به گزارش
حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ، دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز اعلام کرد: «اقتصاد مقاومتی» اصطلاحی است که در سال 1389 اولین بار از سوی مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از کارآفرینان کشور مطرح شد و پس از آن نیز در سخنرانی های متعدد ایشان مورد تاکید قرار گرفت. اقتصاد مقاومتی در حقیقت اقتصادی را ترسیم می کند که توانایی مقابله با شوک های وارد شده بر اقتصاد را دارد. چنین اقتصادی باید قابلیت انعطاف در شرایط مختلف و توانایی عبور از بحران را داشته باشد. برای دستیابی به چنین اقتصادی لازم است نگاه بلندمدت به سیاست های اقتصادی وجود داشته باشد و زیرساخت های اقتصاد به گونه ای طراحی شوند تا در آینده چارچوب کلی اقتصاد در برابر انواع ناملایمات توانایی مقابله داشته باشند. همچنین باید با توجه به شرایط جاری اقتصاد کشور و تحریم های بین المللی تحمیل شده ، سیاست های خاص و گاهی متفاوت از شرایط عادی اتخاذ شوند. در این صورت اقتصاد مقاومتی در یک بازه زمانی کوتاه مدت نیز قابل تعریف است که به منظور عبور از شرایط بحران های کوتاه مدت طراحی شده است. این گزارش به عنوان مطالعه مقدماتی در خصوص اقتصاد مقاومتی به تبیین گام هایی که در شناخت اقتصاد مقاومتی لازم است برداشته شوند می پردازد و تهیه گزارشهای تکمیلی و جنبی در بخش های مختلف اقتصادی که در این نوشتار شناسایی می شوند ضروری به نظر می رسد.
این گزارش می افزاید: این مطالعه به عنوان ویرایش اول در خصوص اقتصاد مقاومتی به تبیین مفهوم اقتصاد مقاومتی و شاخص های اصلی آن می پردازد. به همین منظور در ابتدا بررسی وضعیت جاری کشور و مقایسه آن با صدر اسلام از دیدگاه مقام معظم رهبری تبیین می شود و در ادامه مولفه های اصلی اقتصاد مقاومتی از دیدگاه مقام معظم رهبری مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین اقتصاد مقاومتی از دو دیدگاه بلندمدت و کوتاه مدت بررسی خواهد شد. در بخش بلندمدت ، شاخص های اقتصاد مقاومتی، راهبردهای آن و تفاوت یک اقصتاد مقاومتی با اقتصاد سالم و توسعه یافته مورد اشاره قرار می گیرد.
در پایان این گزارش آمده است: نتایج بررسی های این مطالعه نشان می دهد که اقتصاد مقاومتی در کوتاه مدت و بلندمدت تا حدود زیادی با یکدیگر دارای وجه مشترک بوده و ناقض یکدیگر نیستند. اقتصاد مقاومتی در بلندمدت ، تا حدی به یک اقتصاد توسعه یافته و سالم شباهت دارد ، با این تفاوت که تهدیدهایی را که از سوی جامعه جهانی وجود دارند نیز همواره در نظر می گیرد. اقتصاد مقاومتی در کوتاه مدت بر بسیاری از شاخص های یک اقتصاد توسعه یافته مانند کاهش وابستگی به نفت، تنوع در کالاهای صادراتی ، کاهش بیکاری و... هم تاکید دارد، با این حال به منظور عبور از شرایط بحران، در اقتصاد مقاومتی کوتاه مدت ممکن است سیاست هایی اتخاذ شوند که در بلندمدت توصیه نمی شود. در این خصوص می توان به سیاست هایی مانند سیاست های تنظیم بازار و توزیع کالا از سوی دولت اشاره کرد.
این گزارش همانطور که اشاره شد، نسخه مقدماتی مطالعه در خصوص اقتصاد مقاومتی است و انتظار می رود که در گزارشهای آتی و تکمیلی متعدد، سرفصل های عنوان شده در این گزارش مورد بررسی قرار گیرد. سرعت در انجام مطالعات تکمیلی امری ضروری و واجب است و هرگونه تاخیر می تواند هزینه هایی را به اقتصاد کشور تحمیل کند.
انتهاي پيام/س2