
باشگاه خبرنگاران جوان؛ حسین کربلایی طاهر -کتاب «درام و دردسر» نوشته نعمت الله سعیدی در ۴۸۵ صفحه سعی بر تحلیل معرفتی فصول ۱ تا ۶ مجموعه پایتخت بر اساس مبانی زیبا شناسی دینی دارد و در ۹ فصل، برای علاقهمندان به این مجموعه نمایشی در سال ۱۴۰۲ به چاپ رسده است.
در نخستین صفحه کتاب، پیشگفتار ناشر پیش روی چشمان شما قرار می گیرد که با مطالعه آن می توان نگاه کلی نویسنده را در تهیه این کتاب دریافت.
در ادامه بخشی از این پیشگفتار را می خوانیم:
«هنر» و «نظر» از دیرباز در ایران اسلامی، نه همسایه، که همخانه بودهاند.
شاهنامه بی«حکمت» حکیم، فردوسی، نه شکل میگرفت و نه ماندگار میشد و لسانالغیب اگر «حافظ» نبود، حافظ هم نبود. مولوی معرفت و حیات عرفا و اولیا را به نظم درآورد و سعدی در دادوستد با اهلنظر به اوج هنر رسید.
خدمات متقابل هنر و نظر لا تعد و لا تحصی است. نه هیچ معرفتی از ارزش داوری دربارۀ هنر برکنار است و نه هیچ هنری از بنمایههای نظری تهی است. در میانۀ چنین میدانی، کیمیایند هنرمردانی که پرچم هویت برافرازند؛ آهنگ فر در سر و خلعت آیین در بر، به جستوجوی خویش برآیند و دکان دگراندیشی در برابر بازار خودفروشی بگشایند.
دور مباد از خاک هنر، گوشۀ چشم اهلنظر که از هر بارانی بهارآورتر است و از هر کیمیایی طلاانگیزتر. هنر ایرانی اگر از دادوستد با اهل تأویل بازمانَد و باران معرفت از او دریغ شود، کُنام شغالان و بدسگالان خواهد بود و مرداب کابوسسازان.
کتاب پیش رو هروله ای است به شوق پیوند دوباره اندیشه و هنر و حلقه ای از یک مجموعه.
ترتیب عناوین فصول کتاب «درام و دردسر» به این شرح است: قوم آخرین (فصل اول)، درام و دردسر (فصل دوم)، سیاست و رسانه (فصل سوم)، چیستی طنز (فصل چهارم)، خدا زنده است (فصل پنجم)، رقص مرگ (فصل ششم)، عینیت و ذهنیت (فصل هفتم)، نبرد پارادایم ها (فصل هشتم) و قوما آخرین (فصل نهم).
گفتنی است در پایان این کتاب نیز تصاویر مختلفی از مجموعه پایتخت همراه با توضیحاتی کوتاه و قابل تامل قرار داده شده است.