همهی غذاها با منشأ حیوانی و همهی غذاهای پخته شده با دمای بالاتر از 48 درجه سانتیگراد را از رژیم غذای خود حذف میکنند.
این متخصص تغذیه در توضیح عوارض ناشی از گیاهخواری میگوید: به علت اینکه بسیاری از سبزیجات خام حاوی انگلها و باکتریهایی هستند که تنها با حرارت دیدن از بین میروند؛ خام گیاهخواری برای بدن انسان نه تنها که مفید نیست بلکه عامل بیماری میباشد.
وی افزود: در کلانشهرها به دلیل وجود آلودگی آب و هوا اصلا خام گیاهخواری توصیه نمیشود. خام گیاهخواری کمبودهای مواد غذای را هم به همراه دارد. از این رو متخصصان تغذیه خام گیاهخواری را مطلقاً به افراد توصیه نمیکنند.
دکتر فرحبخش متخصص تغذیه گفت: علل متفاوتی برای انتخاب نوع گیاهخواری هست از جمله: جلوگیری از کشتار و خوی حیوانی، کمک به محیط زیست، افزایش طول عمر، آیین و مذهب فرد و ...
گروه اصلی و پرجمعیت گیاهخواری، گیاهخواری مطلق یا پاک گیاهخواری است که به نام علمی وگان معروف است.
پاک گیاهخواران به کسانی گفته میشود که علاوه بر نخوردن گوشت از هر نوع فرآورده حیوانی مانند: لبنیات، تخم مرغ، عسل و ... پرهیزمیکنند.
تفاوت این دسته با خام گیاهخواران در این است که دسته وگان از سبزیجات پخته نیز استفاده میکنند.
دکتر فرحبخش اظهار داشت: این دسته به علت آنکه هیچ کدام از محصولات حیوانی را استفاده نمیکنند دچار کمبودهایی مثل کلسیم و همچنین آهن، روی، ویتامین B12 خواهند شد. بنابراین گیاهخواری مطلق هم مورد تأیید متخصصین تغذیه نمیباشد.
وی گفت: دسته دیگری از گیاهخواری، گیاهخواری لاکتو (Lacto-Vegeterianism) میباشد. لاکتوها از محصولات لبنی مانند شیر و ماست و دوغ و ... استفاده میکنند این دسته کمتر دچار عوارض خواهند بود و کمبودهای کلسیم که در B12 که در افراد وگان بود در این دسته مشاهده نمیشود. دسته بعدی گیاهخواران اوو (Ovo-Vegeterianism) هستند. این گروه از تخم مرغ و عسل استفاده میکنند. از آنجایی که تخم مرغ به عنوان منبع پروتئین بسیار خوب استفاده میشود آن را ؟؟؟ بیولوژیک پروتئین حساب میکنیم؛ پروتئینی که تمام اسید آمینههای ضروری بدن را تامین میکند.
وی افزود: کسانی که جزو این دسته میباشند از لحاظ پروتئینی دچار کمبود نخواهند شد اما همچنان با کمبود کلسیم مواجه هستند.
گروهی دیگر به نام گیاهخواری لاکتو-اوو (Lacto-ovo-Vegeterianism) که علاوه بر گیاهخواری از محصولات لبنی و تخممرغ استفاده میکنند. این گروه با کمبود مواد غذایی مواجه نمیشوند و مورد تأیید متخصصین تغذیه میباشند.
گروه نیمه گیاهخواری (Semi-Vegeteianism) فقط از گوشت قرمز مصرف نمیکنند اما از گوشت مرغ و ماهی استفاده میکنند. برای این گروه هیچ گونه عوارضی وجود ندارد بلکه فواید فراوانی به همراه خود دارد.
دکتر فرحبخش در توصیه فواید ناشی از این دسته از گیاهخواری میگوید: نیمه گیاهخواران به علت اینکه گوشت قرمز استفاده نمیکنند کمتر در معرض بیماریهای قلبی و گرفتگی عروق قرار میگیرند. در واقع این رژیم غذایی خیلی نزدیک به رژیم مدیترانهای است. یک رژیم غذای بسیار سالم محسوب میشود چرا که پروتئین لازم را از گوشت سفید و تخم مرغ دریافت میکند و کلسیم را از فرآوردههای لبنی به بدن میرساند و از بالا رفتن اسید اوریک و چربیهای اشباع شده که همراه با مصرف گوشت قرمز به بدن میرسد جلوگیری میکند. خطر بیماریهای قلبی را به شدت پایین میآورد.