علت خوش‌بینی برخی از سیاستمداران و تحلیلگران در ایران نسبت به رویکرد دولت دوم ترامپ را باید در «بافت فکری و هویتی» این افراد جست‌و‌جو کرد. این افراد، خواهان «مذاکره» به عنوان یک ابزار دیپلماتیک نیستند؛ بلکه «تسلیم» در برابر خواسته‌های طرف آمریکایی را ضرورت می‌دانند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی خانعلی‌زاده * - زمانی که «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه دولت اول ترامپ از یک بیانیه‌ی ۱۲ ماده‌ای خطاب به ایران رونمایی و تحقق آن‌ها را خواسته‌ی ایالات متحده به عنوان پیش شرط مذاکره با تهران معرفی کرد، واکنش‌های تندی علیه این اقدام صورت گرفت؛ چرا که مفاد مندرج در این بیانیه، شامل موضوعات غیرهسته‌ای و منطقه‌ای و حتی دفاعی – موشکی هم می‌شد و طبیعی بود که اساسا کار با این شرایط نمی‌تواند به مرحله‌ی گفت‌و‌گو برسد.

با آغاز دولت دوم دونالد ترامپ و برخی سخنان آرام او در قبال ایران که خواهان گفت‌و‌گو با تهران فقط بر سر «عدم ساخت سلاح اتمی» بود، برخی از تحلیلگران و فعالان سیاسی در کشور به این گزاره باور پیدا کردند که «۱۲ شرط پمپئو» کنار گذاشته شده و ترامپ جدید دیگر خواهان اجرایی شدن آن‌ها نیست. بر مبنای این تحلیل بود که موجی از مطالب و اظهارنظر‌های گوناگون بر مبنای لزوم آغاز سریع مذاکره با طرف آمریکایی در فضای داخلی ایران شکل گرفت؛ موجی که خیلی زود مشخص شد تا چه اندازه «خوش‌بینانه» و غیرمنطبق بر «واقعیت» بوده است.

سخنان نرم ترامپ درباره ایران در حالی بیان شد که او در حال امضای یک متن اجرایی درباره‌ی روابط خارجی آمریکا در قبال تهران بود؛ متنی که مطالعه‌ی آن نشان می‌دهد ما با «بازتولید ۱۲ شرط پمپئو» در شکل و قالبی نوین رو‌به‌رو هستیم. در واقع، علت برخی تحلیل‌های نادرست در ایران درباره‌ی راهبرد ترامپ نسخه‌ی دوم، بی‌توجهی به همین متن بوده است؛ متنی که بررسی مفاد آن، می‌تواند روایت دقیقی از جهت‌گیری دولت فعلی آمریکا علیه کشورمان داشته باشد.

«مکانیسم ماشه» که در چهارچوب برجام تعریف شده می‌تواند منجر به بازگشت خودکار تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران شود.

با نگاهی دقیق‌تر، متوجه می‌شویم که یکی از مهم‌ترین محور‌های این یادداشت، دستور صریح به وزارت خزانه‌داری آمریکا برای اعمال فشار‌های اقتصادی شدیدتر علیه ایران است. به نظر می‌رسد این اقدامات شامل تحریم‌های جدید و همچنین اجرای دقیق‌تر و سخت‌گیرانه‌تر تحریم‌های قبلی خواهد شد. در این سند، صراحتاً از مکانیسم‌های اجرایی برای تحت تعقیب قرار دادن افرادی که ناقض تحریم‌های جاری هستند، صحبت شده است.

این موضوع می‌تواند نشان‌دهنده تلاش دولت ترامپ برای ایجاد محدودیت‌های گسترده‌تر در زمینه تجارت بین‌المللی با ایران باشد. همچنین، این یادداشت وزیر خزانه‌داری را موظف می‌کند تا برای بخش‌های تجاری مرتبط، از جمله کشتیرانی، بیمه و خدمات بندرگاهی، توصیه‌نامه‌هایی صادر کند که در آنها به خطرات ناشی از «تعامل با ایران یا نیرو‌های نیابتی این کشور» اشاره شده است.

ترامپ در این یادداشت حتی طرف اروپایی توافق برجام را هم مورد هدف قرار داده و یکی دیگر از بند‌های قابل توجه این یادداشت، دستور به نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل برای همکاری با متحدان اصلی واشنگتن جهت تکمیل روند بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران است. این مسئله به «مکانیسم ماشه» اشاره دارد که در چهارچوب برجام تعریف شده و می‌تواند منجر به بازگشت خودکار تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران شود.

خوش بینی‌ها به ترامپ از کجا نشات می‌گیرد؟

در واقع، تحلیل محتوای این یادداشت اجرایی رئیس‌جمهور ایالات متحده مشخص می‌کند که نه تنها ۱۲ شرط پمپئو در دولت جدید ترامپ کنار گذاشته نشده، بلکه تقویت شده و موارد جدیدی نیز به آن اضافه شده است.  با این وجود، علت خوش‌بینی برخی از سیاستمداران و تحلیلگران در ایران نسبت به رویکرد دولت دوم ترامپ چیست؟

پاسخ به این سوال را باید در «بافت فکری و هویتی» این افراد جست‌و‌جو کرد؛ جایی که ایالات متحده به عنوان یک ابرقدرت غیر قابل خدشه در نظر گرفته می‌شود که امکان هیچگونه فعالیت دیپلماتیکی در جهان بدون هماهنگی تام و تمام با واشنگتن وجود ندارد.

در واقع این افراد، خواهان «مذاکره» به عنوان یک ابزار دیپلماتیک نیستند؛ بلکه «تسلیم» در برابر خواسته‌های ضدملی طرف آمریکایی را ضرورت می‌دانند

در واقع این افراد، خواهان «مذاکره» به عنوان یک ابزار دیپلماتیک نیستند؛ بلکه «تسلیم» در برابر خواسته‌های ضدملی طرف آمریکایی را ضرورت می‌دانند و به همین دلیل بدون توجه به متنی که رئیس‌جمهور این کشور علیه ایران امضا کرده، ترامپ جدید را فردی معرفی می‌کنند که خواهان گفت‌و‌گو با تهران است.

برخی حتی پا را از این هم فراتر گذاشته و اقدام به تفسیر عجیب از این متن ضدایرانی کرده‌اند. به عنوان مثال، خبرگزاری ایرنا به عنوان رسانه‌ی رسمی دولت، متن شفاف ترامپ را که خواهان خلع سلاح ایران - حتی در خصوص سلاح‌های متعارف - شده است، بستری مناسب برای گفت‌و‌گو با کاخ سفید معرفی کرده است!

در سطح آکادمیک، این مدل نگاه به نظام بین‌الملل و تحلیل روابط میان واحد‌های سیاسی، یادآور راهبرد آرمانگرایانه در سال‌های بین دو جنگ جهانی در قرن بیستم است؛ یعنی از زمانی که «توماس وودرو ویلسون»، رئیس‌جمهور وقت آمریکا سخنرانی معروف خود در کاخ ورسای را ارائه کرد و رشته‌ی روابط بین‌الملل رسما به چارچوب‌های دانشگاهی وارد شد تا زمانی که با آغاز تهاجم آلمان نازی، جنگ جهانی دوم رسما شکل گرفت. در آن فضا، نگاه فانتزی و رویایی به تحقق صلح در جهان بر مبنای «حذف جنگ» شکل گرفته بود و بر همین مبنا بود که «جامعه ملل» با دستورکار تحقق صلح از طریق حذف جنگ و با حقوق برابر واحد‌های سیاسی در جهان، تاسیس شد.

زبانه کشیدن آتش جنگ جهانی دوم علاوه بر اینکه منافع کشور‌های اروپایی را سوزاند، ایده‌ی آرمانگرایانه‌ی ویلسون و مکتب لیبرالیستی ناشی از آن را هم به طور کلی کنار زد. حتی نظریه‌پردازان رئالیست در علم روابط بین‌الملل معتقدند که جنگ جهانی دوم خروجی رسمی این مدل نگاه به جهان بوده است و «بزرگترین کشتار تاریخ جهان» را باید فرزند مشروع و رسمیِ نگاه آرمانگرایانه به فرآیند‌های بین‌المللی دانست.

در چنین فضایی بود که نگاه مبتنی بر توصیف جهان بر مبنای «واقعیت» پررنگ شد و رئالیسم به عنوان مکتب اصلی نظریه‌پردازی درباره‌ی نظام بین‌الملل مطرح شد. در واقع، ۱۹۳۹ میلادی را باید زمان پایان اعتبار نگاه ایده‌آلیستی و آرمانگرایانه به قواعد جهانی دانست؛ جایی که «سیاست مبتنی بر آن چیزی که هست؛ نه آن چیزی که باید باشد» یا همان Real Politics محور اصلی نظریه‌پردازی در حوزه‌ی علم روابط بین‌الملل شد.

 از آن زمان تاکنون، حتی هنجاری‌ترین نگاه‌ها به مناسبات جهانی و نظام بین‌الملل نیز تعلق خاطر کامل خود به رئالیسم را حفظ کرده‌اند؛ یعنی حتی اندیشمندان لیبرال هم با توسعه‌ی نظریات خود و ارتقای آن به نئولیبرالیسم، جنگ را به عنوان مساله‌ی اصلی جهان پذیرفتند و صرفا راهکار‌هایی متفاوت با رئالیست‌ها برای مهار تبعات آن ارائه کردند.

حالا و در حدود ۹۰ سال پس از انقضای نگاه سانتیمانتال و فانتزی به مساله‌ی صلح در جهان، به نظر می‌رسد برخی از سیاستمداران ایرانی همچنان در آن فضا تنفس می‌کنند و نسخه‌هایی را برای تحقق صلح در جهان و تامین منافع ملی ایران تجویز می‌کنند که ناشی از منجمد شدن اندیشه در همان فضای تاریخ گذشته است.

*مدرس دانشگاه و کارشناس امور بین‌الملل

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ک
۱۹:۰۵ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
متاسفانه بعضی‌ها مذاکره را دوحزبی کردند یک حزب شده موافق هرطور شده میخواهند مذاکره بکند وآن حزب حزب مخالف را مخالف مذاکره میداند این اشتیاق مذاکره هست مذاکرات را خراب میکند طرف مقابل اشتیاق را می بیند بخودش شک میکند حتما اتفاق درحال رخ دادن است ماخبر نداریم باعث میشود انطضاراات طرف مقابل بیشتر میشود غرب مذاکره را نوعی سلاح طصور میکند هدفی که درمیدان بدست نیاورده درمذاکرات بدست آورد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۵ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
خوش بینی به ترامپ از سوی برخی افراد، قطعاً ساده لوحانه خواهد بود و در مقاله نیز به آن اشاره کافی داشته اید. البته با بدبینی نیز می توان با خصم گفتگو کرد ( مذاکره خیر). مارک روبیو وزیر امور خارجه رژیم تروریست آمریکا، همین دیروز اعتراف کرد که سلاح هسته ای برای ایران مصونیت به همراه دارد. بنابراین آمریکا اجازه داشتن آن را به ایران نخواهد داد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۴ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
خدا کنه رو حرفمون بمونیم و مذاکره نکنیم. !!!!؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۳ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
خواهشاً بورس را مجلس دریابد و با آقای همتی چه در تلویزیون اعلام کرد مردم در بورس سرمایه گذاری کنند را مجازات کنید
Iran (Islamic Republic of)
ح
۱۷:۲۱ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
ایران باید سلاح هسته ای اقدام میکرد تاغرب مذاکره بکند ادامه ندهید آن موقع امتیاز می‌گرفتیم ادامه نمی دادیم خودشان می‌دانند ایران سلاح هسته ای نمی سازد منابع اطلاعاتی خودشان تائی. میکنند ایران هیچ انحرافی نداشته و ندارد باخودشان میگویند ایران که نمی سازد پس چرامفتگی تحریمها لغو بکنیم آنها از فن آوری هسته ای ناراحتند باخود سلاح هسته ای مشکلی ندارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۸ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
سلام
خواهشاً بورس را دریابید، چرا آقای همتی میاد میگه به بورس اعتماد کنید و مردم ساده مجدد سرمایه خودشون رو می آورند و دوباره سناریو سال ۹۹ را تکرار می کند.
خواهشاً آقای همتی را عزل و مجازات کنید چرا با دروغ مردم خود را فریب می دهد.
خواهشاً این مرد را مجازات کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۷ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
سلام
خواهشاً بورس را دریابید، چرا آقای همتی میاد میگه به بورس اعتماد کنید و مردم ساده مجدد سرمایه خودشون رو می آورند و دوباره سناریو سال ۹۹ را تکرار می کند.
خواهشاً آقای همتی را عزل و مجازات کنید چرا با دروغ مردم خود را فریب می دهد.
خواهشاً این مرد را مجازات کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۶ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
آمریکا تا قیامت مورد اعتماد نیست.
جهت اطلاع عاقلان فهیم و دور اندیش و وطن پرست...
Iran (Islamic Republic of)
حسنی
۱۴:۰۷ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
ایران باید سلاحی داشته باشد تا خاک خود آمریکا را هدف قرار بدهد به آن بازدارندگی واقعی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۷ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
چشم عباس اقا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۹ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
بچه جون اولا میدانی مسافت هوایی تهران تا امریکاچقدرهست؟نزدیک ۱۰۰۰۰کیلومتر الان امریکاتوانسته چنین موشکی بسازد ازامریکا به تهران را بزند؟اگر اینطوری میشد چرا آمریکا به منطقه پایگاه نظامی احداث کرد کویت قطر اردن بحرین امارات عراق و...‌
یک حرفی بزن که کاربران نگویند بیسواد وبچه سن هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۲ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
جهت اطلاع افراد نادان که منفی هستند!
آمریکا چنین سلاحی دارد!!!
چرا ما نداشته باشیم؟!!!!!
ضمن اینکه آمریکا ،، جهانخوار است و این ثابت شده است!
نفت سوریه ، عراق، کشورهای حاشیه خلیج فارس و...
ویتنام ، افغانستان ، لیبی، مصر...... و..........
در حال حاضر هم که کانادا و مکزیک و پاناما و...
چرا؟! چونکه زور داره...
پس چرا ما نداشته باشیم ؟!!!!!
ای خائنین نادان وطن فروش غرب زده بیچاره های ترسو....!
Iran (Islamic Republic of)
محمد مسعودی
۰۱:۳۰ ۲۹ بهمن ۱۴۰۳
ایران ابرقدرت هیچگاه با آمریکای شیطان کثیف دروغگو مذاکره نمی نماید و نخواهد نمود مطلب بسیار جدی می باشد
آخرین اخبار