
باشگاه خبرنگاران جوان؛ کلثوم مومنی – همه ساله با فرا رسیدن تعطیلات نوروزی، طرحهای مختلفی برای کاهش آمار حوادث و سوانح اجرایی میشود که امسال در کنار همه این طرحها، پویش «نه به تصادف با شعار شش دانگ برانیم» در کشورمان اجرایی شد.
این پویش به منظور کاهش تصادفات جادهای و ارتقای فرهنگ ایمنی در رانندگی راهاندازی شد و تلاش داشت تا با حساس سازی جامعه و مسوولان نسبت به آمار سوانح جادهای، این آمار را حداقل در تعطیلات نوروز کاهش دهد.
این پویش در کردستان هم راه افتاد و آنگونه که رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت، ۳۳ دستگاه در حوزه تصادفات وظیفه دارند، اما بار اصلی بر دوش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و اورژانس قرار دارد.
حسین جعفری در زمان آغاز اجرای این پویش، از ابلاغ آن به تمامی دستگاههای اجرایی خبرداده و گفته بود از آنجایی که حوادث جادهای و ترافیکی عوامل مختلفی دارد و بیشترین گروههای هدف در این حوادث و اتفاقات سنین کودکان، نوجوانان و جوانان را شامل میشود، اجرایی شدن این پویش بسیار ضروری است.
۲۰ درصد حوادث اورژانسی مربوط به سوانح رانندگی
۲۰ درصد از ماموریتهای اورژانس کردستان به حوزه تصادفات بر میگردد، این راهم جعفری گفت و افزود: ۷۵ درصد از جانباختگان و مصدومان ناشی از تصادفات مرد و ۲۵ درصد زن بودند و ۷۳ درصد از فوتیهای ناشی از تصادفات در جادهها و خارج از شهرها رخ داده است.
به گفته رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کردستان، حوادث ترافیکی، نخستین علت مرگ گروه سنی پنج تا ۱۸ سال در این استان است، یعنی ۲۵ درصد علل مرگ برای این گروه سنی را شامل میشود و ۳۰ درصد علل گروه سنی ۱۸ تا ۳۰ سال تصادفات هستند.
پویش فراگیر شد ولی تصادفات افزایش یافت
بعد از پیوستن مسوولان کشوری، مدیران استانی هم به پویش نه به تصادف پیوستند و هر یک با پیامهایی در صدد برآمدند تا مردم را بیشتر به رعایت مقررات ترغیب کنند.
به گفته رئیس پلیس راه کردستان، در تعطیلات نوروز امسال حجم تردد در محورهای ارتباطی استان ۴۵ درصد افزایش یافت و همین عامل تاثیرگذاری در افزایش وقوع و تشدید تصادفات به شمار میرود.
سرهنگ حمیدرضا عبدالملکی با بیان اینکه در طول اجرای طرح نوروزی پلیس (۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴) تلفات ناشی از سوانح جادهای در استان ۳۰ درصد افزایش داشت، ادامه داد: پویش نه به تصادف توانست رعایت قوانین رانندگی را افزایش دهد ولی افزایش حجم تردد، عاملی تاثیرگذار در بروز حوادث ترافیکی بود.
وی افزود: پرحادثهترین محورهای ارتباطی استان با احتساب طول محور، مسیرهای سنندج به کامیاران و سنندج به دهگلان است که بیشترین تصادفات را ثبت کردند و در کنار آن سنندج- سقز، سنندج- کامیاران و سنندج- دهگلان از پرترافیکترین راههای استان به شمار میرود.
رئیس پلیس راه کردستان این را هم گفت: که سرعت غیرمطمئنه رانندگان از عوامل اصلی خطر در بروز سوانح ترافیکی است و علاوه بر آن سهم راهها به عنوان علل اولیه و مستقیم، توسط کارشناسان در بروز حوادث محرز است.
راههای کردستان از پرخطرترین راههای کشور
معاون هماهنگی امور عمرانی کردستان هم با بیان اینکه در طول نوروز ۸۸۰ هموطن در سراسر کشور به دلیل حوادث ترافیکی جان خود را از دست دادند، گفت: از این تعداد ۲۰ نفر به کردستان اختصاص داشت که در مقایسه با آمار ۱۵ نفری سال گذشته افزایش داشتیم ولی با سالهای قبل از آن تقریبا برابری میکند.
کیومرث حبیبی هم افزایش شمار گردشگران و تردد در جادهها را زا عوامل بروز حوادث ترافیکی دانست و افزود: نوروز امسال شمار مسافران در استان ۱۸ درصد بیشتر شد.
وی سهم جاده در حوادث ترافیکی در کشور را ۳۳ درصد اعلام کرد و گفت: با توجه به حادثه خیز بودن محورهای ارتباطی کردستان، این سهم در استان کوهستانی کردستان، چند درصدی بالاتر است.
کیفیت خودرو و فرهنگ رانندگی، بازدارنده نبودن قوانین و مقررات رانندگی و کیفیت امدادرسانی دیگر عوامل سهیم در تصادفات بود که معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان به آن اشاره داشت و تاکید کرد: با وجود این اینها سهم رانندگی در بروز و یا کاهش سوانح جادهای بالاست و نباید نادیده گرفته شود.
پویشی که در رانندگی درون شهری جواب داد
رئیس پلیس راهور کردستان عقیده دارد که پویش نه به تصادف در مسیرهای درون شهری جواب داده و برای این حرفش آمار هم داشت.
سرهنگ رضا همتی زاده اظهار کرد: تردد در محورهای درون شهری استان در تعطیلات نوروز ۱۸ درصد افزایش داشت و در این مدت ۶۷۳ فقره تصادف ثبت شد که تعداد فوتیها ۷۵ و تعداد مصدومان ۲۱ درصد کمتر از پارسال بود.
وی افزود: عدم توجه به جلو با ۳۹ و عدم رعایت حق تقدم با ۲۷ درصد بیشترین علت بروز سوانح رانندگی بود و ۷۵ درصد از تصادفات به خودروهای سواری اختصاص داشت.
رئیس پلیس راهور کردستان با اشاره به اعمال قانون برای ۱۴ هزار و ۴۱۶ خودرو با تخلفات حادثه ساز، افزود: گواهینامه ۱۹۰ راننده پرخطر هم به مدت سه ماه ضبط شد.
وی به عملکرد بازرسان نامحسوس نیز اشاره کرد و افزود: اعمال قانون برای چهار هزار و ۷۷۰ راننده پرخطر توسط این بازرسان گزارش شد.