نشنال اینترست در مطلبی به پیش‌بینی تبعات «شکست توافق هسته‌ای ایران» در منطقه غرب آسیا پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ وبسایت «نشنال اینترست» در مطلبی نوشت: ناظران بین‌المللی در بحث درخصوص واکنش‌های احتمالی به توافق هسته‌ای ایران، که در ادبیات رسمی از آن با عنوان "برنامه جامع اقدام مشترک" یاد می‌شود، همواره درباره احتمال هسته‌ای شدن خاورمیانه هشدار داده‌اند و نگرانی آنها عمدتاً در مورد پاسخ احتمالی اسرائیل و عربستان سعودی به این توافق است.

درحالیکه معماران توافق هسته‌ای ایران، آن را گامی موثر در جهت مقابله با گسترش تسلیحات هسته‌ای در خاورمیانه عنوان کرده‌اند، بسیاری از منتقدان معتقدند این توافق عملاً می‌تواند یک رقابت هسته‌ای تمام‌عیار را در منطقه رقم بزند.

به موجب توافق هسته‌ای، ایران در ازای برداشته شدن تحریم‌های بین‌المللی، دامنه فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کرد. در دسامبر 2015، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، التزام ایران به این توافق را تایید و راه را برای لغو تحریم‌های بین‌المللی هموار کرد.

آژانس در گزارش خود وعده نظارت دقیق بر بخشهای غیرنظامی باقیمانده از برنامه هسته‌ای ایران را مطرح کرد و تمامی طرفین توافق نیز نسبت به نقش این توافق تاریخی در جلوگیری از هسته‌ای شدن خاورمیانه ابراز خوشبینی کردند. 

در ادامه این مطلب ادعا شده است: اما ایران سابقه‌ای طولانی در ایجاد تنش در منطقه خاورمیانه و فریب آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد و به همین دلیل، سایه بی‌اعتمادی هنوز به طور کامل از سر این توافق کنار نرفته است. هنوز بسیاری نگران این هستند که ایران با وجود بازرسی‌های دقیق آژانس بتواند فعالیت‌های هسته‌ای نظامی را نیز به موازات فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز خود ادامه دهد. تردیدها درباره هدف نهایی ایران از کسب توانمندی هسته‌ای در خاورمیانه نیز هنوز پایان نیافته‌اند. 

به همین دلیل، اسرائیل و عربستان تا این لحظه به صورت مشروط با توافق هسته‌ای ایران موافقت کرده‌ و همچنان حق تجدیدنظر در تصمیم خود درصورت پیروی نکردن ایران از مفاد این توافقنامه را برای خود محفوظ نگه داشته‌اند. بنابراین، نوع واکنش آنها به توافق هسته‌ای منوط به نحوه رفتار ایران در آینده است. 

نشنال اینترست در ادامه نوشت: در حال حاضر، نام اسرائیل به عنوان تنها دارنده تسلیحات هسته‌ای در خاورمیانه در صدر فهرست مخالفان توافق هسته‌ای ایران قرار دارد. در دکترین نظامی اسرائیل، وجود یک زرادخانه هسته‌ای برای ایجاد بازدارندگی در برابر ارتش‌های پرتعداد عرب حیاتی است و به همین دلیل، اسرائیل برای حفظ قدرت بازدارندگی خود باید انحصار هسته‌ای خود را در منطقه حفظ کند.

به موجب همین دکترین نظامی بود که نیروی هوایی ارتش اسرائیل در سال 1981 رآکتور هسته‌ای اوسیراک عراق و در سال 2007 رآکتور هسته‌ای سوریه را بمباران کرد.

در ادامه این گزارش آمده است: پس از افشای برنامه هسته‌ای ایران در دهه 90 میلادی، اسرائیل با بهره‌گیری از سرویس‌های اطلاعاتی خود و آمریکا تلاش چندجانبه‌ای را برای آسیب رساندن به زیرساخت‌های هسته‌ای ایران آغاز کرد.

تل‌آویو حتی در جبهه دیپلماتیک نیز تلاش زیادی برای تحمیل تحریم‌های اقتصادی بیشتر به ایران انجام داد، اما در نهایت در سال 2009 به این جمع‌بندی رسید که تمامی این اقدامات مانع پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران نخواهد شد.

از این رو، بنیامین نتانیاهو – نخست وزیر – و ایهود بارک – وزیر جنگ وقت اسرائیل – به طرح‌ریزی یک حمله پیشگیرانه به تاسیسات هسته‌ای ایران پرداختند که البته تلاشهای آنها در فاصله سالهای 2010 تا 2012 برای متقاعد کردن کابینه امنیتی اسرائیل به دلیل مخالفت مقامات عالیرتبه ارتش، نهادهای اطلاعاتی و چند عضو کلیدی کابینه با شکست مواجه شد. 

در پی شکست این تلاش‌ها، نتانیاهو به مسیر دیپلماسی بازگشت و از آمریکا خواست در مذاکرات هسته‌ای خود با ایران، با غنی‌سازی اورانیوم در هر مقیاس و میزانی مخالفت کند. اما از آنجا که ایران به دلیل امضای پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای، مجاز به غنی‌سازی اورانیوم در مقیاس غیرنظامی بود، باراک اوباما – رئیس جمهور آمریکا – درخواست نتانیاهو را "غیرواقع‌بینانه" خواند.

پس از این ناکامی، تلاشهای نتانیاهو برای به شکست کشاندن توافق هسته‌ای در کنگره نیز بی‌نتیجه ماند تا نخست وزیر اسرائیل و حامیان آمریکایی او مدعی شوند که دولت اوباما با توافق هسته‌ای ایران، اسرائیل را در معرض یک هولوکاست [ادعایی] دیگر قرار داده است. 

در ادامه این مطلب در ادعایی بی اساس آورده شده: اما ایران اکنون با آزمایشات موشکی نشانه‌هایی از سرپیچی از توافق هسته‌ای را از خود نشان داده است. آزمایشات موشکی اخیر این کشور به وضوح نقض قطعنامه‌های 1929 و 2231 شورای امنیت سازمان ملل به شمار می‌روند؛ چراکه در این آزمایش‌ها موشک‌هایی مورد آزمایش قرار گرفته‌اند که به دلیل برد زیاد و ظرفیت حمل بالا، قادر به حمل کلاهک هسته‌ای می‌باشند. ضمن اینکه بر روی برخی از این موشک‌ها نیز بوضوح نام "اسرائیل" به عنوان هدف نوشته شده بود و این امتیاز بزرگی برای دولت نتانیاهوست.

نتانیاهو پس از آزمایشات موشکی ایران، مجددا تلاشهای دیپلماتیک خود را برای مقابله با ایران در سازمان ملل و کنگره آمریکا آغاز کرد و توانست اعضای جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا را برای اعمال تحریم‌های سنگین‌تر علیه تهران یا دستکم تمدید "قانون تحریم‌های ایران" برای یک دوره 10 ساله دیگر متقاعد کند. اما ادامه نقض توافق هسته‌ای از سوی ایران می‌تواند حمایت‌های بین‌المللی بیشتری را در اختیار دولت راستگرای او قرار دهد.

علاوه بر اسرائیل، عربستان نیز از دیرباز با ایران دچار چالش بوده است. چالش این کشور با تهران از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در ایران آغاز و تا به امروز ادامه داشته است که نقطه اوج آن را اکنون می‌توان در جنگ یمن مشاهده کرد. به همین دلیل، پادشاهی عربستان نیز فعالیت‌های هسته‌ای ایران را در چارچوب تلاش‌های چندین ساله این کشور برای تسلط بر منطقه ارزیابی می‌کند. 

اعلام آمادگی اوباما برای مذاکره با ایران در سال 2015 در ریاض نیز مانند تل‌آویو زنگ‌های خطر را به صدا درآورد. در واقع، توافق هسته‌ای ایران به عربستان نشان داد که آمریکا با سیاست‌های توسعه‌طلبانه ایران به بهای از دست دادن اتحاد تاریخی خود با همپیمانان عرب منطقه کنار آمده است. 

عربستان پیش از توافق هسته‌ای ایران به کرات هشدار داد که زیر سایه یک ایران هسته‌ای زندگی نخواهد کرد و چنانچه ایران از خطوط قرمز هسته‌ای عبور کند، این کشور نیز مسیر هسته‌ای شدن را در پیش خواهد گرفت؛ هرچند به اعتقاد ناظران بین‌المللی، خرید بمب هسته‌ای از پاکستان، که دارای روابط خوبی با ریاض است، به لحاظ فنی و اقتصادی قابل توجیه‌تر از ساخت بمب اتم از سوی خود این کشور است.

با این حال، عربستان در طول چند سال اخیر همواره نشان داده است که موافقت غرب با برنامه هسته‌ای ایران به معنای موافقت با هسته‌ای شدن کل منطقه است و در دکترین جدید محمد سلمان – جانشین ولیعهد عربستان- که انزوای سیاسی ایران در منطقه و توسعه توانمندی‌های نظامی ریاض را برای مقابله با این کشور در دستور کار قرار داده است، شاید بسته به تحولات آینده منطقه، گزینه هسته‌ای شدن نیز به جمع گزینه‌های رویارویی عربستان با ایران اضافه شود. 

نشنال اینترست در انتها نوشت: دولت اوباما فعلاً با افزایش همکاری نظامی خود با اسرائیل و عربستان بویژه در زمینه توسعه توانمندی‌های دفاعی سعی کرده است نگرانی آنها از توافق هسته‌ای ایران را کاهش دهد. اما اقدامات بعدی ایران و جابجایی قدرت در کاخ سفید شاید در آینده نه چندان دور تمامی معادلات را بر هم بزند.


انتهای پیام /
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۶ ۰۵ مرداد ۱۳۹۵
با دو تا شهاب 3 کارشون تمومه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۴ ۰۵ مرداد ۱۳۹۵
ایرانی جماعت غیرت دارد حتی لاتهایش هم نمی گذارد دشمن بهش جسارت کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۷ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
داداشی که گفتی با چاقو اسرائیل و عربستانو میگیرم دمت گرم خخخخ
داش حال کردم با جملت ...واقعا هم ایرانی جماعت اگر بخواد و رهبر عزیزمونم دستور بدن با همون جاقو نابودشون میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۳ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
خدا کنه غلطی ازشون سر بزنه تا خاکشون رو به توبره بکشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۰ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
اگر جنگ جهانی خانمان براندازی شکل بگیرد امکان مسخ شدن سراسری انسان ها وجود دارد . لذا هرکشوری رویکردش دفاعی باشد ، هرچقدر هم که قویباشد خوب به نفع خودش خواهد بود و در ضمن آن کشور دفاعی مسخ نمیشوند و کشورهای حمله کننده مسخ میشوند .
مثلا اگر ما هزار عدد هالک داشته باشیم . این هالک ها از همه لحاظ به تمام آدمها کمک میرسانند . اما اگر هزار عدد هالک نداشته باشیم و جنگ شدت داشته باشد ، از کمبود تخت بیمارستان و امداد رسانی آسیب جدی خواهیم دید . این حرف به این معنا است که ما میتوانیم بیمارستان های زیادی با تخت های خالی داشته باشیم . برای روز سخت آدمها سخت و دکترهای سخت و بیمارستان های سخت نیاز است .
مثلا لباسی که در مقابل انفجار های غیر متعارف مقاوم باشد .
Germany
ناشناس
۲۰:۴۵ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
سلام
بحث انرژی هسته ای برای شیرین کردن آب است این موضوع اصل زندگی آینده است که امریکاییها خوب می دونن چون جنگ آینده بر سر آب است نه بحث بمب هسته‌ای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۷ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
برای آنکه همه ومخصوصااسراییل وبرادرش آل سعودبدانندکه ایران چه قدرتی داردیک سوال ازپدرشان یعنی امربکا بپرسند!!!!چراامام ورهبری فرمودندامریکاهیج غلطی نمیتواندبکند.؟؟چون پشت این انقلاب ملتی با اراده کوه ایستاده است!آل سعودوبهودساکت!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۶ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
بابا بیاید از آدم حرف بزنیم اینها که آدم نیستند چون اینها با خون آدمی زندگی میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۳ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
اینقدرعرعرالکی.نکن.موقعی.خاک.عرعرستان.رابه.توبره.کشیدیم.بهتون.میگیم.لبیک.یاسیدعلی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۳ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
اینا اگه کاری از دستشون برمیاومد جلوی برجام رو میگرفتن چه برسه بخوان الان کنسلش کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
مرگ بر اسراییل و آل سعود
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۲:۵۲ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
مرگ بر اسراعود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۸ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
خود امریکا هم هیچ غلتی نمیتونه بکنه چه برسه به این نوچه ها اگر غلتی بکنن هزاران موشک بر سرشان فرود می آید و از صحنه روزگار محوشان میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
عربستان هم داره تبدیل به یک قدرت (شیطانی )درمنطقه میشه.وبزرگترین هدفش ریاست برمنطقه خاورمیانه میباشد.بنابراین اهدافش راداره بااختلاف افکنی بین مسلمانان،رابطه هرچه بیشتر با آمریکاوحتی رژیم صهیونیستی،دنبال میکنه.پس میطلبد که مسئولین ماهم تمام اقدامات بازدارنده را درمقابل این شیطان تازه به دوران رسیده بیشتروبیشترکنند...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۴ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
اسراییل و آل سعود سگ کی باشند؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۸ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
جنگ خوب نیست جنگ موجب فلاکت و قتل و سختی برای انسانهاست اگر تحمل شود دیگر علاجی نیست ان موقع انها چه غلطی می توانند بکنند کشور بیشتر و قدرتمند تر چندین سال استکه در سوریه و عراق و افغانستان جنگ می کنند چه غلطی کردند که ان موقع می خواهند در حمله احتکالی به ایران بکنند با توجه وسعت و جسارت و ازمودگی مردم ایران فقط بیشتر خودشان از نظر اقتصادی لطمه می ببیند انهایی دور هستند و انهایی که نزدیک هستند اساسشان در خطر قرار می گیرد در ضمن ما مردم ایرانیم در زمان لازم تصمیم علاقلانه و خلاقانه می گیریم حتی می توانیم برای دورترین کشور در صورت حمله به ما برنامه داشته باشیم دستمان بسته نیست ان چیزی که دست ایرانیان را بسته است تمدن انسانی و رعایت حقوق بشر بوده است برعکس ان چیز های انها فقط شعار ان را می دهند اگر اسیب جدی باشد مردم ایرانهم از تمام توانایی فکری و امکگاناتی خود با توجه به تجارب تاریخی استفاده خواهد کرد و دست بسته نخواهد بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۴ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
به نظر من ایران باید بمب هسته ای بسازه هر چه سریعتر برای بازدارندگی درست رهبر گفته استفاده بمب هسته ای حرام ولی برای بازدارندگی مفیده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۸ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
من موندم اینا از قدمت ایرا ن خبر ندارن اون موقع ک عربستانیا پابرهنه بودن کوروش کبیر کل جهان فتح کرده بود عربا در بیابان زندگی میکردن ما تخت جمشید با اون عظمت داشتیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۷ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
مواظب باشین این عربستان زیاد بزرگش نکنین زیرپوستی داره خیلی بزرگ و اسم و رسم دارمیشه
Germany
ناشناس
۱۵:۲۶ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
به امید اینکه روزی با طلا ی ناب در عربستان حرم بسازیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۲ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
درود خدا بر سردار رشید اسلام اقتدار ایران پدر علم هوافضای ایران پدر موشکی ایران سردار سرلشگر شهید حسن تهرانی مقدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۹ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
ایران وطنم پاره تنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۲ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
با سلام
اسرائیل بلانسبت غلط کرده که با 60 سال قدمت و بی اصل و نسب بسازد ولی ایران چند هزار ساله با تمدن و با اصالت نسازد بقول رهبرمان اینقدر این دولت نامشروع کوچک است که ما هر کدام با یک سطل آب می توانیم همۀ انها را غرق کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۲ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
کلا اسم چهار کشور بود. ایران- عربستان - اسرائیل و امریکا
ایران که عشق و وطن خودمونه و مخلصشیم ولی بقیه رو نمی شناسم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۰ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
تا دست رهبر عزیز بالای سر ما ملت ایران جاویدان است آمریکا و اسرائیل و عربستان هیچ غلطی نمی توانند بکنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۷ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
رهبر ما الهی است امید دل مومنان و مایه یاس دشمنان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۴ ۰۵ مرداد ۱۳۹۵
هیچ کشوری جاویدان نیست یه روزی بوجود میاد یه روزی نابود میشه،به تاریخ نگاه کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۵ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
آقا ما با چاقو عربستان و اسراییل رو میگیریم.اینا جنگنده نیستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۳ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
تا امریکا را نابود نکنیم همیشه همین دشمنیها است/ به امید دنیایی بدون ال سعود و اسرائیل و امریکا و انگلستان .انگل لستان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۰ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
عربستان و اسراییل مگه کشورند؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
یقین داریم دلاورمردان سپاه ودانشنمندان عزیز
کشورعزیزمان راباانواع تسلیحات اتمی ساخت داخل ایران عزیزمان رادرمغابل هرتجاوزی بیمه کرده اند.امکان نداره اتم نداشته باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۷ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
ااااااااااااااااااااااااقا مگر رهبر نگفت سلاح اتمی حرام است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۷ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
رهبر گفت در هر سطحی به ما حمله کنن ما هم در همون سطح پاسخ میدیم
-
ناشناس
۱۳:۳۰ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
من موندم این عرعرستان این وسط چکاره است؟؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۲:۴۸ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
دمت گرم عرعرستانه خوب اومدی کیف کردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
اسراییل سلاح هسته ای داره. ما چرا نداشته باشیم؟ خودشون به وضوح میگن از بمب اتمی و هیدروژنی برای زمان جنگ قطعا استفاده میکنن. اونوقت ماکه بمب اتم نداریم رو تحریم و متهم میکنن؟ بسازین آقا بسازین چششون دراد
Iran (Islamic Republic of)
محمد جواد جعفری
۱۴:۴۰ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
در مکتب ما که همون مکتب علی(ع) هست ، هدف وسیله رو توجیح نمیکنه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۳ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
زنده باد ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۶ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
به امید اون روزی که برای شهدای بقیع بهترین حرم رو بسازیم و نسل وهابیت رو از بیخ براندازیم.اونوقت ثابت کنیم جوانان غیور ایران چه طور بر اعراب وهابی جاهل میتازند و فریاد زنده باد خون حسین سر خواهند داد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
دشمنان حسین نسلشان بر روی زمین نخواهند ماند. یا لثارات الحسین/لبیک یا زینب/لبیک یا حسین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۳ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
لعنت بر نسل دشمنان حسین(ع).به یاری سرور و سالار شهیدان و مادر تمام شیعیان خانم فاطمه زهرا (س) نسل وهابیتو ریشه کن میکنیم لبیک یا زینب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۷ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
هیچ غلطی نمی تونن بکنن
آخرین اخبار