![دانههای جادویی برای سلامت و نشاط](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/27/20350137_413.jpg)
حسین افشین معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، در اولین همایش نخبگان افغانستانی با تأکید بر پیوندهای عمیق تاریخی و فرهنگی ایران و افغانستان، از حمایتهای گسترده علمی و فناورانه برای نخبگان این کشور خبر داد.
وی در این سخنرانی با اشاره به اشتراکات زبانی، تاریخی و فرهنگی دو ملت، تأکید کرد: ما ملتی هستیم که دارای ریشههای یکسانیم. مرزها تنها خطوطی بر نقشهاند، اما آنچه ما را پیوند میدهد، قرنها در جان و روح ما حک شده است.
افشین ضمن اشاره به سیاستهای حمایتی ایران در قبال مهاجران افغانستانی، از جمله دستور رهبر معظم انقلاب برای تحصیل کودکان افغانستانی در مدارس ایران، خاطرنشان کرد: این رویکرد نه از روی ترحم، بلکه از روی شناخت و همسرنوشتی است. امروز دیگر سخن از مدارس نیست، بلکه از دانشگاهها، شرکتهای دانشبنیان و پروژههای فناورانهای است که ایران و افغانستان را به یک اکوسیستم علمی مشترک تبدیل خواهد کرد.
وی افزود: دانشگاههای ایران به روی نخبگان افغانستانی گشوده شده است و شرکتهای دانشبنیان افغانستانی میتوانند در ایران ثبت شوند، توسعه یابند و سرمایه جذب کنند. ما این مسیر را برای شما هموار خواهیم کرد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور تأکید کرد: مأموریت اصلی وی حمایت از نخبگان ایرانی است، اما در عین حال پیشرفت علمی بدون تعاملات بینالمللی و همافزایی با دیگر نخبگان ممکن نیست.
وی افغانستان را نه فقط یک همسایه، بلکه یک فرصت برای ساختن یک اکوسیستم علمی و فناوری مشترک دانست.
در پایان، افشین با دعوت از نخبگان برای همکاری در مسیر توسعه علمی و فناوری، تصریح کرد: ایران خانه شماست، اما نه فقط برای زندگی، بلکه برای ساختن آیندهای که با دانش و فناوری تعریف میشود. بیایید این آینده را با هم بسازیم.
تداوم همکاریهای علمی و فناورانه میان نخبگان ایران و افغانستان
روزبه دبیر همایش و رئیس سازمان توسعه همکاریهای علمی و فناوریهای بینالمللی در این رویداد با اشاره به اهمیت این گردهمایی اظهار داشت: این رویداد پاسخی به یک نیاز اساسی و تاریخی است. دانشجویان و نخبگان افغانستانی که در دانشگاههای ایران تحصیل میکنند، ظرفیتهایی بسیار ارزشمند برای توسعه علمی و فناوری هستند و میتوانند در اکوسیستم علمی و فناورانه ایران نقش مؤثری ایفا کنند.
وی با تأکید بر اهداف سازمان توسعه همکاریهای فناورانه، گفت: ما بر آن هستیم که این ظرفیت را به کار بگیریم و از طریق انتقال دانش و فناوری، ارتباطی پایدار و سازنده میان جمهوری اسلامی ایران و افغانستان ایجاد کنیم. ظرفیتهای افغانستان برای توسعه علمی و فناورانه بسیار قابل توجه است و در همین راستا، یکی از اولویتهای ما حمایت از حضور شرکتهای دانشبنیان ایرانی در این کشور است.
دبیر همایش با اشاره به اهمیت ایجاد یک اکوسیستم علمی و فناورانه مشترک میان ایران و افغانستان افزود: ضروری است که مسیر تعامل علمی و فناورانه با نخبگان افغانستانی بهطور مستمر ادامه یابد. ما در نظر داریم این همایش را در سالهای آینده نیز برگزار کنیم و گفتوگوهای علمی و فناورانه با نخبگان افغانستانی را گسترش دهیم.
وی همچنین با تأکید بر نقش نخبگان بینالمللی در توسعه علمی ایران، تصریح کرد: تعاملات علمی ما تنها به افغانستان محدود نمیشود، بلکه چارچوبی گسترده برای همکاری با متخصصان سایر کشورها نیز در نظر گرفته شده است. کیفیت بالای اکوسیستم فناوری ایران موجب شده که متخصصان بینالمللی علاقهمند به همکاری با این سیستم باشند. بر همین اساس، تسهیلاتی برای حمایت از نخبگان بینالمللی، از جمله نخبگان افغانستانی، در نظر گرفته شده است.
حمایت از شرکتهای دانشبنیان افغانستانی در ایران
وی در بخش دیگری از سخنان خود به روند تأسیس شرکتهای دانشبنیانهای بین المللی در ایران پرداخت و گفت: فرایند ثبت و فعالیت این شرکتها مطابق با استانداردهای علمی و فناوری ایران طراحی شده است. با این حال، مسیر مشخصی که انحصاراً برای نخبگان سایر کشورها در نظر گرفته شود، وجود ندارد، بلکه تمامی شرکتها باید معیارهای علمی و تخصصی لازم را کسب کنند.
در پایان، دبیر همایش با اشاره به اقدامات وزارت علوم برای بهبود روند همکاریهای علمی، تأکید کرد: ما در تلاش هستیم تا با بهرهگیری از ظرفیت نخبگان سایر کشورها، مسیر همکاریهای علمی و فناورانه را هموار کنیم و آیندهای روشنتر برای هر دو کشور رقم بزنیم.
اولین همایش نخبگان افغانستانی در روزهای ۲۷ و ۲۸ بهمن از سوی معاونت علمی نهاد ریاست جمهوری، جمهوری اسلامی ایران در پارک فناوری پردیس استان تهران در حال برگزاری است.
این گردهمایی به ابتکار سازمان توسعه همکاریهای علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ایران و با هدف تبادل ایدههای نوآورانه، تبیین راهکارهای علمی و ایجاد بستر تعامل میان نخبگان افغانستانی و شرکتهای دانش بنیان ایران، در محورهای صنعت، نوآوری، فرهنگ و هنر، علوم اسلامی، کارآفرینی، پزشکی، ادبیات و قرآن پژوهی برگزار میشود.
دست اندرکاران این همایش بزرگ میگویند که در آن، طیف وسیعی از موضوعات مورد بحث قرار خواهد گرفت که از آن جمله میتوان به صنعت، نوآوری، فرهنگ و هنر، علوم اسلامی، کارآفرینی، پزشکی، ادبیات و قرآنپژوهی اشاره کرد؛ موضوعاتی که میتواند به توسعه بیسابقه همکاریهای نخبگان افغانستانی و فعالان حوزه دانشبنیان ایران منجر شود.
ناظران میگویند که این همایش، نهتنها فضایی برای ارائه ایدههای نوآورانه و تعامل میان اندیشمندان افغانستانی و متخصصان ایرانی محسوب میشود، بلکه دو کشور را در مسیر پیشرفتهای علمی، اقتصادی و فرهنگی بیش از پیش به یکدیگر پیوند میزند.
انتظار میرود که در نتیجه برگزاری همایش، همکاریهای علمی، فنی و پژوهشی میان دانشمندان و نخبگان افغانستانی و ایرانی در حوزههای مختلف، شاهد جهش بیسابقه باشد.
برگزاری این همایش در عین حال نشان میدهد که رویکرد جمهوری اسلامی ایران نسبت به اقشار گوناگون جامعه افغانستان به ویژه دانشمندان، دانشگاهیان، پژوهشگران و متخصصان حوزههای مختلف، سازنده، صمیمانه، تعامل محور و مبتنی بر پیوندهای پایدار تاریخی و تمدنی دو کشور است.
منبع: ایرنا