به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛خوردن خاک، گچ، سیمان و ... جزء عادات و کارهایی است که برخی افراد یا به آن اعتیاد دارند و یا هرزچندگاهی به سراغ آن میروند، که رغبت به این کار را شاید بتوان یک بیماری به نام پیکا؛ دانست.
پیکا یا هرزه خواری را شاید بتوان نام یک بیماری دانست، بیماری که در آن فرد تمایل شدید به خوردن موادی میکند که از لحاظ ارزش غذایی در رتبه صفر قرار دارند همانند؛ خاک و گچ و ...
بروز این اختلال یا بیماری برای خود دلایلی دارد که باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا در این مطلب به آن بپردازد، پس با ما همراه باشید.
کلمه پیکا در لاتین به معنی پرندهای است که غذاهای فراوان و مختلفی میخورد و در واقع تمایل به خوردن مواد درهم و برهم دارد.
بیشتر بدانید: اگر این ۷ علامت را دارید بدن شما بیمار است!
پیکا عبارت است از تمایل به خوردن مواد غیر غذایی مانند خاک، گچ، صابون و یخ که شایعترین آن تمایل خوردن به خاک و یخ است.
برخی فرضیهها در این مورد وجود دارد که کمبود تغذیهای فرد، نسبت به مواد مغذی از قبیل: آهن، مس، روی و دیگر مواد میباشد و عقیده بر این است که شاید برخی از مواد معدنی که فرد کمبود دارد از این طریق جایگزین شود.
در زنان باردار، تمایل بدون دلیل به خوردن مواد غذایی غیرمعمول و گاهی مواد غیر غذایی مانند یخ و نشاسته یا خاک وجود دارد. اهمیت تغذیه صحیح و کافی در دوران بارداری برای مادر و جنین را نمیتوان نادیده گرفت، زیرا سلامتی فرد به میزان زیادی به دریافت مواد مغذی و وضعیت تغذیهای او در دوران جنینی بستگی دارد.
برخی عقیده دارند که کمبود شدید آهن، باعث اشتیاق زنان برای خوردن اینگونه مواد میشود.
اگرچه بعضی زنانی که به این مواد تمایل دارند، تمایل آنها بعد از اصلاح کمبود آهن بهبود مییابد، تمام زنان حامله مبتلا به ویار، دچار کمبود آهن نیستند. اگر در رژیم غذایی، غذاهای غیرعادی غالب باشند، کمبود آهن تشدید خواهد شد یا سرانجام ایجاد میگردد.
بیشتر بخوانید: مراقب باشید اختلالِ خوردن فرزندتان را نکشد!
درواقع نمیتوان مشخص نمود که آنمی منجر به بروز عادت پیکا میگردد و یا این عادت و مصرف مواد غیرغذایی منجر به بروز آنمی میگردد.
در مورد رابطه کم خونی و بیماری پیکا بحثهای زیادی مطرح شده تا معلوم شود کدامیک معلول دیگری نیست.
در برخی مطالعات به نظر میرسد که پیکا پیامد کم خونی فقر آهن باشد، برخی دیگر عقیده دارند که افراد مبتلا به ویژه خانمها در زمان بارداری کمبود آهن پیدا کرده و به طور غریزی برای جبران کمبود آهن، خاک میخورند.
در یک بررسی علمی مشخص شده که خوردن خاک باعث کاهش میزان هموگلوبین مادر شده و حتی منجر به زایمان غیرعادی و مرگ مادر در حین زایمان نیز میگردد. هموگلوبین و فریتین سرم زنان دچار مشکل پیکا درمقایسه با زنان دیگر کمتر بود.
علت اصلی پیکا ناشناخته است، در هر صورت از علل احتمالی ایجاد آن میتوان به ژنتیک، سابقه این بیماری در دوران کودکی، مشکلات روحی روانی، بیماری سلیاک، آنمی و سکونت در مناطق روستایی اشاره کرد.
بعضی از این مواد از جمله نشاسته و خاک در سیستم گوارش با آهن باند میشوند و جذب آهن را مختل میکنند. اغلب زنان باردار پس از زایمان پیکا را کنار میگذارند. پیکا اختلال جدی خوردن محسوب میشود، بسته به ماده مصرفی و طول مدت مصرف، منجر به مشکلات جدی و خطرناک مانند انسداد روده، یبوست، کم خونی فقر آهن، پراکلامپسی، عفونت و مشکلات معدی-رودهای گردد.
بیشتر بدانید: بلایی که فقر آهن سرتان میآورد
صدمه به دندانها به دلیل خوردن موادی که به دندان آسیب رسانده است و همچنین عفونت انگلی، قارچی و باکتریایی به خاطر خوردن خاک، ایجاد میشود. مسمومیت با سرب به خاطر خوردن رنگهای حاوی سرب و دیگر مواد ناشناخته موجود در خاک که باعث انسداد در روده میگردد. گاهی به دلیل تمایل کودکان به خوردن رنگ دیوار، دچار مسمومیت و عواقب پس از آن از جمله مشکلات مغزی، میشوند.
تاکنون روش تشخیص دقیق برای این بیماری تعیین نشده است، زیرا پیکا میتواند در افرادی که سطح میزان مواد مغذی آنها پایین است، رخ دهد. به همین منظور میتوان از آزمایشهای خونی از جمله اندازه گیری میزان آهن و روی خون استفاده نمود. با اندازه گیری میزان هموگلبولین خون، برای تشخیص آنمی میتوان بهره جست.
درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد. با توجه به شیوع نسبتا بالای پیکا، درمان آن در افراد مختلف، متفاوت است.
توجه به عوامل تاثیرگذارنده از جمله رفتار درمانی، درمان کمبود آهن با دادن مکمل و همچنین درمان سایر کمبودهای تغذیه ای، آموزش اصول صحیح تغذیه به مادران، توجه به تغذیه کافی و مناسب مادر در دوران بارداری، افزایش آگاهیهای عمومی در مورد تاثیرات مضر پیکا ضروری به نظر میرسد.
بیشتر بدانید: خوردن انار چه تاثیراتی روی بدن انسان میگذارد؟
پیکا یک اختلال روانی میباشد پس درمان عوامل روان شناختی بسیار حائز اهمیت است.
پیکا تنوع زیادی دارد و با توجه به اشکال شایع و خاص آن توصیه میشود، درمان زودرس آنمی و پیشگیری از عوارض آن نظیر مشکلات دندانی یا مواردی مانند مسمومیت با سرب در کودکان، به دنبال خوردن رنگ دیوار و عوارض دیگر، سریع انجام گیرد.
حضرت ایت الله خامنه ای:
آیا مىتوان با تربت کربلا (مهر هایى که از کربلا مىآورند) روزه را چه واجب و چه مستحب افطار کرد؟
پاسخ؛ اگر احراز شود که تربت سیدالشهدا (ع) است، خوردن کمى از آن مانع ندارد (چه در موقع افطار و چه غیر آن)
عادت به خوردن خاک در روایات اسلامى به نوعى وسواس تعبیر شده، و از آن شدیداً نهى شده است و آن هم به این دلیل است که برای انسان ضرر دارد.
در روایتى آمده است: اِنَّ الطّینَ یُورِثُ السُّقْمَ فى الْجَسَدِ وَ یُهَیِّجُ الدّاءَ (خوردن گل سبب بیمارى و تهییج درد است)، این دلائل نشان مى دهد که حرمت اشیاى ضرر زننده از مسلّمات است.
حال سوالی پیش میآید که در روایاتی وارد شده است که در تربت وخاک امام حسین علیه السلام خداوند شفا را قرارداده است، آیا برای ما جائز است که از تربت امام حسین بقصد شفا بخوریم؟
حضرت ایت الله بهجت (ره):
خوردن کمى از تربت حضرت سید الشهداء علیه السلام براى شفا به اندازه یک نخود، که از قبر مطهر آن حضرت یا از اطراف آن برداشته باشند، اشکال ندارد، و مظنون این است که خوردن تربت حضرت رسول اکرم صلى الله علیه و آله وسلم و سایر ائمه طاهرین علیهم السلام براى شفا، در این حکم مثل تربت امام حسین علیه السلام باشد اگر چه احوط این است که آن را در آب مخلوط کنند به طورى که مستهلک شود، و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمَنى براى معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، بنا بر اظهر اشکال ندارد.
بیشتر بدانید: علاقه کودکان به خوردن خاک، یخ و مهر نماز نشانه چیست؟
حضرت ایت الله سیستانی:
خوردن گِل حرام است، و همچنین است خاک و شن ـ. بنابر احتیاط لازم ـ. و خوردن گل داغستان و گل ارمنى و غیر آنها براى معالجه در صورت ناچارى اشکال ندارد، و خوردن کمى از تربت حضرت سید الشهداء علیهالسلام براى استشفاء به مقدار یک نخود متوسط جایز است، و اگر آن را از خود قبر مقدس یا اطراف آن برندارند هر چند تربت امام حسین علیهالسلام بر آن صدق کند به احتیاط واجب باید در مقدارى از آب و مانند آن حل نمایند که مستهلک شود و بعداً آن آب را بیاشامند، و همچنین این احتیاط را باید رعایت کرد در موردى که اطمینان نباشد که تربت از قبر مقدس آن حضرت است وبیّنه اى هم بر آن شهادت ندهد.
حضرت ایت الله مکارم شیرازی:
روایات در این زمینه مختلف است که در بعضی هفتاد ذراع، بعضی چهار میل و در بعضی پنج فرسخ آمده است. شاید اینها اشاره به تفاوت درجات این تربت هاست و احتیاط آن است که آنچه نزدیک به قبر است و در اختیار قرار میگیرد مورد استفاده قرار گیرد مخصوصاً در تغییراتی که برای قبر شریف صورت میگیرد مقداری تربت به دست میآید و در صورتیکه منظور استشفاء برای خوردن باشد باید از تربتی باشد که از محدوده قبر گرفته شده باشد.
انتهای پیام/
میخوام ترک کنم ولی نمیشه
عوارضش هم برام اتفاق افتاد دچار فقر اهن شدم درد عضلانی شدید سر درد
ولی نمیشه کنترولش کرد
ولی به مدت بعد فهمیدم عاشق زباله هستم
صب تا شب توی زباله ها میگردم و هر چیزی که به نظرم خوشمزه میاد میخورم
لطفا راهنماییم کنید
بعضیا میگن کم کم بخور همیشه بخور
ولی من دوس دارم همشو بخورم
۱۴ سالمه و اصلا نمیتونم خودمو کنترل کنم
خیلی وسوسه میشم
تصمیم گرفتم که دیگه اصلا نخورم اما نمیتونم .
خودم از عواقبش آگاهم اما چیکار کنم نمیتونم ترکش کنم انگار معتاد شدم
مخصوصا گچ که بوش دیوونم میکنه
یه مدت همش پاکن میخوردم و خیلی زیاد هم مغز مداد
اما چون همه پاکن و مدادام رو از دست دادم دیگه اونو ترک کردم
اما یک روز به مقداز زیادی از دیوار خونمون گچ کندم و خوردم اولش خوب بود داشتم میخوردم اما در ادامه سست شدم و میل ب خوردنش نداشتم اما خوردم
بعدش دلم درد گرفت و اسهال
به غلط کردن افتادم و قول دادم دیگه نخورم نخوردم اما بعدش شاید اندازه سر انگشت دستم میومد یا خانوادم اذیتم میکردن میخوردم اما نه در حدی که به اذیت دل و رودم ختم شه
خیلی حالم بد شده بود گچ نخورید میگن خودکشی خاموشه
از مواد مخدر هم گچ بدتره نخورین
گچ مرگ خاموشه نخورین:)
واقعا آب از دهنم سرازیر میشه وقتی خاک میبینم
عذاب میکشم وقتی جلو خودمو میگیرم که نخورم
خیلی زجر آوره