به گزارش خبرنگار
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،هر مناسبتی که از راه میرسد، مسئولان فرهنگی و هنری دستگاههای مختلف به اقتضای وسعت مراکز و مناطق تحت پوشش خود نسبت به آن با چاپ پوستر و بنر و نصب آنها در مکان های مختلف واکنش نشان میدهند و یاد آن مراسم را گرامی میدارند.
نیازی نیست برای به یادآوری مناسبت سوم خرداد به تقویم نگاه کنیم چرا که در ایرن از کوچک و بزرگ، زن و مرد همه میدانند در این روز چه اتفاقی رخ داده است. این روز یادآور غرور ملی برای ملتی است که 8 سال با نه یک کشور که با چندین کشور در جنگ بود.
فرقی نمیکند متعلق به کدام نسل باشید؛ برای دانستن رویدادی که سوم خرداد رخ داده است لازم نیست دهه پنجاهی یا شصتی باشید! چرا که دهه هشتادیها هم میدانند در این روز چه اتفاقی افتاده است.
سوم خرداد 1361 خرمشهر، شهر خون بعد از 578 روز اشغال توسط بعثیها در عملیات بیت المقدس آزاد شد. روزی که وقتی خبرش از رادیو پخش شد، مردم در کوچه و خیابان و شهر و روستا به شادی پرداختند و شیرینی پخش کردند.
خرمشهر سالهاست آزاد شده است اما امسال گویی این شهر برای مسئولان شهری تهران همچنان در اشغال بعثی ها است که برای گرامی داشت این روز که غرور ملی را به ملت ایران بازگرداند، هیچ اقدامی نکردند.
هنوز که صدای آن مرد که در رادیو میگفت :«شنوندگان عزیز! شنوندگان عزیز! توجه فرمایید! خرمشهر، شهر خون آزاد شد» را میشنویم مو به تنمان سیخ میشود و با غرور لبخند میزنیم اما هرچه این روزها در خیابانهای پایتخت به دنبال نشانه ای از آزادسازی خرمشهر گشتیم، هیچ ندیدیم، گویی خرمشهر آزاد نشده است.
در این زمان که مسئولان سوم خرداد را فراموش کردهاند و سرگرم نصب بنرهای نگارخانه پایتخت بودند، در همه جا غیر از تهران خبر آزاد سازی خرمشهر را همگان شنیدند.
این اقدام تأمل برانگیز شهرداری تهران با واکنش اعضای شورای شهر مواجه شد و آنها در اظهارات مختلف این اقدام را تقبیح کرده و خواستار تذکر به مسئولان فرهنگی شهرداری تهران شدند.
*«نگارخانهای به وسعت شهر» از اول خرداد
عیسی علیزاده، مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران گفت: «نگارخانهای به وسعت شهر» سال گذشته دهم تا بیستم اردیبهشتماه برگزار شد؛ اما امسال در اردیبهشتماه سازمان زیباسازی شهر تهران دو رویداد مهم فرهنگی؛ مسابقات بینالمللی قرآن کریم و نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را داشت که با توجه به افتتاح مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب، نیاز به اطلاعرسانی گسترده داشتند و به همین دلیل امسال زمان برگزاری رویداد «نگارخانهای به وسعت شهر» را به تعویق انداختیم و این رویداد بزرگ فرهنگی و هنری از یکم تا دهم خرداد ماه برگزار خواهد شد.
وی افزود: در این دوره نیز بنا به تصمیم شورای سیاست گذاری نگارخانهای به وسعت یک شهر، آثار هنری شاخص ایرانی و خارجی که عموما در موزهها نگهداری میشوند و جزو بهترین آثار هنری هستند را برای اکران در فضای تبلیغات شهری انتخاب کردیم.
عیسی علیزاده همچنین درباره انتخاب آثار ایرانی گفت: در این دوره آثار هنرمندان شاخص مدرن از کمال الملک به بعد را انتخاب کردیم و بیشتر آثار هنرمندانی به نمایش در خواهد آمد که در قید حیات نیستند.
وی مجموعه آثار انتخاب ایرانی و خارجی را در این رویداد هنری حدود 800 اثر عنوان کردکه افزایش ده درصدی نسبت به سال گذشته داشته است و درباره تعداد سازههای تبلیغاتی که در سطح شهر این رویداد را پوشش خواهند داد، گفت: سیاست ما این است که تمام فضاهای تبلیغاتی سطح شهر در این رویداد مورد استفاده قرار بگیرد مگر سازههایی که جای مناسبی نیستند و یا خود سازه وضعیت مطلوبی ندارد که در مجموع بیش از 2 هزار سازه تبلیغاتی اعم از عرشه پل، بلیبورد و دیگر سازههای تبلیغاتی برای «نگارخانهای به وسعت شهر» مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
*مدیران شهری غفلت کردند
مرتضی طلایی، نایبرئیس شورای شهر تهران در این ارتباط گفت: شهرداری در نصب نمادهای دفاع مقدس و اعیاد شعبانیه در سطح شهر غفلت کرده است و ای کاش در کنار نگارخانهای با موضوعات غربی به موضوع دفاع مقدس پرداخته میشد.
وی با اشاره به اینکه از منتقدین طرح نگارخانهای به وسعت یک شهر هستم گفت:اعتقاد دارم که نباید دوباره نگارخانهای همانند سال گذشته با همان محتوا برگزار میشود چرا که دیگر جذابیتی برای مردم ندارد.
نایب رئیس شورای شهر اضافه کرد: نبود نمادهای آزادسازی خرمشهر همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر نشانه بیتوجهی شهرداری به این موضوع است.
طلایی ادامه داد:باید نگارخانهای با موضوع دفاع مقدس ایجاد میکردیم چرا که آثار بسیار ارزشمندی در این زمینه داریم که از آن غفلت شده است.
طلایی در ادامه گفت: فرهنگ ما غنی است و بهتر بود در این نگارخانه از آثار فرهنگی کشور خودمان استفاده میشد نه غربیها و اگر از هنرمندان معاصر خودمان استفاده میکردیم بدون شک تأثیر بیشتری داشت.
طلایی با تأکید بر نقد بر برگزاری نگارخانهای به وسعت یک شهر گفت:در محتوا هم نقد داریم و همچنین شهرداری از موضوعاتی غفلت کرده است.
وی تاکید کرد:حتماً به شهرداری تذکری در این زمینه میدهیم که چرا به موضوع دفاع مقدس توجه نشده است. آزادسازی خرمشهر نقش سرنوشتسازی در جنگ داشت، باید روز آزادسازی خرمشهر به یک روز ملی تبدیل شود.
*جای خالی دغدغه های مردم در بنرهای تبلیغاتی
اقبال شاکری، رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران گفت: با توجه به اینکه تاکنون چندین بار نسبت به طرح نگارخانهای به وسعت یک شهر تذکر دادهایم جمعآوری بنرهای با نماد مقاومت در سطح شهر مورد بررسی قرار میگیرد.
وی درباره حذف نمادهای مقاومت از سطح شهر و پرداختن به طرحهایی در قالب نگارخانهای به وسعت شهر، اظهار داشت: قبلاً درباره نگارخانهای به وسعت یک شهر تذکراتی از سوی اعضای شورای شهر داده شد و چمران رئیس شورا نیز پیشنهاداتی را درباره این طرح مبنی بر اینکه این نگارخانه در بوستانها، پارکها و در کنفرانسها برگزار شود ارادئه داد.
وی افزود: نگارخانهای به وسعت یک شهر چون در حاشیه بزرگراهها و معابر نصب میشود با توجه به اینکه موجب جلب توجه رانندگان به این طرحها میشود امکان تصادف نیز افزایش پیدا میکند لذا باید یک تناسبی در این خصوص وجود داشته باشد.
شاکری بیان داشت: زمان اجرای این طرح باید بررسی شود ما بعد از این همه تجربه و سابقه در مدیریت شهری باید بدانیم در چه زمانی چه طرحی اجرایی شود که تداخل در برنامههای آیینی و مذهبی نداشته باشیم.
رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران، گفت: اکنون که در اعیاد نیمهشعبان و آزادسازی خرمشهر قرار داریم باید به این موضوعات توجه بیشتری شود نه اینکه به مباحثی چون نگارخانهای به وسعت یک شهر بپردازیم.
وی با اشاره به اینکه قبل از هر چیزی محتوای موضوع به قالب آن ترجیح داده شود، گفت: ما موضوعات مختلفی از جمله اقتصاد مقاومتی، مقابله با چپاول ملت ایران، مقابله با قوانینی که هر روز به ضرر کشور وضع میشود حمایت از مدافعین حرم باید بپردازیم.
شاکری بیان داشت: طی چند سال گذشته پرداختن به موضوعاتی که دغدغه اصلی شهر و کشور است در تبلیغات عمومی کمتر توجه میشود.
وی افزود: اینکه زمان مناسبی را برای نگارخانهای به وسعت یک شهر در نظر نگرفتند یکی از اشکالات مهم است.
*هزینههای قابل توجه نشانه بی توجهی به بیانات رهبری
مجتبی شاکری، عضو شورای شهر تهران در خصوص حذف نمادهای مقاومت در معابر شهر تهران و نصب آثار هنری در قالب طرح نگارخانهای به وسعت یک شهر، اظهارداشت: بنده نماینده شورای شهر در شورای تبلیغات عمومی هستم و در مبنای تعیین تبلیغات در شهر بحثهای متعددی داشتهایم.
وی با اشاره به اینکه هزینههای قابل توجهی صرف طرحهایی مانند نگارخانهای به وسعت یک شهر میشود، گفت: باید بیانات مقام معظم رهبری را مبنا قرار دهیم و مدافعین حرم و همینطور اقتصاد مقاومتی موضوع جدی در تبلیغات باشد.
وی افزود: سال گذشته نگارخانهای به وسعت یک شهر اجرایی شد و بنده به عنوان یکی از اعضای شورای شهر در خصوص این اقدام تذکر دادم ولی متأسفانه امسال نیز همزمان با اعیاد شعبانیه و رشادتهای مدافعین حرم این اقدام صورت پذیرفت.
وی افزود: نباید آثار هنری در بزرگراهها نصب شود، این آثار باید در محیطی مناسب و در سکوت بازدید شود. اینکه در ثانیهای مورد دید عموم در بزرگراهها قرار بگیرد کار نسنجیدهای است.
شاکری افزود: میتوانستیم از موضوع نیمه شعبان بهرهبرداریهای بسیاری انجام دهیم و ظرفیتهای فرهنگی مهدوی را ایجاد کنیم که البته این موضوع مغفول ماند.
وی افزود: این اقدام سازمان زیباسازی تمرد گفتمانی به بهانه زیباسازی است، موضوعاتی همچون نگارخانهای در سطح یک شهر در اولویت تبلیغی ما نیست ولی این تمرد زیباسازی به بهانه مطرح کردن آثار بزرگان است که غیرقابل دفاع است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: شهرداری تهران کارهای شاخصی را انجام میدهد و دیدن اقداماتی همچون ایجاد نگارخانهای به وسعت یک شهر و انجام کارهای غیر قابل توجیه سایه بر روی دیگر اقدامات قابل دفاع شهرداری میاندازد.
*بدسلیقگی مدیران
احمد دنیامالی، عضو شورای شهر تهران درخصوص نگارخانهای به وسعت یک شهر گفت: بهتر بود در این نگارخانه بیشتر از آثار هنرمندان داخلی استفاده میکردند تا غربی.
عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: میزان نمادهای مقاومت همزمان با سوم خرداد و روز آزادسازی خرمشهر در سطح شهر تهران بسیار کم بود و نبود این نماد در تهران نشانه بدسلیقگی برخی از مدیران شهری است.
وی با بیان اینکه مدیر ارشد شهری از بچههای مقاومت و جنگ است گفت: نگاه وی به موضوع جنگ نگاه ارزشی است اما به نظر میرسد برخی در بدنه نسبت به این روز بدسلیقگی کردهاند.
دنیامالی بیان کرد: آثاری که در نگارخانهای به وسعت یک شهر به نمایش گذاشته شده است عمدتاً غربی است اگر قدری دقت میکردند میتوانستند نگارخانه بهتری در شهر ایجاد کنند.
به گفته عضو شورای اسلامی شهر به هر حال بدسلیقگی رخ داده البته تعمدی در کار نیست.
وی ادامه داد: با شناختی که از مدیران شهرداری و شورای شهر دارم به هرحال آنها به این موضوع توجه بیشتری دارند و باید جوانان را با حال و هوای دوران دفاع مقدس آشنا کرد.
*دستور افزایش نمادهای آئینی در شهر
مجتبی عبدالهی، معاون شهردار تهران با اشاره به برگزاری نگارخانهای به وسعت یک شهر گفت: 700 اثر ارزشمند در این نگارخانه نصب کردهایم.
وی با بیان اینکه 300 اثر در ارتباط با آزادسازی خرمشهر و نیمه شعبان در سطح شهر تهران نصب شد، گفت: تعداد آثاری که برای خرمشهر و نیمه شعبان است از سال گذشته بیشتر است ولی به دلیل اینکه در دل نگارخانهای به وسعت یک شهر است به چشم نیامده است.
معاون شهردار تهران ادامه داد: در حال حاضر تمام سازههای تجاری جمع آوری شده و تماماً تبلیغ نگارخانهای به وسعت یک شهر است و این باعث شد که تبلیغات آزادسازی خرمشهر و نیمه شعبان دیده نشود.
عبدالهی اضافه کرد: اجرای نگارخانهای به وسعت یک شهر کار ارزشمند و ماندگاری است اما در دل آن نیز اقداماتی نیز برای سوم خرداد آزادسازی خرمشهر و نیمه شعبان انجام دادیم که به چشم نیامد.
وی به آذینبندی و نورپردازی شهر تهران اشاره کرد و گفت: در خیابان انقلاب، ولیعصر، میرداماد، امام حسین و ... نورپردازیهای خوبی انجام شد که این امر در سالهای قبل رخ نداده است.
به گفته عبدالهی عدهای معتقدند که کارهای دفاع مقدس به چشم نیامده است تاکید میکنم که از روز گذشته حدود 70 اثر از دفاع مقدس مجددا در پلها نصب شده و دوباره اضافه میکنیم تا این مشکل برطرف شود.
انتهای پیام/