به گفته کارشناسان مسائل سیاسی و دینی پاکستان، ارائه آموزش‌های غلط و افراطی، دور ماندن از اسلام اصیل و تفرقه مهم‌ترین عواملی است که تیغ تروریسم را در این کشور تیز می‌کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ، در برنامه "گفت‌وگو در پایتخت" که از شبکه خبری جیو پخش می‌شود و کارشناس معروف مسائل سیاسی پاکستان "حامد میر" مجری این برنامه است ریشه‌های تروریسم در پاکستان بررسی شد.
 
رانا ثنا الله از اعضای ارشد حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف در پاسخ به این سؤال که آیا علت عملیات‌های تروریستی در پاکستان ضعف سازمان اطلاعات و نیروهای امنیتی است، اظهار داشت: عملیات‌های تروریستی از جمله گروگان گرفته شدن شهباز تأثیر، کشته شدن عرفان نقوی، گروگان گرفته شدن رانا جمیل و حمله به تیم ورزشی سری لانکا دلیل بر ضعف سازمان اطلاعات پاکستان آی اس آی نیست به عبارتی اگر این سازمان نبود شاید تعداد افرادی که به گروگان گرفته می‌شوند خیلی بیشتر بود و همچنین شبه‌نظامیان با افزایش عملیات‌های تروریستی کشور را به خاک و خون می‌کشیدند به طور کلی اوضاع بسیار متفاوت بود.
 
وی افزود:تمام شبه نظامیانی که در حمله به تیم ورزشی سری‌لانکا دست داشتند دستگیر شدند همچنین درباره گروگان گرفتن شهباز تأثیر مشخص شد که 2 نفر از شبه‌نظامیان ازبک در انتقال وی به وزیرستان دست داشتند بنابراین نمی‌توان گفت که سازمان اطلاعات پاکستان و نیروهای امنیتی این کشور شکست خورده‌اند یا اینکه مجرمان و تروریست‌ها دستگیر نمی‌شوند.
 
رانا ثنا الله از اعضای ارشد حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف
 
یاسر پیر زاده کارشناس مسائل سیاسی و مقاله نویس پاکستانی نیز در پاسخ به سؤال مذکور، این موضوع را مطرح کرد که درست نیست  ما درباره تروریسم در کشور فقط یک نهاد و سازمان مانند پلیس یا سازمان اطلاعات را مقصر بدانیم زیرا جنگ با تروریسم فقط به یک نهاد مربوط نمی‌شود بلکه تمام مردم و سازمان‌های امنیتی و نظامی در این جنگ درگیر هستند.
 
به گفته پیر زاده، اگر ما با یک دشمن در حال جنگ بودیم همه سازمان ها و نهادها با یکدیگر متحد بودند.
 
وی خاطر نشان کرد:شاید درباره جنگ با تروریسم مردم با یکدیگر متحد نیستند و سازمان‌های امنیتی همکاری لازم را ندارند زیرا ما از 10 سال پیش تا کنون عادت کرده‌ایم به جای اینکه ضعف‌های خود را برطرف کنیم طالبان و آمریکا را مقصر جلوه دهیم.
 
پیر زاده بیان کرد: من نمی‌گویم که قدرت‌های بیگانه درافزایش تروریسم در پاکستان نقش ندارند اما نباید ضعف‌های خودمان را که باعث شده آنان بتوانند در کشور ما مانور دهند فراموش کنیم.
 
سرتیپ اسلم گهمن عضو سابق سازمان اطلاعات پاکستان و افسر برجسته ارتش نیز در پاسخ به سؤال مطرح شده عنوان کرد: همانطور که آقای یاسر پیرزاده بیان کردند مبارزه با تروریسم جنگ ملی ماست.
 
وی افزود: برخی کشورها با تبلیغات رسانه‌ای به کل دنیا ثابت کردند که پاکستان در انفجار بمبئی دست داشته اما با اینکه "اجمل قصاب" مسبب این عملیات تروریستی یک پاکستانی می‌باشد اما عوامل پنهان خارجی در این کار دست داشتند وگرنه ما چطور می توانیم اشتباه به این بزرگی را انجام دهیم و انتظار داشته باشیم متهم نشویم.
 
گهمن تصریح کرد:کار سازمان آی اس آی فقط فراهم کردن اطلاعات لازم درباره تروریست‌ها یا عوامل خطرناک نیست بلکه این سازمان در زمینه‌های عملیاتی نیز وارد عمل می‌شود و همانطور که آقای رانا ثنا الله بیان کردند اگر سازمان اطلاعات نبود معلوم نبود چه وضعی پیش بیاید.
 
عضو سابق سازمان اطلاعات پاکستان اظهار داشت:هند، آمریکا و انگلیس اعتراف می‌کنند که سازمان اطلاعات پاکستان یکی از قدرتمند‌ترین سازمان‌های اطلاعاتی در دنیا می‌باشد.
 
اسلم گهمن عضو سابق سازمان اطلاعات پاکستان و افسر برجسته ارتش
 
امتیاز، کارشناس مسائل سیاسی نیز در این زمینه گفت:صحبت‌های آقای گهمن باز تکرار همان شیوه همیشگی است.
 
وی افزود: اصرار بر این مطلب که دست‌های پنهان خارجی در عملیات‌های تروریستی دست دارند و ما هیچ ضعفی نداریم فایده‌ای ندارد.
 
این کارشناس مسائل سیاسی پاکستان تأکید کرد: چرا اصرار داریم که حادثه بمبئی را هند برای متهم کردن پاکستان طراحی کرد و حادثه 11 سپتامبر نیز نقشه آمریکا برای لشکرکشی به منطقه بود.
 
وی افزود: این تفکر که کشورهای اسلامی و پاکستان دشمن را بیش از حد بزرگ جلوه می‌دهند و وانمود می کنند تمام عملیات‌های تروریستی در جهان توسط آنها برنامه‌ریزی می‌شود اشتباه است.
 
امتیاز بیان کرد: با این شیوه همه تصور خواهند کرد قدرت‌های خارجی شکست‌ناپذیر هستند در حالی که آنها نیز ضعف‌هایی دارند و گاهی اوقات نمی‌توانند از یک عملیات تروریستی جلوگیری کنند.
 
به گفته امتیاز، نواز شریف با این تفکر روی کار آمد که برای بهبود روابط با هند تلاش کند اما درگیری‌های مرزی و انفجار در مرز واگه نشان داد وی نمی‌تواند اوضاع را تغییر دهد و تمام صحبت‌ها در این زمینه فقط یک ادعا است.
 
این کارشناس مسائل سیاسی پاکستان تأکید کرد: در وضعیت فعلی که آمریکا قصد خارج شدن از افغانستان را دارد پاکستان،‌ ایران،‌ کشورهای‌ آسیای مرکزی و افغانستان باید به جای پرداختن به اختلافات مرزی مانند خط دیورند یا وضعیتی که در مرز مشترک با ایران پیش آمد به فکر گسترش روابط و رونق تجارت همچنین ریشه‌کن کردن تروریسم باشند.
 
امتیاز کارشناس مسائل سیاسی پاکستان
 
سرتیپ اسلم گهمن در ادامه  این بحث سیاسی گفت: نواز‌شریف صادقانه به طرف هند دست دوستی دراز کرد اما پاسخ این کشور چه بود؟ درگیری مرزی را هند آغاز کرد.
 
وی در اظهار نظر خود عنوان کرد: روزنامه هندی سمجهوته اکسپرس اعتراف کرد که حادثه بمبئی کار خود هند بود و روزنامه‌های آمریکایی نیز خبرهایی مبنی بر اینکه حادثه 11 سپتامبر توسط سران کاخ سفید طراحی شده منتشر کردند بنابراین ما باید واقعیت را بپذیریم و ضعف‌های خود را بزرگ‌نمایی نکنیم.
 
حامد میر، مجری برنامه در ادامه با اشاره به اینکه در سال 2004 اسامه بن لادن در یک پیام ویدئویی مسئولیت حادثه 11 سپتامبر را پذیرفت، گفت: انجام این عملیات بزرگ در داخل خاک آمریکا کار القاعده بود چرا برخی رسانه‌ها سعی دارند این افتخار را به دیگران نسبت دهند؟
 
رانا ثنا الله با اظهار نظر در زمینه این صحبت مجری گفت: نباید ضعف‌های خود را بزرگ‌نمایی کنیم بلکه باید به این موضوع نیز توجه شود که تعدادی از تکاوران ارتش از ورود کسی که قصد عملیات انتحاری داشت جلوگیری کردند و وی نتوانست در میان جمعیت خود را منفجر کند وگرنه شاهد حادثه‌ای چون حادثه بمبئی بودیم و تعداد قربانیان نیز افزایش پیدا می‌کرد.
 
یاسر پیرزاده در پاسخ به این سؤال که برای مبارزه با تروریسم در کشور چه باید کرد، گفت: دولت و مردم باید از سازمان‌های اطلاعاتی و ارتش پشتیبانی کنند تا فعالیت تروریست‌ها باعث نشود که نیروهای امنیتی را تنها بگذاریم.
 
سرتیپ اسلم گهمن نیز بیان کرد: صحبت‌های آقای پیرزاده کاملا درست است تروریسم سرانجام ریشه‌کن خواهد شد ارتش و مردم مصمم هستند تروریست‌ها را از کشور بیرون کنند بنابراین باید به آینده امیدوار بود.
 
یاسر پیر زاده کارشناس مسائل سیاسی و مقاله نویس
 
امتیاز نیز در پاسخ به این پرسش تأکید کرد: با نظری به تاریخ متوجه می‌شویم شبه‌نظامیان مدعی اسلام در همه زمان‌ها بوده‌اند و ما از اسلاف خود برتر نیستیم پس، وجود منافقین چیز تازه‌ای نیست.
 
وی افزود: مبارزه با تروریسم فقط به ارتش مربوط نمی‌شود و علما و رهبران مذهبی نیز نقش مهمی در این زمینه دارند.
 
به گفته این کارشناس مسائل سیاسی پاکستان، علما و رهبران مذهبی که با فتواهای خود از طالبان حمایت کردند و جنایات آنها را جهاد در راه خدا دانستند جرم آنها کمتر از منافقین نیست.
 
امتیاز تصریح کرد: آنچه در مدارس دینی پاکستان تدریس می‌شود با اسلام مطابقت ندارد ما فقط به طلاب خود فرقه‌گرایی، افراطی‌گری و نفرت از سایر مسلمانان را آموزش می‌دهیم.
 
وی افزود: حتی نظام آموزشی دولتی و خصوصی در پاکستان نیز دچار اشکال است و ما به نسل جوان خود آموزش ندادیم که از چهارچوب افراط بیرون بیایند و آزادانه در مسائل دینی تحقیق کنند تا به واقعیت پی ببرند.
 
وی گفت: من دوست دارم آنچه را که در گذشته در مدرسه یاد گرفتم نسل امروز نیز بیاموزند و نظام آموزشی به دوره قبل برگردد.
 
امتیاز خاطر نشان کرد:به نظر من همه کارشناسان باید با هم به توافق برسند و  از دولت درخواست کنند نساب آموزشی را تغییر دهد.
 
سرتیپ اسلم گهمن در پایان پیشنهادات خود برای مبارزه با تروریسم در پاکستان بیان کرد: چرا ما باید اسلام را با تحصیل در آمریکا بیاموزیم و نتوانیم واقعیت دین خود را درک کنیم.
 
وی تأکید کرد: ما از اسلام واقعی دور شده‌ایم و نیاز داریم تا با واقعیت‌ اسلام آشنا شویم و اگر بتوانیم  در این زمینه گام برداریم بسیاری ازمشکلات حل خواهد شد و به یقین تروریسم در پاکستان ریشه‌کن می‌شود.
 انتهای پیام/ ض
منبع:فارس
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.