به گزارش
گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی الجزیره در مطلبی نوشت: در روزهای پایانی ماه فوریه "ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود"، پادشاه عربستان در صدر هیئتی ۱۵۰۰ نفره سفر یک ماهه خود به کشورهای آسیایی و حوزه اقیانوس آرام را آغاز کرد. وی پس از دیدار با مقامات کشورهای مالزی، اندونزی، برونئی، ژاپن، چین، مالدیو، در مسیر بازگشت خود به عربستان برای حضور در نشست سران اتحادیه عرب به اردن سفر میکند.
پس از مرگ ملک عبدالله در سال ۲۰۱۵ میلادی این نخستین سفر طولانی پادشاه عربستان است. رسانههای دولتی عربستان در درجه اول هدف اصلی این سفر را جذب سرمایه گذاری و ارتقای بازار انرژی این کشور قلمداد کردند. ولی با نگاهی دقیقتر میتوان اهمیت زمینه جغرافیای سیاسی این سفر را دریافت.
اولویت سفر پادشاه عربستان در دو بخش خلاصه میشود: دیدار با مقامات چینی و ژاپنی و برآورد اهداف در سفر به مالزی، اندونزی و برونئی.
چین و ژاپنبهای نفت در اواخر سال ۲۰۱۵ میلادی و اوایل سال ۲۰۱۶ به پایینترین سطح رسید. این روند تا حدودی ریاض را در اجرای برنامههای بلند مدت خود که وابسته به درآمد نفتی بودند، بازداشت. از سوی دیگر، طرح ملی تحول (NTP)، که توسط محمد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان و ولیعهد بلند پرواز سعودی مطرح شد، نیازمند سرمایه گذاریهای مستقیم خارجی در عربستان است. عربستان علاقهمند به جذب سرمایهگذاران آسیایی برای فروش پنج درصد از سهام آرامکو در سال ۲۰۱۸ است و برای این منظور از بانکهای مرتبط با چین درخواست مشاوره مالی کردهاند. بنابراین مهمترین اهداف ملک سلمان در سفر به چین و ژاپن، جذب بازارهای شرق آسیا در زمینه انرژی و نظامی محسوب میشود.
وزیر دفاع عربستان در دیدار با شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن و شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، اطمینان دو قدرت بزرگ شرق آسیا برای سرمایه گذاری در بخش انرژی و نظامی عربستان را جلب کرد. با روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا و تغییر سیاست خارجی دولتهای شرق آسیا، ریاض مجبور به هماهنگ کردن خود با این سیاستهای جدید است. از سوی دیگر، تشدید تنشهای این کشور با ایران پس از اعدام شیخ نمر، رهبر شیعیان عربستان، و بالا گرفتن آتش جنگ در یمن، موجب شد ریاض در راستای ارتقای توان نظامی خود به هر ریسمانی چنگ بزند.
مالزی، اندونزی، برونئی و مالدیو
ملک سلمان در دور دوم سفر خود به کشورهای مسلمان مالزی، اندونزی، برونئی و مالدیو که همگی از اعضای سازمان همکاریهای اسلامی هستند، سفر کرد. وی در سفر به این کشورها اهداف ژئوپولیتیک را دنبال میکرد. علت تعامل عربستان با این کشورها نه به دلیل منافع اقتصادی و نظامی، بلکه صرفا میتوان از دریچه اسلام نگریست. ریاض معتقد است کشورهای مسلمان شرق آسیا و حوزه اقیانوس آرام موقعیت مناسبی برای ایجاد پایگاه ضدتروریستی در جهان اسلام است. همچنین مالزی و اندونزی بهعنوان اعضای به اصطلاح ائتلاف نظامی تحت هدایت عربستان به شمار میروند که عربستان در دسامبر سال ۲۰۱۵ بهصورت غیرمنتظره از تشکیل آن خبر داد.
در نهایت به نظر میرسد سفر دورهای پادشاه عربستان به شرق آسیا بخشی از برنامه نمایشی ریاض برای ارتقای مدلهای اقتصادی و نظامی خود و همچنین حفظ موقعیت ریاض به عنوان رهبر جهان اسلام (اهل تسنن) است.
انتهای پیام/