
باشگاه خبرنگاران جوان؛ کلثوم مومنی - بهزاد شریفی پور اظهار کرد: بیش از ۱۵۰ گونه این گیاهان از نظر دارویی برای مردم شناخته شده است و در فرهنگ سنتی مصرف دارد و ۱۵ تا ۲۰ گونه خوراکی شناخته شده نیز مورد مصرف شهروندان است.
وی با بیان اینکه در کنار بحث دارویی در اوایل بهار استفاده از گیاهان خوراکی نقش پررنگی در سفره مردم دارد و سبد غذایی مردم استان را مزین میکند، افزود: در سالهای اخیر مراتع که مبدا و منشا اصلی تولید گیاهان خوراکی هستند تحت فشار قرار دارد و در کنار کاهش رطوبت و بارش، افزایش ریزگردها و آلودگی، اضافه برداشت مزید بر علت شده و توان تولید گیاهان در مراتع را رو به کاهش و زوال میبرد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان توصیه کرد شهروندان در برداشت گیاهان خوراکی و دارویی با حداقل تخریب و از بین بردن عرصه طبیعی و برداشت اصولی از وسایل مناسب برداشت استفاده کنند که به پیاز و ریشه آسیب نزند و گیاهان را متناسب با توان تولید مراتع برداشت کنند.
به گفته شریفیپور، از پهنه یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتاری کردستان ۴۸ درصد به عرصههای طبیعی اختصاص دارد و بیش از ۶۲ هزار خانوار بهرهبردار این مراتع هستند.
وی از بهرهبرداران خواست در کنار بهرهبرداری از گیاهان دارویی، خوراکی و صنعتی از ریشه کنی این گیاهان خودداری و در چارچوب طرحهای بهرهبرداری که در اداره کل منابع طبیعی استان تدوین شده فعالیت کنند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان تاکید کرد: بهرهبرداری اصولی از گیاهان مرتعی دارویی، صنعتی و خوراکی و جلوگیری از ریشه کن کردن آنها میتواند از فرسایش خاک، بروز سیلابهای مخرب و پدیده روان آبها و آبشویی خاک جلوگیری کند.
وی برداشت غیراصولی را عامل زوال و نابودی گیاهان دانست و افزود: این در حالی است که آیندگان هم باید طعم این گیاهان دارویی و خوراکی را بچشند و دغدغه ما نسلهای آتی است.
شریفی پور یادآور شد: تمامی طرحهای منابع طبیعی در چارچوب طرحهای مدون است که خود بهرهبرداران بومی و محلی رعایت میکنند ولی مردم که به دامان طبیعت طبیعت میروند به دلیل ناآشنایی با برداشت اصولی، ریشهکنی گیاهان را انجام میدهند.
وی گفت: در کنار برداشت بیرویه گیاهان دارویی و خوراکی گاهی با شخم زنی عرصههای طبیعی به پدیدههای فرسایش خاک و بروز سیلاب کمک میشود که اداره کل منابع طبیعی با هرگونه برداشت غیر اصولی قاطعانه برخورد میکند.