به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ وبسایت «یوروپ نیوزویک» در گزارشی نوشت: چند هفته پیش و در بحبوحه جنگ داخلی سوریه، «جان کری،» وزیر امور خارجه آمریکا، همتایان سعودی و ایرانی خود را برای نشستن دور یک میز در ژنو سوئیس به منظور مذاکره برای حل بحران سوریه متقاعد کرد. شاید حضور مقامات چند کشور دور یک میز برای مذاکره بر سر یک موضوع، مسئله خاص یا مهمی نباشد؛ اما زمانی که صحبت از دو رقیب مانند ریاض و تهران — که در ارتباط با بحران سوریه اختلاف نظر اساسی دارند و حامی گروههای مخالف در این کشور هستند — باشد، آن زمان این مسئله یک دستاورد به نظر میرسد.
با وجود همه تلاشهای دولت آمریکا برای نشاندن دو رقیب بر سر یک میز، این دستاورد در روزهای اخیر در حال تبدیل شدن به یک شکست است. به دنبال اعدام «آیتالله نمر،» روحانی شیعه، به دست عربستان و اعتراض ایران به این مسئله، روابط دو کشور قطع شد. گرچه عده کمی معتقدند درگیریهای کنونی میان دو کشور به جنگی تمام عیار تبدیل خواهد شد، احتمال شدت گرفتن جنگ میان گروههای تحت حمایت هر دو طرف در سوریه بسیار زیاد است. مسئلهای که توافق صلح این کشور را از همیشه دور از دسترستر خواهد کرد.
در ادامه این گزارش آمده است: این مسئله برای دولت اوباما که سالهاست تلاش میکند از تمرکز بر خاورمیانه بکاهد، خبر خوشی نیست. بسیاری از تحلیلگران معتقدند بالا گرفتن درگیری میان ایران و عربستان باعث میشود مهمترین مأموریت کنونی آمریکا در خاورمیانه، یعنی جنگ با گروه تروریستی داعش در حاشیه قرار بگیرد و در عوض نگاهها به سمت یمن جلب شود. جایی که یکی از شاخههای القاعده در حال نفوذ و گسترش است. «ولی نصر،» یکی از مشاوران سابق اوباما در وزارت کشور آمریکا، معتقد است عربستان سیاست واشینگتن در خاورمیانه را نابود کرده است.
اعدام شیخ نمر، آخرین نمونه از اختلافات آمریکا و عربستان پس از سالها روابط نزدیک محسوب میشود. از زمان انقلاب اسلامی ایران، واشینگتن همواره یکی از حامیان بزرگ ریاض بوده است. به دلیل محبوبیت آیتالله نمر، دولت آمریکا که نگران افزایش اختلافات فرقهگرایانه در منطقه بود، از دولت عربستان خواست از اعدام او صرفنظر کند. مسئلهای که آلسعود به آن توجهی نشان نداد.
به ادعای این گزارش، مقامات کنونی و حتی سابق آمریکا نگرانند جنگ میان حامیان ایران و عربستان در سوریه تا اندازهای بالا بگیرد که آنها را از تمرکز بر روی مسئله اصلی یعنی جنگ با داعش باز دارد و این مسئله به نفع این گروه تروریستی تمام شود.
از طرف دیگر آمریکا ناچار است در نزاع میان ایران و عربستان، طرف یکی را بگیرد. اما این مسئله در شرایطی که این کشور به هیچ یک از دو طرف اطمینان ندارد، خود معضلی برای دولت اوباما است. تعلل آمریکا در حمایت از عربستان، مقامات سعودی را نگران ادامه اتحاد آمریکا با این کشور کرده است. این نگرانیها زمانی آغاز شد که در زمان بیداری اسلامی در مصر، اوباما خواستار برکناری «حسنی مبارک،» رئیسجمهور این کشور، به عنوان یکی از یاران دیرینه آمریکا شد.
بنابر این گزارش، اما مسئلهای که ضربه آخر را به نگرانی سعودیها درباره ادامه این اتحاد وارد کرد، توافقنامه هستهای ایران بود. به دنبال این توافق، مقامات آلسعود از خود پرسیدند، آیا آمریکا همچنان یکی از حامیان ماست؟ یا بزودی اتحاد تهران- واشینگتن، خط بطلانی بر همکاریهای چندین ساله آمریکا و عربستان خواهد بود؟
آمریکا تلاش کرده است با فروش سلاح به عربستان تا حدودی از نگرانیهای این کشور بکاهد. اما تلاشهای عربستان برای براندازی دولت بشار اسد در سوریه و مبارزه با شیعیان حوثی یمن نشان میدهد این کشور عزم خود را برای مبارزه با شیعیان حامی ایران جزم و راهش را نیز از واشینگتن جدا کرده است.
در پایان این گزارش آمده است: در میان همه این تنشها جان کری همچنان میکوشد دو طرف را به ادامه همکاری برای حل بحران سوریه و تمرکز بر جنگ با داعش راضی کند. گرچه تاکنون تلاشهای او نتیجه چندانی دربرنداشته است. عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان، اعلام کرده است در مذاکرات سوریه شرکت خواهد کرد. با این وجود، امید چندانی به ثمربخش بودن این مذاکرات و دستیابی به توافق در سوریه و همچنین یمن وجود ندارد.
انتهای پیام/