وجود آلودگی‌های زیست محیطی طبیعی و انسانی، زنگ خطر سلامت شهروندان در شهرستان نفت خیز گچساران مشهور به بام نفتی ایران را به صدا درآورده است.

زنگ خطر آلودگی زیست محیطی در بام نفت ایرانبه گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج  ،  قرار داشتن در دل تاسیسات نفتی، نزدیکی به استان خوزستان به عنوان کانون گرد و غبارها و وجود برخی صنایع تهدید‌هایی است که لزوم توجه مردم و مسئولان برای تلاش بیشتر در زمینه توجه به سلامت مردم و جلوگیری از آلودگی زیست محیطی منطقه را دوچندان کرده است.

کارشناسان بخش سلامت در گچساران نسبت به وجود آلایندگی‌های زیست محیطی هشدار می‌دهند و از دستگاه‌های اجرایی می‌خواهند با ایجاد فضای سبز، احداث کارخانه بازیافت زباله و افزایش زیرساخت‌های حمل و نقل عمومی برای کاهش آلودگی‌های زیست محیطی اقدام کنند.

متخصصان امر از سوی دیگر اذعان دارند مردم نباید با سوق دادن وظایف تنها به طرف دولت از مسئولیت‌های اجتماعی و شهروندی درباره آلودگی‌های زیست محیطی شانه خالی کنند.

این صاحب نظران بر این باورند استفاده از دوچرخه، پیاده روی به جای استفاده از خودرو‌های تک سرنشین و استفاده از ماسک از وظایف مردم در این مقوله است.

چندی پیش کشت محصولات جالیزی و سبزی در مناطق پربالی، حاشیه دره کمبل و ایستگاه پمپاژ دژسلیمان به دلیل استفاده از آب فاضلاب ممنوع شد که این امر نشان دهنده اهمیت مشارکت بهره برداران کشاورزی در جلوگیری از آلودگی‌های زیست محیطی است.

درباره ممنوع شدن کشت سبزی در این مناطق مسئولان می‌گویند:بخش عمده‌ای از فاضلاب شهر دوگنبدان و روستا‌های طول مسیر به رودخانه کمبل وارد شده بود که آب این رودخانه را به شدت آلوده کرده بود.

به گفته مسئولان چهار هکتار زمین کشاورزی در منطقه کمبل که محل کشت انواع سبزی و صیفی از طریق آب آلوده فاضلاب آبیاری می‌شود در سال ۹۴ با حکم مراجع قضایی شهرستان با تراکتور تخریب شد.

از آنجا که آلودگی‌های زیست محیطی نقش اثرگذاری بر روی سلامت انسان، کشاورزی پایدار و صنعت گردشگری دارد به نظر می‌رسد کاهش اثرات آن نیازمند تلاش مضاعف است.

به گفته متخصصان و دست اندرکاران بهداشت و سلامت، پدیده آلودگی هوا بر دستگاه‌های داخلی همچون قلب، ریه و اندام‌های خارجی مانند چشم و پوست اثرات زیانباری دارد.

کارشناسان برای حفظ سلامتی استفاده از ماسک‌های استاندارد، محدود کردن سفر‌های درون شهری به موارد ضروری در زمان وجود پدیده ریزگرد‌ها را توصیه می‌کنند.

مدیر شبکه بهداشت و درمان گچساران با اشاره به اینکه اداره بهداشت و سازمان جهاد کشاورزی به صورت مداوم بر سبزی کاری‌ها نظارت دارند، گفت: در صورت مشاهده هرگونه آبیاری سبزی‌ها توسط آب کمبل از ورود آن‌ها به بازار جلوگیری می‌شود و با متخلفان نیز بشدت برخورد خواهد شد.

سهراب صیدی افزود: در این راستای هم اکنون کمیته‌ای با عنوان «پیشگیری و کنترل آبیاری مزارع با فاضلاب» تشکیل شده که در آن تصمیم‌هایی برای جلوگیری از آبیاری مزارع با فاضلاب‌ها گرفته می‌شود.

وی اظهار ادشت: لازم است تا راه اندازی کامل تصفیه خانه دژسلیمان از کشت سبزی و صیفی جات در این منطقه از سوی جهاد کشاورزی جلوگیری شود.

صیدی آب آلوده را برای سلامت انسان‌ها بسیار خطرناک دانست و گفت: در فاضلاب و آب‌های آلوده، میکروب‌های مقاوم به درمان وجود دارد که باعث بیماری می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین وجود تخم انگل در این قبیل محصولات کشاورزی، می‌تواند خطراتی برای سلامت افراد مصرف کننده این محصولات به همراه داشته باشد.

کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان آذر امسال ۱۵۵ روز با پدیده ریزگرد در شهرستان گچساران ثبت شده است.

فرمان فرامین اظهار داشت: ۹۴ روز در سال ۱۳۹۶ و ۶۱ روز در سال جاری با پدیده ریزگرد در این شهرستان گزارش شده است.

وی میزان کاهش دید در روز‌های با پدیده ریزگرد گچساران در این مدت را بین ۵۰۰ تا ۹ هزار متر برآورد کرد.

روز‌های با پدیده گرد و غبار دید افقی کمتر از ۱۰ هزار متر است

شهردار دوگنبدان فرسوده بودن ناوگان حمل و نقل عمومی شهر دوگنبدان را یادآور شد و افزود: برای ترویج استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی راهی جز تزریق چند دستگاه اتوبوس نو به ناوگان حمل و نقل کنونی نداریم.

مسعود ظفری ایجاد زیرساخت‌هایی مانند پارکینگ را از دیگر راهکار‌های کمک به استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی ذکر کرد.

وی با اشاره به اهمیت فضای سبز برای کاهش آلودگی هوا بر ضرورت اختصاص اعتبار برای این مقوله مهم تاکیدکرد.

سرانه فضای سبز در شهر دوگنبدان هم اکنون ۱۰ متر مربع است

رئیس اداره حفاظت محیط زیست گچساران همم می‌گوید: محیط زیست به جنگل‌ها و مراتع محدود نمی‌شود و محل زندگی انسان نیز نیازمند مراقبت‌های ویژه است.

ولی رمضانی فرهنگ سازی در مدارس را از برنامه‌های دردست اجرا برای جلب مشارکت مردم در راستای حفظ محیط زیست عنوان کرد.

وی بیان کرد: ۱۹ واحد تولیدی و صنعتی آلاینده در این شهرستان امسال اخطار زیست محیطی دریافت کرده اند.

ولی رمضانی افزود: این واحد‌ها شامل ۱۰ کارخانه سنگ شکن، چهار بیمارستان، ۳ کشتارگاه دام و ۲ جایگاه دفع زباله است.

وی تصریح کرد: اخطار به این واحد‌ها در راستای اجرای مفاد قانون مدیریت پسماند و به دلیل پراکنده شدن ضایعات این واحد‌ها در محیط زیست داده شد.

رمضانی اظهار داشت: در صورتی که واحد‌های تولیدی و صنعتی نسبت به اصلاح و بازسازی سامانه تصفیه پسماند اقدام نکنند، برابر قانون از فعالیت آن‌ها جلوگیری می‌شود.

وی بیان کرد: کارشناسان محیط زیست این شهرستان به طور مستمر از واحد‌های تولیدی مستقر در این شهرستان به ویژه واحد‌های تولید آسفالت، سنگ شکن و دکل‌های ملی حفاری بازدید به عمل آورده و در صورت مشاهده هر نوع آلودگی، واحد مورد نظر را موظف به استانداردسازی و دفع خطر آلاینده‌ها می‌کنند.

۱۷ واحد تولیدی و صنعتی آلاینده در سال گذشته در این شهرستان اخطار زیست محیطی دریافت کردند.

۱۷ سنگ شکن، ۱۶ واحد گاوداری شیری صنعتی و نیمه صنعتی و ۳۴ واحد تولیدی مرغ و ۲ بیمارستان در این شهرستان فعال است.

رئیس اداره نگهداری و تعمیرات خطوط لوله شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: با هدف تولید در راستای حفظ محیط زیست از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۷۵۰ مورد ماموریت موفقیت‌آمیز در حوزه نگهداری و تعمیرات خط لوله نفت در حوزه نفتی این شهرستان انجام شد.

حسین سبکبار اظهار کرد: با اشاره به درخواست کار‌های انجام شده از ابتدای سال ۹۷ تاکنون بیان کرد: بازسازی و اصلاحیه تغییر قطر خطوط لوله نفت ورودی چاه‌های ۱۲۰، ۱۶۷، ۱۶۸، ۱۷۵، ۱۸۸، ۲۲۲، ۲۳۴، ۲۳۷، ۲۹۳ در تفکیک گر ۱۶۷ گچساران یکی از مهمترین خدمات انجام شده امسال در این زمینه بوده است.

سبکبار ادامه داد: تعمیر محل نشتی خط ۴۲ اینچ نفت سبک خروجی تلمبه خانه گوره قبل از شیر ۴۳۲، ایمن‌سازی و تعویض دو رشته خط لوله ۲۴ اینچ بهرگان در تلمبه خانه گوره، تعمیر و ایمن سازی خط لوله ۲۶ اینچ کنارگذر نفت سنگین تلمبه خانه گوره، ایمن‌سازی و تعویض خط اصلی و خطوط همراه) ۷ رشته خط چاه ۵۱ ایستگاه گاز بی‌بی حکیمه ۲ عبوری از دیگر اقدامات این اداره در سال جاری بوده است.

وی تصریح کرد: ایمن سازی خطوط لوله ۸ اینچ گاز چاه‌های تولیدی ۳۹، ۳۳، ۲۷ و ۲۵ چندراهه ۳ تا فاصله تقریبی ۲۰۰ متر بعد از آن، ایمن سازی به روش غلاف گذاری روی خط لوله ۲۶ و ۳۰ اینچ نفت گچساران ۱ و ۲ به گوره در سه نقطه و ایمن سازی و حذف انشعاب خط لوله ۲۶ اینچ نفت نمکی گچساران ۱ و ۲ به گچساران ۳ در نقاط پراکنده، ایمن سازی خطوط لوله ۲۴ اینچ ورودی و خروجی، ۸ اینچ مایعات و ۲ اینچ هوا بین منطقه تفکیک پازنان و گاز و گاز مایع ۹۰۰ و تعویض خطوط لوله ۶ اینچ پساب خروجی واحد نمکزدایی رگ سفید ۲ به چاه ۱۳۷ به طول ۱۵۰۰ متر نیز امسال صورت گرفت.

سبکبار در ادامه تصریح کرد: اداره نگهداری و تعمیرات از ابتدای سال جاری تاکنون تعداد ۷۵۱ درخواست کار مانند اصلاحیه‌های مهندسی، درون و برون کارخانه‌ای، تعمیرات مترقبه و پیشگیرانه، اتصال مجدد و جمع‌آوری چاه ها، عملیات حفاظت کاتدی و مهار نشتی خطوط لوله را برای حفاظت و صیانت از تولید انجام داده است.

وی ابراز داشت: پراکندگی تاسیسات این شرکت به عنوان دومین تولید کننده نفت در مناطق نفتخیز جنوب موجب شده است کار در اداره نگهداری تعمیرات و خطوط لوله نفت گچساران نسبت به دیگر نقاط از حساسیت بیشتری برخوردار باشد.

سبکبار بیان کرد: این اداره وظایفی مانند برنامه‌ریزی، سازماندهی، هماهنگی و هدایت عملیات نگهداری و تعمیرات و انجام تعمیرات اصلاحی روی خطوط لوله درون و بیرون تاسیسات، اجرای پروژه‌های غیرعمده، مطالعه و پیگیری برنامه‌های کوتاه مدت و بلندمدت شرکت، همکاری و هماهنگی با ادارات مهندسی عملیاتی، خدماتی، ادارات ستادی مناطق نفتخیز و سایر شرکت‌های بهره‌بردار در اجرای پروژه‌های مشترک و نظارت بر حداکثر استفاده از تجهیزات، ماشین آلات و سایر منابع و حصول اطمینان از رعایت مقررات ایمنی را بر عهده دارد.

شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران یکی از شرکت‌های مهم زیر مجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ایران است.

این شرکت با بهره گیری و توانمندی از ۱۰ واحد بهره برداری، پنج کارخانه نمک‌زدایی در مدار، ۲ کارخانه نمک‌زدایی در دست اقدام، ۱۱ ایستگاه فشار و تزریق گاز، سه مجتمع بزرگ پالایشگاهی گاز و گازمایع، سیستم گاز آغار و دالان مشتمل بر ۱۲ دستگاه شیرگاه و لخته گیر مایع و چندین واحد آزمایشگاه شیمیایی، ۶ واحد آبرسان، حدود ۱۱۰ تفکیک گر سرچاهی و بوستری، ۳ ایستگاه برق فشار قوی و بیش از ۶۷۰۰ کیلومتر خطوط لوله از قطر ۴ تا ۵۲ اینچ دارد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گچساران گفت: کاشت درختان دست کاشت به عنوان سدی در برابر ریزگرد‌ها از برنامه‌های در دست اجرا در بحث آلودگی هواست.

فرجام جلیلی افزود:۶۴۰ هکتار جنگل دست کاشت در دولت تدبیر و امید در این شهرستان احداث شده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گچساران ادامه داد:در این میزان جنگل دست کاشت بیش از ۲۵۰ هزار اصله نهال غرس شد.

وی بیان کرد: یکهزار و ۸۰۰ هکتار جنگل دست کاشت در این شهرستان تاکنون ایجاد شده است.

جلیلی ابراز کرد: طرح احیا و توسعه جنگل‌های گچساران در مناطق کمبل، پشکان و پربالی که درمعرض بیشترین میزان فرسایش خاک هستند اجرا شده است.

وی اظهار کرد: درختان کنار، کاج، سرو و کهیر که با آب و هوای منطقه سازگاری دارد در این جنگل‌ها غرس شده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گچساران گفت: طرح جنگل کاری امسال در ۲۰۰ هکتار از اراضی ملی این شهرستان اجرا می‌شود.

جلیلی ابراز داشت: ۳۲۰ هزار هکتار مرتع و ۱۱۵ هزار هکتار جنگل در گچساران وجود دارد.

وی افزود: گونه‌های جنگلی بادام، بلوط و بنه بیشترین وسعت جنگل‌های این شهرستان را به خود اختصاص داده‌اند.

۹۰ درصد از اراضی شهرستان گچساران را عرصه‌های ملی تشکیل می‌دهد که از این میزان ۷۰ درصد مرتع و جنگل است.

شهرستان ۱۲۴ هزار نفری گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.

انتهای پیام/غ

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.