در باشگاه ضرب‌المثل امروز حکایت کوتاهی را از ضرب‌المثل «به مشروطه‌اش رسیده» می‌خوانید.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ضرب‌المثل‌های فارسی را چقدر در مکالمات روزمره‌مان به کار می‌بریم؟ نسل جدید چقدر در کنار تکیه‌کلام‌های امروزی، ضرب‌المثل‌ها و عبارات کنایه‌آمیز را به کار می‌برند. شاید باید مثل تمامی امور فرهنگی دیگر برای بقای زبان فارسی و ادبیات کشورمان از سویی رسانه‌ها و از طرفی دیگر خانواده‌ها آستین بالا بزنند و در اشاعه این ضرب‌المثل‌ها سهم داشته باشند.
 
ضرب‌المثل‌ها بخش با ارزشی از زبان را شکل می‌دهند که نشان‌دهنده اعتقادات و ارزش‌های یک جامعه و فرهنگ هستند. استفاده بجا از ضرب‌المثل‌ها باعث زیبایی کلام و درک بهتر پیام از سوی شنونده می‌شود. 

با این وصف در باشگاه ضرب‌المثل امروز به نقل حکایت کوتاهی از ضرب‌المثل «به مشروطه‌اش رسیده» می‌پردازیم.

*****************************************

این اصطلاح را معمولا در مورد افراد فرصت‌طلب و سودجو به کار می‌برند. افرادی که برای رسیدن به یک هدفی وارد میدان می‌شوند و وقتی به خواسته خود رسیدند، پا پس می‌کشند و دیگران را تنها می‌گذارند.

اما این مَثَل چه طوری شکل گرفت؟

از مثل حاضر مشخص است که مربوط به بحث مشروطه‌خواهی و آزادی‌طلبی است. 

در زمانی که همه ایران به دنبال براندازی استبداد و رسیدن به قانون و مشروطه بودند، عده‌ای هم پیدا شدند و دیدند که در این مسیر سود و منفعتی هست. فلذا خود را به میدان و مهلکه انداختند و داعیه آزادی‌خواهی و آزادی‌طلبی را سر دادند.

رفته رفته کار مبارزه برای رسیدن به مشروطه هموار شد و دیگر زمان این رسیده بود که ریشه ظلم و استبداد از جا کنده بشود و قانون گرایی حاکم بشود.

درست در یک چنین زمانی که همه نیروهای مردمی و انقلابی مورد نیاز بودند، این عده فرصت‌طلب که از طریق حضور در این جمع به مال و منال و مقامی رسیده بودند و به قول معروف بار خودشون را بسته بودند، مبارزان را تنها گذاشتند و گوشه‌ای نشستند و فقط نظاره‌گر ادامه مبارزات بودند.
 
از همین رو بود هر وقت که در مورد این جماعت حرفی به میان می‌آمد، دیگران می‌گفتند که «فلانی به مشروطه‌اش رسید» و ما را رها کرد و دیگر کاری به باقی امور ندارد. انقدر به دست آورده که دیگر برایش استبداد یا آزادی فرقی ندارد.

می شود گفت که این ضرب‌المثل قرابت معنایی با مثل دیگری دارد که بیشتر به کار برده می‌شود. ضرب‌المثل «فلانی خرش از پل گذشته».
 
 

گزارش از: مریم محمدی




انتهای پیام/


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار