ریچارد کولوین دیپلمات بازنشسته کانادایی در مصاحبه با روزنامه «گلوب اند میل»، دولت کانادا را به ارتکاب نقض فاحش قوانین بینالمللی و دست داشتن در جنایات جنگی از جمله ناپدید کردن و شکنجه صدها زندانی افغانستانی در قندهار طی سالهای 2006 و 2007 میلادی، متهم کرده است.
ریچارد کلوین همچنین مدعی شد این افراد بدون هیچ نوع نظارت رسمی به نیروهای امنیتی افغانستانی سپرده شدند و بهجای آنکه بهعنوان زندانی ثبت شوند، بهعنوان اشخاص تحت کنترل معرفی میشدند تا مسئولان بتوانند قوانین نظارتی بر زندانیان را دور بزنند.
به نوشته این روزنامه، کالوین اسنادی ارائه کرد که نشان میدهد تعداد افغانهای زندانی، بیشتر است از آنچه که قبلاً در گزارش ذکر شده بود.
به گفته این دیپلمات پیشین کانادایی، کشورش از آوریل 2006 تا آوریل 2007 حدود هزار زندانی را مخفیانه به نیروهای امنیتی دولت سابق افغانستان تحویل داده است و از این تعداد تنها 129 مورد به طور رسمی به نیروهای افغانستانی تحویل داده شد.
کلوین در گزارش خود نوشت ارتش کانادا با استفاده از یک سیاست مخفی و اعلام نشده، قوانین بینالمللی را نقض کرده است؛ انتقال مخفیانه زندانیان به منزله ناپدید شدن اجباری است که براساس قوانین بینالمللی جنایت جنگی محسوب میشود.
وی در این گزارش مدعی شد «کمیته بینالمللی صلیب سرخ» بارها در مورد وضعیت بازداشتشدگان هشدار داده است، اما مقامات کانادایی آن را نادیده گرفتهاند.
کلوین این افشاگری را سال 2009 در یک کمیته پارلمانی مطرح کرده و شهادت داده بود. افشاگری کلوین واکنشهای بسیاری را در آن زمان بر انگیخت و دولت «استیفن هارپر»، نخستوزیر وقت را تحت فشار قرار داد.
اکنون کلوین در گزارشی هزار صفحهای درباره افشاگری جدید نوشته است، این متن از صدها منبع عمومی و خصوصی شامل گزارشهای تحقیقی، بیانیههای رسمی نظامی و خاطرات سربازان پیشین گردآوری شده است.
«جاستین ترودو»، نخست وزیر کانادا، سال 2009 که در آن زمان یکی از اعضای اپوزیسیون بود، از آغاز تحقیقات در مورد زندانیان افغان حمایت کرد، و در سال 2015، ترودو پس از نخستوزیر شدن، به وزیر دفاع وقت دستور داد تا این موضوع را بررسی کند.
«آرجیت ساجان»، وزیر دفاع وقت کانادا اما در سال 2016، مدعی شد کاناداییها با بازداشتشدگان رفتاری انسانی داشتهاند و نیازی به تحقیقات بیشتری نیست.
کلوین بر این باور است که دولت کانادا نه تنها در این اقدامات دست داشته، بلکه سعی در سرپوش گذاشتن بر آنها داشته است. وی همچنین تاکید میکند رسوایی سیاستهای کانادا در قندهار به اعتبار کشورش آسیب رسانده و این کشور را در موقعیتی قرار داده است که میتواند، به جنایاتی که اکنون به روسیه در اوکراین نسبت میدهد، متهم شود.
این دیپلمات کاناد ایی در گزارش خود تأکید کرد کانادا باید درسهای مهمی از این رسوایی بگیرد؛ از جمله شفافیت بیشتر در مأموریتهای نظامی، نظارت قویتر غیرنظامیان بر ارتش، و ایجاد قوانینی که اطمینان دهد سیاستهای خارجی کانادا با قوانین بینالمللی مطابقت دارند.
دولت کانادا تا کنون به این افشاگریها پاسخ نداده است.