تحلیلگر مسائل افغانستان نوشت: حرکت افغانستان به سمت یک بحران سیاسی، یکی از مقدمات جدی و ضروری اجرایی شدن مفاد موافقت نامه میان آمریکا و طالبان است.

بازی ۲ وجهی آمریکا با انتخابات افغانستانبه گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، کمیسیون مستقل انتخابات پس از چند ماه فراز و فرود، درنهایت  محمد اشرف غنی را با کسب نزدیک به ۵۱ درصد آرا، پیروز انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد.

اعلام این نتیجه، واکنش های گسترده ای را در میان رهبران سیاسی و مردم افغانستان به دنبال داشت.دکتر عبدا… عبدا… که اصلی ترین مدعی این انتخابات در برابر محمد اشرف غنی است، خود را پیروز انتخابات دانست و ضمن تکرار ادعای خود مبنی بر تقلب گسترده و سازمان یافته در انتخابات، اعلام کرد که با تکیه بر آرای شفاف و پاک، پیروز انتخابات است و در جایگاه رئیس جمهور، حکومت تشکیل خواهد داد.

جنرال عبدالرشید دوستم، کریم خلیلی و محمد محقق نیز به عنوان اصلی ترین شرکای سیاسی آقای عبدا…، از تصمیم او برای تشکیل حکومت به شدت استقبال کردند. گلبدین حکمتیار نیز ضمن این که نتایج اعلام شده را به دلیل وقوع تقلب های گسترده نپذیرفت، خواهان ابطال نتایج انتخابات و برگزاری انتخاباتی جدید با حضور طالبان شد. رحمت ا… نبیل دیگر نامزد مطرح انتخابات نیز گفت که حکومت برآمده از تقلب را نمی‌ پذیرد. او همچنین پیشنهاد کرد که اشرف غنی، عبدا… و طالبان، از ادعاهای خود بگذرند و مذاکرات بین‌الافغانی را آغاز کنند. لطیف پدرام و احمد ولی مسعود نیز از دیگر نامزد هایی هستند که نتیجه انتخابات را نپذیرفته اند. از سوی دیگر، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین هم، انتخابات ریاست جمهوری را غیر شفاف دانسته و نتیجه آن را غیر قابل قبول بیان کرده است. گروه طالبان نیز بلافاصله پس از اعلام نتایج، به آن واکنش نشان داده و ضمن این که برگزاری انتخابات در شرایط اشغال را اساسا غیر قانونی و غیر مشروع دانستند، آن را مغایر با پروسه صلح اعلام کردند.

مخالفت جریان های سیاسی و تاثیر گذار افغانستانی با نتایج اعلام شده، تقریبا همه شمول است و جز تیم انتخاباتی محمد اشرف غنی، هیچ تیم یا فرد یا حزب دیگری از آن استقبال نکرده است.در این میان، نکته حائز اهمیت این است که هیچ یک از رهبران کشورهای خارجی نیز تا لحظه  تنظیم این یادداشت (که دو روز از اعلام نتیجه انتخابات می گذرد)، به محمد اشرف غنی تبریک نگفته اند و این وضعیت، به این معناست که جامعه جهانی نیز نتایج اعلام شده را با دیده تردید می نگرد.

از سوی دیگر، زلمی خلیل زاد و راس ویلسون سرپرست سفارت آمریکا در کابل، بلافاصله و دقایقی پس از اعلام نتایج، در کابل به دیدار دکتر عبدا… رفتند و تصمیم قاطع عبدا… در اعلام پیروزی پس از این ملاقات، از این امر حکایت دارد که او، برای اعلام این تصمیم خود، مخالفتی از سوی آمریکایی ها احساس نکرده و بلکه موافقت ضمنی آن ها را نیز گرفته است.

اکنون این سوال به صورت جدی مطرح است که چرا، آمریکایی ها، در عین حال که هفته گذشته و در حاشیه اجلاس مونیخ، با اشرف غنی دیدار کرده و به صورت ضمنی، حمایت خود از او را نیز اعلام کرده بودند، اکنون و در  این شرایط بحرانی، به عبدا… هم چراغ سبز نشان داده اند؟ بدون شک پاسخ به این سوال را جز در سایه توجه به آن چه میان آمریکا و طالبان در حال روی دادن است، نمی توان دریافت.

منابع مطلع گزارش کرده اند که توافق میان آمریکا و طالبان به امضا رسیده است و به زودی از آن رونمایی خواهد شد. با توجه به قدرت اعمال نفوذ آمریکا در نهاد های اجرایی افغانستانی و به ویژه نهاد های برگزار کننده انتخابات، همان طور که پیش از این هم گفته می شد، نتایج انتخابات تقریبا همزمان با نهایی شدن مذاکرات آمریکا و طالبان اعلام شد.

اکنون این سخن که حرکت افغانستان به سمت یک بحران سیاسی، یکی از مقدمات جدی و ضروری اجرایی شدن مفاد موافقت نامه میان آمریکا و طالبان است، به روشنی قابل درک شدن است. ممکن است آمریکا، واگذاری کل قدرت به طالبان در ازای تامین منافع خود را در سر داشته باشد یا این که مدلی از حکومت فعلی عربستان (ترکیب افراد لیبرال و سکولار در پست های سیاسی و افراد متعصب مذهبی در پست های فرهنگی و دینی) را برای آینده افغانستان پیش بینی کرده باشد، اما در هر دو صورت، ضروری است که ساختار نظام کنونی، دچار فروپاشی شود و این هدف، جز با خلق یک بحران بزرگ در حد و اندازه نزاع گسترده سیاسی و حتی برخوردهای نظامی و فیزیکی برای پست ریاست جمهوری، امکان پذیر نخواهد بود.

بنابراین باید اذعان کرد که در شرایط فعلی، بار دیگر شاهد مهندسی فضای سیاسی افغانستان توسط آمریکا هستیم و تقریبا تمام جناح های درگیر در افغانستان از طالبان گرفته تا اشرف غنی و عبدا… و دیگران، همگی بار دیگر، با طناب آمریکا وارد چاهی شده اند که خیر و منفعتی برای مردم افغانستان در آن دیده نمی شود.

سید احمد موسوی مبلغ/ روزنامه خراسان

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار