در حالی که گفت‌وگوهای اقتصادی میان واشنگتن و کی‌یف بر سر منابع معدنی ادامه دارد، رسانه‌ها از درخواست آمریکا برای کنترل یک خط لوله حیاتی گاز در خاک اوکراین خبر داده‌اند؛ اقدامی که برخی ناظران آن را «اخاذی استعمارگونه» توصیف کرده‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان - مذاکرات اخیر میان مقام‌های آمریکایی و اوکراینی که روز جمعه در کی‌یف برگزار شد، بیش از پیش پرتنش شده است. در این گفت‌وگوها، دولت آمریکا خواستار آن شده که «شرکت سرمایه‌گذاری مالی توسعه بین‌المللی» این کشور کنترل یکی از مهم‌ترین خطوط انتقال گاز اوکراین را در اختیار بگیرد.

این خط لوله که از شهر سودژا در غرب روسیه آغاز و تا شهر اوژهورود در مرز اوکراین با اتحادیه اروپا ادامه دارد، در دوران اتحاد جماهیر شوروی ساخته شده و همچنان یکی از شریان‌های اصلی انتقال انرژی به غرب محسوب می‌شود.

گفته می‌شود این درخواست بخشی از پیش‌نویس جدید توافقی است که واشنگتن برای دسترسی به منابع نفت، گاز و فلزات کمیاب اوکراین پیشنهاد داده است. نسخه اولیه این طرح که در فوریه ارائه شد، شامل واگذاری منابعی به ارزش حدود ۵۰۰ میلیارد دلار به آمریکا بود.

مذاکرات در حالی ادامه دارد که اوکراین از اول ژانویه، با پایان قرارداد پنج‌ساله‌اش با شرکت گازپروم روسیه، جریان گاز از این مسیر را متوقف کرده است. تا پیش از آن، کی‌یف و مسکو از محل ترانزیت گاز به اروپا، صدها میلیون یورو درآمد سالانه داشتند.

در واکنش به این روند، ولودیمیر لاندا، اقتصاددان ارشد مرکز استراتژی اقتصادی در کی‌یف، گفته است که ایالات متحده «دنبال آن است که هرچه می‌تواند از اوکراین بگیرد» و پیش‌بینی کرده که این خواسته‌های آمریکا، که آن‌ها را «استعمارگرایانه» توصیف کرده، بعید است در کی‌یف پذیرفته شود.

اختلاف بر سر منابع، بدون تضمین امنیتی

پیشنهاد کنترل خط لوله تنها یکی از جنبه‌های اختلاف است. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، پیش‌تر پیشنهادی برای دسترسی آمریکا به بخش‌های توسعه‌نیافته معدنی کشورش ارائه داده بود، اما آن پیشنهاد در چارچوب یک توافق دوطرفه مطرح شده بود که در آن، دولت آینده ترامپ در مقابل سود حاصل از این منابع، سلاح در اختیار اوکراین قرار دهد.

با این حال، دونالد ترامپ نه‌تنها از ارائه تضمین‌های امنیتی خودداری کرده، بلکه گفته حتی در صورت عدم توافق، کی‌یف «با مشکلات بزرگی روبه‌رو خواهد شد».

زلنسکی روز پنج‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران تأکید کرد که تنها در صورتی توافق حاصل خواهد شد که شرایط عادلانه باشد و سود حاصل از منابع طبیعی به صورت مساوی (۵۰-۵۰) بین دو طرف تقسیم شود. او گفت: «من فقط از چیزی دفاع می‌کنم که متعلق به اوکراین است. این باید هم برای اوکراین و هم برای آمریکا سودمند باشد.»

وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز اعلام کرده گفت‌وگوها همچنان در سطح فنی در جریان است.

مواضع مبهم آمریکا درباره آینده اوکراین

در این میان، اظهارات اخیر کیت کلوگ، نماینده ویژه آمریکا در امور اوکراین، نیز جنجال‌برانگیز شده است. کلوگ در گفت‌وگویی با روزنامه تایمز از سناریویی برای تقسیم اوکراین «مشابه برلین پس از جنگ جهانی دوم» سخن گفته بود، هرچند بعدها گفت منظورش استقرار نیروهای غربی در بخشی از کشور برای حمایت از حاکمیت اوکراین بوده است.

بر اساس این طرح، نیروهای روسی در مناطق اشغالی باقی خواهند ماند و همزمان، نیروهای بریتانیایی و فرانسوی در کی‌یف و مناطق دیگر مستقر خواهند شد.

هم‌زمان، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، روز جمعه در سن‌پترزبورگ با ولادیمیر پوتین دیدار کرد. منابع خبری مدعی‌اند که پیشنهاد ویتکاف برای پایان جنگ، واگذاری چهار استان اوکراینی به روسیه بوده؛ از جمله مناطقی که همچنان در کنترل اوکراین است و حدود یک میلیون نفر در آن‌ها زندگی می‌کنند.

منبع: رویترز

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۷ ۲۴ فروردين ۱۴۰۴
میخواهد اروپا راهم برده آمریکا بکند هروقط دلش خواست شیر گاز را بازبکند هروقت تبعیت نکردند شیرگاز راببندد قیمتها راهم خودش تائین بکند چون اروپا میخواهد بغیراز ناتو یک ارتش دیگر تشکیل بدهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۲۴ فروردين ۱۴۰۴
تو مذاکره با ایران هم همینهارو میخواد ولی کسی به ما نمیگه فقط توافق میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۶ ۲۴ فروردين ۱۴۰۴
می‌خواهد کمک نظامی به اوکراین را نه دشمنی با روس بلکه بعلت منافع آمریکا انجام می‌دهد ولی واقعیت هدف اصلی روسیه است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۲ ۲۴ فروردين ۱۴۰۴
وقتی درگیر جنگ‌ باشی، (از هر نوعش. اقتصادی، نظامی، سیاسی) و ضعف از خودت نشون بدی، حتی دوستانت هم ازت باج میگیرن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۴ فروردين ۱۴۰۴
مرد یک مرد واقعی که برخلاف سیاستمداران دروغگو و کلاش ماست
Germany
ناشناس
۱۲:۰۲ ۲۴ فروردين ۱۴۰۴
آب و خاكو برق و زمين و خونه و همه چى ما هم تو ايران دست اون سرمايه داران و ثروتمندان هست والا من بعد اينهمه سال كار دو متر زمين ندارم بخرم اجاره خونه رو درنميارم صاحب خونه هم مثل جلاد بالاسرما اجاره ميگيره ماشينم ندارم برقمونم تند تند قطع ميشه داده ميشه به اون ماين كنندگان ارز ديجيتالتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۲ ۲۴ فروردين ۱۴۰۴
وهمچنین اب وخاک وگاز ونفت ایران را
آخرین اخبار