معماری اسلامی به عنوان یکی از مباحث هنری تعریف شده برای هنر ایرانی اسلامی هنر حقیقی اسلام است.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نشست «بحثی در کلیات دانشنامه ایرانی و قرآنی» که امروز در سرای اهل قلم بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی کتاب برگزار شد، محمدعلی معلم دامغانی رئیس فرهنگستان هنر گفت: در مفهموم هنر سخن گفتن وقت کافی میخواهد و دراین زمینه اختلاف نظرهایی است که شاید پرداختن به آن در یک گفتگوی ساده ممکن نباشد.

وی افزود: اولین هنر گویندگی و زبان است. پس هنر از زبان و دهان آدمی آغاز میشود و وقتی انسان میخواهد هنر خود را اثبات کند به علاماتی نیاز دارد که این علامتها در قالب خطاطی تجلی پیدا میکند.

رئیس فرهنگستان هنر اظهار داشت: هنر گویندگی و خطاطی بر هنرهای دیگر ارجحیت دارند و این دو هنر باعث تولد هنر ارزانی شده‌اند که آن هنر کلامی است که مصداق بزرگش شعر و نثر است که در حال حاضر در دسترس همگان قرار دارد.

معلم دامغانی ادامه داد: از این موضوع که بگذریم باید متوجه باشیم که آنچه که گفته و شنیده میشود باید با کثرت انسان تکثیر شود. بنابراین صنعت کاغذ و آرایش هایی که در کتاب و کتابت بکار میروند، لازم هستند. 

وی تصریح کرد: یکی از هنرهایی که در آرایش کتاب و کاغذ بکار میرود نقاشی است و دایره این هنر بسیار وسیع است.
 
رییس فرهنگستان هنر تجسمی را هم یکی ازهنرهای اسلامی دانست و گفت: قرآن ماموریت دارد که براساس این ماموریت باید هنرها به اشکال مختلف و تازه تری احیا کند. یعنی اگرچه هنر در کتابهای تورات و انجیل نیز تجلی یافته ولی تذهیب قرآن شکل تازه تری از هنر را به مخاطبان خود ارائه میدهد.

معلم دامغانی در بخش دیگری از سخنانش معماری اسلامی را هنر حقیقی اسلام دانست و اظهار داشت: به عنوان مثال نقش جهان اصفهان صورت زیبایی از فرش و نقشه است. این نقشه چنان به دقت خلق شده که کمتر نقشه ای درجهان پیدا میشود که فرد هم معاشش برسد و هم به معادش این هنر اسلامی بگونه ای در قالی ایرانی نیز وجود دارد.
 
رئیس فرهنگستان هنر گفت: فرش نقشی است از عرش و تا اینجا میتوان گفت همه هنرهای سنتی موجود که در کتاب دانشنامه ایرانی و اسلامی آمده اند تجلی اصلی اسلام هستند.
 
معلم دامغانی تصریح کرد: هم اکنون درحالی که جهان به یک بن بست هنری رسیده هنر باید از جایی دیگر آغاز شود چون بشر با عقل محض زندگی میکند و اگرچه همه انسانها فیلسوف یا دیوانه نیستند اما همه شاعر هستند پس بشر بدون هنر نمیتواند زندگی کند.
 
همچنین محمدمهدی هراتی در بخش دیگری ازین مراسم گفت: در کتاب آرایی مجموعه‌ای از فنون مستتر هستند از کاغذ سازی گرفته تا جلد خوشنویسی نقاشی تشبیه و تشعیر که نوعی نقاشی ویژه کتابهای حماسی ورزمی و اگر هنرمند کاتب خوشنویسی کتاب شاهنامه را انجام داده باشد نگار گر باید حتما باید تشعیر کند.

 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار