تجمع و تظاهرات سوگواران شهدای 17 شهریور در بهشت زهرا، درگذشت مفسّر و مورخ شهیر مسلمان «محمدبن جریر طبری»، پایان جنگهای 24 ساله بین امپراتوری ایران و روم، اختراع آسانسور در امریکا و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 5شنبه 23 شهریور 1391 خورشیدی، 26 شوال 1433 هجری و 13 سپتامبر 2012
میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
تجمع و تظاهرات سوگواران شهدای 17 شهریور در بهشت زهرا (1357 ش) به دعوت جامعه روحانیت مبارز تهران، مراسم شب هفت شهدای هفدهم شهریور، در بهشت زهرا و با حضور دهها هزار نفر از مردم انقلابی برپا شد. رژیم که سعی داشت از حضور مردم در بهشتزهرا جلوگیری نماید، موفق نشد و مردم، علیرغم برقراری حکومت نظامی در تهران و تلاش گسترده ماموران حکومتی، وارد بهشتزهرا شدند. مردم در این مراسم چنین شعار میدادند: ایران میهن ماست، خمینی رهبر ماست. تولد سردار شهید برونسی؛ فرمانده تیپ ۱۸ جوادالائمه (ع) (1321 ش)
عبدالحسین
برونسی در سال ۱۳۲۱ش در کدکن تربت حیدریه چشم به جهان گشود. از آنجایی که
علاقه وافری به درس داشت، وارد مدرسه شد اما بهواسطه بیحجابی معلمش از
رفتن به مدرسه امتناع کرد و در مکتبخانه روستا به فراگیری کلامالله مجید
پرداخت. ورود مأمورین اصلاحات ارضی شاه به روستا و عدم قبول آب و ملک،
باعث مهاجرتش به مشهد شد. وی مشاغل متفاوتی را تجربه کرد و چون در هرکدام
شبههای بود، دست به شغل بنایی زد. با ارشادات مقام معظم رهبری با مسائل
سیاسی آشنا شد و پا در رکاب مبارزه با رژیم پهلوی گذاشت و توسط مأمورین
ساواک دستگیر شد. انقلاب که پیروز شد، جزو نخستین افراد اعزامی به
کردستان بود، عرصههای نبرد حق علیه باطل بستر مناسبی بود که استعداد
بالقوه او شکوفا شود و از فرماندهی گروهان، به فرماندهی تیپ هجدهم
جوادالائمه (ع) برسد. در این سالها، رشادت و ایثارگری او زبانزد خاص و
عام بود تا آنجا که دشمن چنان هراسی از این فرمانده بسیجی داشت که برای سرش
جایزه تعیین کرد. سرانجام در عملیات بدر، پس از رشادت بسیار در ۲۳
اسفندماه ۱۳۶۳ ش در چهارراه خندق به شهادت رسید. پیکرش بعد از شهادت
مفقودالاثر بود.
درگذشت آیت اللَّه «شیخ عبدالکریم زنجانی» (1347 ش) آیت اللَّه شیخ عبدالکریم زنجانی، در حدود سال 1264 ش در یکی از روستاهای اطراف زنجان، به دنیا آمد. وی فقه، اصول، علوم ریاضی، فلسفه و الهیات را در زنجان آموخت و پس از آن در تهران به تکمیل تحصیلات فلسفی پرداخت. این عالم دینی در فلسفه، فقه، اصول، تفسیر، کلام و سایر علوم اسلامی، متجاوز از هفتاد اثر تألیفی دارد که تعدادی از آنها عبارتند از: ذخیرةُ الصّالحین، وسیلَةُ النجاة و الوحی و الالهام. این عالم ربانی سرانجام در 23 شهریور 1347 ش در 80 سالگی بدورد حیات گفت.
درگذشت مفسّر و مورخ شهیر مسلمان «محمدبن جریر طبری» (310 ق) ابوجعفر محمد بن جریر طبری در سال 225 ق در آمل به دنیا آمد. وی نزد پدر و دایی خود ابوبکر خوارزمی به تحصیل پرداخت و در علوم گوناگون از قبیل فقه، حدیث، تاریخ و تفسیر، علامهی روزگارگردید و از تمامی دانشمندان پیشی گرفت. طبری از پیشوایان فقه، حدیث، تفسیر و... است و در تمامی این رشتهها دارای تالیفاتی میباشد. تاریخ معروف طبری و نیز تفسیر مشهور کبیر و نیز جامع البیان فی تفسیرالقرآن، طرق حدیث الغدیر، تاریخ الامم و الملوک و ادب القاضی از اوست. محمد بن جریر طبری در 85 سالگی در بغداد دار فانی را وداع گفت.
رحلت آیت اللَّه «سیدعبدالمحمد موسوی» عالم مسلمان (1293 ق) آیت اللَّه سید عبدالمحمد موسوی از هفت سالگی با حفظ قرآن، تحصیلات علوم دینی را آغاز کرد. در 24 سالگی به اجتهاد رسید و سپس به کار تدریس پرداخت. او از مدرسین بزرگ علوم دینی بود و تدریس فقه واصول فقه، تشکیل حوزههای علمیه ومدارس دینی، همچنین اجرای احکام الهی در کنار سایر فعالیتهای اجتماعی از خدمات این مجتهد آگاه و مرجع تقلید مسلمانان ایران به شمار میرود. از آیت اللَّه موسوی تالیفاتیبرجای مانده که همهی آنها به صورت خطی است و از آن میان میتوان به کتب شرح استدلالی بر عروةالوثقی و رسالهی ذَخیرةُ العباد اشاره کرد.
وقوع نبرد «منصوره» در جریان جنگهای صلیبی بین فرانسه و مصر (1250 م)
هفتمین مرحله از جنگهای صلیبی در اوت سال 1248 م آغاز گردید و در جریان آن، پادشاه فرانسه که سه سال در پی تدارک این جنگ بود به سوی قبرس به حرکت درآمد و پس از توقفی چند ماهه، به سوی مصر حرکت کرد. پادشاه فرانسه بر این باور بود که مصرْ کلیدِ بیتالمقدس میباشد. بنابراین با نیرویی که نزدیک به یکصد و بیست کشتی بزرگ آنها را منتقل میساخت، در ژوئن 1249 م به منطقه دمیاط واقع در شمال مصر رسید و آن جا را تصرف نمود. چندی بعد از این نبرد که در 13 سپتامبر 1250 م به وقوع پیوست، لشگر مصر موفق شد راه تدارکاتی صلیبیها از طریق دریا را قطع نموده و آنها را در محاصره قرار دهد. این وضعیت موجب گردید تا سپاهیان صلیبی در قحطی شدید و انواع بیماریهای واگیردار گرفتار آیند. در نتیجه، فرماندهی صلیبی مجبور به تسلیم شده و سلاحهای خود راتحویل دهند.
پایان جنگهای 24 ساله بین امپراتوری ایران و روم (627 م) خسروپرویز پادشاه ساسانی در چند لشکرکشی متوالی، بینالنهرین، سوریه، فلسطین، مصر و آسیای صغیر را تسخیر کرد و فتوحات خود را تا استانبول فعلی گسترش داد. از پنجم ژانویه سال 603 م جنگهای 24 ساله میان دو کشور آغاز شد. سپاه ایران در سرزمین روم فتوحات قابل توجهی کردند تا آنجا که بیزانس یا روم شرقی، تقریباً تمامی متصرفات خود را از دست داد. بدین ترتیب قلمرو خسرو پرویز به حدود قلمرو هخامنشیان رسید، اما جنگ، طولانی شد و لجاجت خسرو برای ادامه آن، بیزانس را آماده تلافی کرد و از سال 627 حملات تعرضی بیزانس آغاز شد. در این جنگ، آذربایجان ویران و غارت گردید و سپاه بیزانس بین النهرین را گرفت. خسرو پرویز به تیسفون گریخت، اما پیشنهاد صلح را رد کرد. اما پیدرپی از روم شکست خورد و عملا جنگ به پایان رسید.
اختراع آسانسور در امریکا (1780 م)
«آسانسور» اختراع شد و مبتکر اولین دستگاه بالارونده، یک آمریکایی به نام «جان بیکبارت» بود. اولین آزمایش آسانسور در این روز در شهر شیکاگو در آمریکا انجام گرفت و عبارت از جعبهای چوبی در ارتفاع صد فوتی بود که زن و مرد در آن مینشستند و پایین و بالا میرفتند. اولین آسانسور برقی در سال 1889 میلادی و اولین آسانسور اتوماتیک در سال 1915 میلادی ساخته شد.
فرود اولین سفینه مه نورد شوروی به نام لونیک 2 در سطح کره ماه (1959 م) در سال 1959 م (1338 ه ش) سفینه اتحاد شوروی به نام (لونیک 2) مشخص نمود که ماه عملا فاقد میدان مغناطیسی عمومی مانند زمین است. ولی مناطقی در سطح ماه وجود دارد که اثراتی از چنین میدانهایی در آن یافت میشود. مثلا فضانوردان آپلو 160 در آزمایشات و پژوهشهای خود در منطقه ای بنام NORTHRAGCRANTER که ترجمه فارسی آن دهانه یا قیف پرتو شمال است چنین میدانی را تشخیص دادند که یک میدان مغناطیسی محلی ضعیف نیز در نقطه ای از قسمت پشتی ماه، نزدیک یک فرورفتگی عمیق به نام وان دگراف VANDE GRAAF وجود دارد.
برخی دیگر از رویدادهای 13 سپتامبر 1506: «میشل دو مونتاین» نویسنده و فیلسوف فرانسوی در 59 سالگی درگذشت. 1788: شهر نیویورک موقتا به عنوان پایتخت ایالات متحده (13 مهاجر نشین انگلیسی) اعلام شد. در آن زمان هنوز شهر واشنگتن به وجود نیامده بود. 1789: به علت گرانی نان در پاریس، مردم دست به غارت نانوائی ها زدند که بر اثر تیراندازی 90 تن کشته شدند. 1791: انقلابیون لوئی شانزدهم پادشاه وقت فرانسه را مجبور به امضای قانون اساسی تازه این کشور کردند که حقوق غیرقابل نقض مردم را تعیین و تضمین کرده بود. 1940: لوفت وافه (نیروی هوایی آلمان) کاخ سلطنتی باکینگهام را درلندن بمباران کرد. در همین روز از همین سال نیروهای موسولینی که درصدد احیاء امپراتوری روم باستان بود خاک مصر را که در کنترل انگلستان بود مورد حمله قرار دادند. 1999: در انفجار بمب در مسکو 119 تن جان باختند.