مقامات اسرائیلی و آمریکایی با مطرح‌کردن مدل لیبی برای ایران با واکنش قاطع تهران مواجه شدند که آن را غیرواقع‌بینانه با وضعیت خود دانست.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ حسین مهدی‌تبار - به گزارش نیو عرب در هفته‌های اخیر، مقامات اسرائیلی و آمریکایی دوباره از «مدل لیبی» برای برنامه هسته‌ای ایران سخن گفته‌اند؛ راهبردی که به‌جای توسل به زور نظامی، با فشار دیپلماتیک به‌دنبال برچیدن توانمندی‌های هسته‌ای تهران است.

این ایده را نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در جریان سفر اخیرش به واشنگتن به‌صورت علنی مطرح کرد. او پس از دیدار با رئیس‌جمهور وقت آمریکا، دونالد ترامپ، به خبرنگاران گفت که خواهان توافقی با ایران شبیه به توافق سال ۲۰۰۳ با لیبی است؛ توافقی که در آن طرابلس برنامه هسته‌ای خود را به‌طور کامل و دائمی برچید.

نتانیاهو پیش از ترک ایالات متحده بر موضع خود تأکید کرد و گفت تنها دو راه برای مواجهه با پرونده هسته‌ای ایران وجود دارد: توافقی جامع یا اقدام نظامی. او افزود که گزینه اول باید مشابه مدل لیبی باشد؛ یعنی «ما وارد می‌شویم، تأسیسات را منهدم می‌کنیم، تمام تجهیزات را زیر نظر آمریکا و با اجرای مستقیم آن‌ها، برمی‌چینیم؛ این سناریوی ایده‌آل است.»

این روایت بازتابی از سخنان سناتور جمهوری‌خواه آمریکا، تام کاتن، است که پیش‌تر گفته بود ترامپ ترجیح می‌دهد توافقی با ایران صورت گیرد که شبیه توافق سال ۲۰۰۳ لیبی با ایالات متحده باشد.

مقامات ایرانی به‌سرعت و به‌شدت این ایده را رد کردند. معاون وزیر خارجه، عباس عراقچی، در واکنش گفت که آمریکا اگر فکر می‌کند می‌تواند مدل لیبی را بر ایران تحمیل کند، «در رؤیا به سر می‌برد».

رحمان قهرمان‌پور، کارشناس هسته‌ای ایران، به نسخه عربی رسانه «العربی الجدید» گفت که استانداردهای نظارت بین‌المللی بر پرونده‌های هسته‌ای، اجازه تعمیم یک پرونده به کشور دیگر را نمی‌دهند.

او تأکید کرد: «هر پرونده هسته‌ای منحصربه‌فرد است و نمی‌توان آن را مستقیماً با دیگری مقایسه کرد.» قهرمان‌پور بر این نکته پافشاری کرد که دیپلماسی هسته‌ای باید متناسب با شرایط سیاسی، جغرافیایی و راهبردی خاص هر کشور طراحی شود.

او یادآور شد که برنامه هسته‌ای لیبی بسیار ابتدایی‌تر از برنامه ایران بود و فاقد پایگاه داخلی قوی بود، در حالی که برنامه هسته‌ای ایران بومی و محصول بیش از دو دهه تلاش پیوسته است و در دانش و تخصص علمی مهندسان و دانشمندان ایرانی نهادینه شده.

قهرمان‌پور همچنین اشاره کرد که تصمیم لیبی در سال ۲۰۰۳، در پس‌زمینه حمله نظامی آمریکا به عراق و در زمانی اتخاذ شد که جورج بوش دکترین «جنگ پیش‌دستانه» را دنبال می‌کرد. رژیم قذافی در آن زمان از درون ضعیف و در عرصه جهانی منزوی بود.

به گفته او، دولت باراک اوباما بعدها به محدودیت‌های سیاست‌های قهری پی برد و نهایتاً حق غنی‌سازی اورانیوم را برای ایران به‌رسمیت شناخت؛ تغییری کلیدی که پایه توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را شکل داد.

قهرمان‌پور معتقد است که واشنگتن احتمالاً تلاشی جدی برای پیاده‌سازی مدل لیبی در مورد ایران نخواهد کرد، چرا که می‌داند تهران هرگز چنین چیزی را نمی‌پذیرد. به‌جای آن، آمریکا به‌نوعی «دیپلماسی قهری» روی آورده که با استقرارهای نظامی آشکار در منطقه، از جمله در جزیره دیه‌گو گارسیا، همراه است.

او گفت: «آن‌ها دیپلماسی سنتی ارائه نمی‌دهند، بلکه نوعی دیپلماسی تحمیلی را دنبال می‌کنند.»

علیرضا مجیدی، تحلیلگر دیگر ایرانی، بر تفاوت اساسی بین ساختار زیرساختی و عمق برنامه هسته‌ای ایران و لیبی تأکید کرد.

او گفت: «دانش هسته‌ای ایران در ذهن دانشمندانش جای دارد؛ کاملاً بومی است و به‌طور مستقل در طول بیش از بیست سال رشد کرده.»

مجیدی استدلال کرد که حتی اگر زیرساخت‌های فیزیکی ایران برچیده شود، دانش و تخصص علمی ایران از بین نخواهد رفت، به‌ویژه با توجه به اینکه فیزیک هسته‌ای به یکی از رشته‌های دانشگاهی اصلی در ایران تبدیل شده است.

او همچنین یادآور شد که لیبی پیش‌تر در دهه ۱۹۸۰ مورد حمله نظامی آمریکا قرار گرفته بود و در دهه ۱۹۹۰ نفوذ منطقه‌ای خود را تا حد زیادی از دست داده بود، در حالی که ایران همچنان بازیگری قدرتمند با شبکه‌ای از اتحادهای منطقه‌ای است.

مجیدی معتقد است که هدف اصلی نتانیاهو از مطرح‌کردن مدل لیبی، نه دیپلماسی، بلکه خرابکاری است. به گفته او، نتانیاهو تلاش دارد هم مذاکرات ایران را به شکست بکشاند و هم ایالات متحده را به سمت اتخاذ موضعی سخت‌تر سوق دهد.

او افزود که نتانیاهو شناخت خوبی از ترامپ و حلقه نزدیکان او دارد و با مطرح‌کردن مدل لیبی – مدلی که در نهایت با سقوط و کشته‌شدن قذافی پایان یافت – سعی دارد هم غرایز تهاجمی ترامپ را تحریک کند و هم نگرانی‌های ایران از تغییر رژیم را برجسته کند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۱
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۱ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
نه پس برید باهاش بجنگید؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۶ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
ایران هم در دوران ۸ ساله خاتمی که تاسیسات پلمپ شد دوره روحانی که بتن ریزی کرد و الان هم در دوره سوم اصلاح طلبان مجددا همان برنامه ها داره اجرا میشود که ابتدا با افزایش نرخ ارز و تضعیف پول و اقتصاد از داخل جهت فشار آوردن بر ملت ایران شروع کردند و گویا اینبار مدلی هست که از ریشه دارند تمام دست آورد ها را نابود می‌کنند و هم و غمشان شده مذاکرات مثل برجام و کلا ملت و اقتصاد را رها کردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۷ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
آیا ایران تجربه لیبی را تکرار می‌کنه ؟؟؟ باید گفت مگر اینکه مغز خر خورده باشه تجربه لیبی را تکرار کنه کدام عاقلی میاد تمام هستی شو تقدیم درذ و راهزن کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۶ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
باز هم مثل زمان روحانی همه چیزو میدن میره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۵ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
تهش چی میشه؟ ایران سر خم میکنه یا سرافراز می ایسته؟
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۸:۲۱ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
ایران همچنان بازیگری قدرتمند با شبکه‌ای از اتحادهای منطقه‌ای است. یک ساعت و نیمه دارم به این جمله میخندم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۵ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
هیچ آینده روشنی در مذاکرات نسیت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۱ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
شک نکنید با وجود دولت اصلاحات این اتفاق خواهد افتاد.چون آنها توافق را به هر قیمتی می‌خواهند.
Iran (Islamic Republic of)
Mohsen
۱۶:۲۴ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
وعده صادق3 کی رخ میده؟
Italy
ناشناس
۱۶:۰۵ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
مگه چاره دیگه ای جز این راه هم دارید ؟ تمام راه ها رو بستید به روی خودتون..شما چه بخواین چه نخواین الان فقط یک راه دارید اونم خلع سلاحه..در غیر این صورت این مردم گشنه تک تک شماها رو زنده زنده میخورند
Iran (Islamic Republic of)
حسن کاشانی فرد
۱۸:۳۳ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
لطفا چرت نکو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۱ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
گشنه تویی و امثال تو
کدوم راه رو میگی بستس غرب گدا
Iran (Islamic Republic of)
شهدا
۲۲:۰۴ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
به دور از انصاف است که اینطور به مردم غیور ولایت مدار وباایمان وشهید پرور تهمت میزنید!!!
لعنت بر دل سیاه شیطان...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۲ ۲۷ فروردين ۱۴۰۴
زود باش فرارکن تا تورا زنده زنده نخورند خواب دیدی خیر باشد اگرمیتوانستند سرمیز نمی آمدند بی شعور نباش باید داشته هایت افتخاربکنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
اگر آمریکا بخواهد طبق نظر و گفته نتانیاهو جنایکار صهیونیستی با مذاکرات برنامه های هسته ای ایران برخورد کند. کاملا در اشتباه و در رویا است. ایران نه لیبی است و نه قذافی در ایران حکومت می‌کند. ایران دارای رهبر فرزانه و باهوش است. و بعد از دادن شهدا و جانبازان و این همه فشار اقتصادی و سختی بواسطه سالها تحریم های ظالمانه آمریکا و اروپا یک ذره از ازبرنامه های انرژی اتمی برای توسعه مملکت کوتاه نخواهد آمد..نتانیاهو باید این آرزو را به گور ببرد.و ان شاءاللّه دنیا شاید نابودی رژیم صهیونیستی خواهد بود....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۶ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
مسئله هسته‌ای بهانه است آمریکا و اسرائیل دنبال این هستند که با تخریب همه چیز کشورهای دیگر حاکم مطلق جهان شوند و دیگران را برده خود سازند. اگر در غزه موفق شوند می روند لبنان ، اگر در لبنان موفق شوندخواهند رفت سوریه و ایران و به دنبال آن خواهند رفت مصر و ترکیه و عربستان و در نهایت روسیه و چین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۱ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
موضوع ساختار ویا امکانات و وجود همکاری با دنیا مطرح نیست اصل موضوع آنست که مذاکره کننده آدم ساده لوح زود باور نباشد به وعده های گل و بلبل ترامپ اعتماد نکند بداند هرلحضه چه تفاهم باشد یا نباشد فرصت پیدا بکند نابود خواهد کرد به امضا قرارداد ها وپیمانها توجه نکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۷ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
بستگی داره سر سلاح مذاکره بشه یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۹ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
دهنتو اب بکش هر گز هیچ چی برچیده نخواهد شد ولیران باقدرت جلو خواهد رفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۰ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
اگراوکراین ایران به روسیه انتقال شود طرح لیبی عملی شده است بعد ادعا میکنند باید موشکها ئی که قابلیت هسته ای دارند منهدم شوند طرح لیبی همین طوری پیش رفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۸ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
کی گفته که آمریکا و اسرائیل باید در مورد تمام جهان تصمیم بگیرند ؟ این نحو صحبت کردن روحیه مردم را خراب می کند ، چون بوی انفعال می دهد ، با دشمنان زیاده خواهی مثل آمریکا و اسرائیل باید با قدرت صحبت کرد.
Iran (Islamic Republic of)
حسن کاشانی
۱۴:۱۷ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
آمریکا واسرائیل غلط زیادی کردند ایرانی عرب نیست هم غیرت دارد هم با فکر است؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۷ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
خاک تو سر واداده ها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
حالا تجربه لیبی هم نباشه امریکا حربه های مختلفداره برای به زانودراوردن ایران مهمترین و کاریترین حربه اش استفاده از غربگرایان خیانتکار ونفوذی ‌شان در ایران است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
هرگز تجربه نمیکند اما ایران طرف غرب را بگیرد باید با شرق تسویه حساب کند و چون درهم آمیخته است ایران هرگز نخواهد توانست تغییر‌وضعیت‌ سیاسی نماید دیگه بقیه اش خودت بگو خخخخخ.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
توانمندی هسته ای که بعد 46سال هنوز روزی دو ساعت برق نداریم
آخرین اخبار