به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج؛ مردم استان کهگیلویه و بویراحمد هم به مانند همه مردم با فرهنگ ایران زمین در برنامهها و مراسمات ملی آیین و رسومی کهن دارند که از قرنها پیش تاکنون آن را به جا آوردهاند.
یکی از این مراسمهای کهن و باستانی برگزاری مراسم شب یلداست که در سراسر استان کهگیلویه و بویراحمد کمتر خانوادهای است که برای این شب برنامه نداشته باشد.
هر خانواده به اندازه وسع و توان خود این شب بلند سال را با برنامههای خاص و ویژه استان پشت سر میگذارد و اقوام و فامیل دور هم جمع میشوند تا شبی به یاد ماندنی را پشت سر بگذارند.
استان کهگیلویه و بویراحمد از دو منطقه سردسیری و گرمسیری تشکیل شده که در هر یک از مناطق مردم رسومات کهن خود را در شب یلدا زنده نگه میدارند.
در مناطق سردسیری به دلیل وجود باغات سیب و گلابی و بعضا انگور این میوهها را برای شب یلدا در محیطی خشک و خنک نگهداری میکنند تا در این شب بر سر سفره یلدا بگذارند.
تنقلات این شب طولانی در استان کهگیلویه و بویراحمد خاص استان است یعنی این که بادام کوهی پوست کنده را همراه با کلخنگ و گندم برشته و کنجد بر سر سفره یلدا میگذارند تا همه چیز در این شب با رنگ و بو و طعم طبیعی و بومی باشد.
اما غذاهای مردم استان در این شب طولانی سال هم خاص منطقه است به نحوی که شله ماشکی و شله کنجدی و خسی تپنانده یا همان خروس شکم پر از غذاهای مورد علاقه مردم استان در این شب طولانی به شمار میرود.
برکو و شلشلی که هر دو از آرد گندم و پختن خمیر آن بر روی تاوه درست میشود و با کره و روغن محلی طعم خاصی دارد از دیگر غذاهای مردم استان در شب یلداست.
بیشتر مردم استان به دلیل بافت عشایری و عشیرهای که دارند از شهرها به سوی روستا سرازیر میشوند تا شب یلدای خود را همراه با بستگان در روستاها و مناطق عشایری در کومههای گلی و خشتی در کنار بخاریهای هیزمی و آتش و گرمای دلنشین آن سپری کنند.
انتهای پیام/غ