای تعرفهای خود پایبند بماند، احتمال وقوع چنین رویدادی وجود دارد. در جریان دوشنبه سیاه سال ۱۹۸۷، شاخص داوجونز در یک روز ۲۲.۶ درصد سقوط کرد.
کرامر در برنامه روز شنبه خود با اشاره به این موضوع گفت: «اگر رئیسجمهور تلاشی برای برقراری ارتباط با کشورها و شرکتهایی که به قوانین مدنظر پایبند هستند انجام ندهد، سناریوی ۱۹۸۷ که در آن اقتصاد برای سه روز متوالی سقوط کرد و سپس در روز دوشنبه ۲۲ درصد دیگر کاهش یافت، محتملترین سناریو خواهد بود.»
در حالی که نگرانیها در مورد وضعیت اقتصادی رو به افزایش است، مقامات دولت ترامپ روز یکشنبه تلاش کردند تا از تعرفههای اعمال شده از سوی رئیسجمهور دفاع کنند.
کوین هاسِت، رئیس شورای اقتصاد ملی، در مصاحبه با برنامه This Week، تاکید کرد که تعرفههای سنگین «تأثیر قابل توجهی بر مصرفکنندگان آمریکایی نخواهد گذاشت.» استیو منوچین، وزیر خزانهداری نیز در مصاحبه با شبکه NBC، تعرفهها را «اصلاح قیمت یکباره» توصیف کرد.
ترامپ از تعرفههایی که روز چهارشنبه اعلام و روز بعد اجرایی کرد دفاع کرد و گفت که سایر کشورها دههها است که از ایالات متحده سوء استفاده میکنند و دولتهای پیشین نیز برای دفاع از کارگران و تولیدکنندگان آمریکایی به اندازه کافی تلاش نکردهاند.
وی پیشنهاد کرد که مردم از فرصت کاهش قیمت سهام استفاده کرده و اقدام به خرید کنند و از ضررهای احتمالی چشمپوشی کنند. ترامپ تاکید کرد که «بازارهای مالی همواره فراز و نشیب دارند.»
راجر مارشال، سناتور جمهوریخواه ایالت کانزاس، به کریس استایروالت، مجری برنامه The Hill Sunday گفت که اگرچه او در نهایت خواهان «تعرفه صفر» است، اما ترامپ موظف است از کشاورزان و تولیدکنندگان آمریکایی حمایت کند.
دولت ترامپ در مورد مدت زمان اعمال تعرفهها، سیگنالهای متفاوتی را ارسال کرده است.
برخی از مقامات روز یکشنبه اشاره کردند که کشورها برای کاهش فشارهای ناشی از تعرفهها، به دنبال مذاکره با دولت آمریکا هستند.
منبع : سی ان بی سی