باشگاه خبرنگاران جوان؛ شعیب بهمن * - در سال‌های اخیر، بحث پیرامون روابط ایران و آمریکا و به‌ویژه موضوع مذاکره، به محور اصلی مباحثات در فضای داخلی ایران تبدیل و در این زمینه، رویکرد‌های متفاوتی از لزوم مذاکره تا رد آن مطرح شده است. این موضوع به‌ویژه در شرایط کنونی که با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و احتمال تشدید تحریم‌ها و فشار‌های اقتصادی بر مردم ایران همراه شده است، بیش از هر زمان دیگری به محل بحث و تبادل نظر تبدیل شده است. با این حال، جدا از نگاه‌های موافق و مخالف درباره اصل مذاکره و همچنین این نکته که آیا مذاکره می‌تواند به بهبود وضعیت اقتصادی کشور کمک کند یا خیر، سه سوال اساسی در خصوص هر نوع مذاکره مطرح است که نیازمند پاسخ‌های روشن می‌باشد.

۱. با چه کسی مذاکره می‌شود؟

بر اساس سابقه تاریخی برجام، طرف اصلی مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران، ایالات متحده آمریکا است. با این وجود، تجارب تاریخی نشان داده که نه تنها دولت ترامپ به عنوان ناقض برجام، بلکه هیچ یک از دولت‌های ایالات متحده در طول تاریخ به هیچ وجه قابل اعتماد نبوده‌اند. این عدم اعتماد نه تنها مختص ایران بلکه شامل متحدان سنتی آمریکا نیز می‌شود که در بزنگاه‌های تاریخی با اقداماتی غافلگیرکننده از سوی این کشور مواجه شده‌اند.

در مورد ایران، عدم اعتماد به آمریکا ناشی از تجربیات تلخی است که ایرانیان در طول دهه‌های گذشته با آن مواجه بوده‌اند. از کودتای ۲۸ مرداد علیه دولت ملی مصدق تا حمایت از صدام در جنگ تحمیلی، و از خروج یکجانبه از توافق هسته‌ای گرفته تا تحریم‌های بی‌سابقه‌ای که به بهانه‌های مختلف علیه ایران اعمال شده‌اند، همگی نشان‌دهنده عدم پایبندی آمریکا به توافقات بین‌المللی و اصول دیپلماتیک هستند. در این شرایط، سوال اصلی این است که آیا می‌توان بر روی دولت ترامپ که در عدم پایبندی به توافقات بین‌المللی صراحت بیشتری نسبت به دولت‌های پیشین دارد، حساب کرد و آیا مذاکره با چنین دولتی منطقی است؟

۲. بر سر چه چیزی مذاکره صورت می‌گیرد؟

موافقان مذاکره در ایران بر این باورند که تهران باید در خصوص برنامه هسته‌ای خود با غرب به گفت‌و‌گو بپردازد تا بهانه‌های واهی برای تحریم کشور از بین برود. اما این دیدگاه با چالش‌هایی مواجه است. زیرا موضوع مذاکره از سوی طرف آمریکایی به نحو دیگری تعریف می‌شود و علاوه بر مسئله هسته‌ای، شامل توانمندی‌های دفاعی و نفوذ و قدرت منطقه‌ای ایران می‌شود و همچنین مداخله در امور داخلی به بهانه عدم رعایت حقوق بشر و دموکراسی را نیز در بر می‌گیرد. بدون شک، تفاوت در تعریف موضوع مذاکره می‌تواند به بن‌بست‌هایی منجر شود که نه تنها به حل مشکلات موجود کمک نکند، بلکه باعث تشدید تنش‌ها نیز شود.

۳. هدف مذاکره چیست؟

هدف مذاکره از سوی ایران، رفع تحریم‌ها است؛ اما هدف اصلی طرف مقابل، به ویژه آمریکایی‌ها، اعمال قدرت و زور به منظور تسلیم کردن ایران و تهی کردن کشور از تمام ارزش‌ها و دارایی‌های استراتژیک است. این تضاد اهداف نه تنها مانع از رسیدن به توافقات پایدار می‌شود، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز افزایش تنش‌ها و بحران‌های جدید باشد. بنابراین، باید بررسی کرد که آیا اساساً امکان دستیابی به توافقی وجود دارد که منافع ایران را تأمین کند یا خیر.

بدون تردید هیچ ذهن عاقل و توانمندی از مذاکره حتی با دشمن خود نمی‌گریزد؛ کما اینکه تمام جنگ‌ها در نهایت با مذاکره خاتمه یافته‌اند. با این حال، برای هر مذاکره، شروط و رسومی وجود دارد که اگر آنها از ابتدا فراهم نشوند، عملاً امکان پیشبرد هیچ گفتگویی وجود نخواهد داشت. هیچ فرد میهن‌دوستی در ایران خواهان تسلیم کشور خود در برابر فشار‌های ترامپ و آمریکا نیست و مذاکره غیرشرافتمندانه را نمی‌پذیرد. در چنین شرایطی، باید ضمن افزایش قدرت و توانمندی داخلی در ابعاد مختلف قدرت ملی، صدایی یکپارچه از ایران شنیده شود تا دولت ترامپ یا هر دولت دیگری در سراسر جهان دچار برآورد اشتباه از وضعیت فعلی ایران نشود.

* کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۳ ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
ترامپ جنایتکار غلط می کند ایران را تهدید کند/ برای نابودی رژیم صهیونیستی موشک های بالستیک ایران کافی است لازم نیست برای سلاح هسته ای هزینه کنیم.

اگر لازم باشد علیه اسرائیل اقدام می‌کنیم موشک‌های ایران اسرائیل را با خاک یکسان می‌کند اگر اسرائیل خطا کند تل آویو را با خاک یکسان می کنیم به فرمان رهبر معظم انقلاب با هر خطای دشمن تلاویو و حیفا را با خاک یکسان خواهیم کرد..

اسرائیل کوچکترین اقدامی علیه ما کند تل‌آویو را با خاک یکسان می‌کنیم
اگر اسرائیل کوچکترین اقدامی علیه ما کند تلاویو را با خاک یکسان کرده و اجازه به نتانیاهو نمی‌دهیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۸ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
از لحن غلط میکند و هارت و پورت کردن متنفرم. برنامه بده این چه طرز حرف زدنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۱ ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
سردار سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همراه ابومهدی المهندس معاون سازمان الحشد الشعبی عراق و هشت تن دیگر، بامداد جمعه ۱۳ دی ۱۳۹۸ در مسیر فرودگاه بغداد در اقدام تروریستی کاخ سفید به دستور دونالد ترامپ رئیس‌جمهور وقت آمریکا و با شلیک موشک‌های پهپادهای ارتش این کشور به شهادت رسیدند. سوال اینجاست که پس چرا ترامپ از ۱۳ دی ۱۳۹۸ تاکنون محاکمه نشده است پس سازمان های بین المللی کجا هستند و چکار می کنند؟
ترامپ جنایتکار است.
ترامپ در فرودگاه بین المللی بغداد ترور سردار سلیمانی و... مرتکب جنایت جنگی و جنایت ضد علیه بشریت شده است و باید دادگاه دیوان بین المللی محاکمه شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۰ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
مثل اینکه حواست نیست همه این سازمانها رو خود آمریکا درست کرده و پول تو جیبی بهشون میده واسه همین روزا. حواست هست یا خوابی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۹ ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
مذاکره با ترامپ پست قمارباز دروغگو با این شرایط اعلام شده از سوی او محال است...هیچ آدم عاقلی چنین کاری نمی‌کند.. او هنوز قدرت ایران نمیشناسد.. او مردم ایران نمی‌شناسد. او خوب میداند جرات حمله به ایران قدرتمند را ندارد او می‌داند چه برسر نیروهایش خواهد آمد.. رژیم صهیونیستی هم می‌داند اگر غلطی بکند نابود خواهد شد. ترامپ باید
در حسرت مذاکره بماند...تا گورش گم کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۲ ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
دلار ۹۳ هزارتومانی همان نتیجه مذاکره، گفت وگو و توافق هسته ای برجام، مذاکرات وین، روسیه، دوحه و عمان بوده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
ترامپ پیرمرد خود شیفته و پر حاشیه
عاشق اینه که هر روز بخاطر چرندی که نشخوار میکند
در اهم اخبار قرار گیرد
غرب زدگان .ترامپ قادر نیست .مشکلات عدیده داخلی شون را حل و فصل کند .چه برسد به دیگر کشورها
زوال امریکا خیلی وقته شروع شده ..مگر با جنگ جهانی سه
امریکا با فروش اسلحه ..زوال را کند کند.و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۵ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
دلار ۹۳ هزارتومانی شمارا به پای مذاکره آورده حتما دلار ۱۵۰ هزارتومانی شمارا پای توافق هم خواهد برد
-
ناشناس
۰۹:۰۷ ۲۷ بهمن ۱۴۰۳
هی میگویی شما شما پس به تو مربوط نیست که ما چکار میکنیم دم فرو ببند و حرف دشمن را تکرار نکن
Iran (Islamic Republic of)
حسنی
۲۱:۲۷ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
لعنت برترامپ وبایدن ونتانیاهو
Iran (Islamic Republic of)
ح
۱۹:۱۳ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
خواهشاً دیگر کش ندهید یکی بگوید اینطوری باید بشود یکی نه نشود بهتر است دولت و مجلس بفکر معیشت مردم باشند همه چی گران میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۲ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
ایراد این تحلیل این است که گویا شخصی خارج از چارچوب زمان و مکان در وضعیت دنجی نشسته و برای خودش از اینکه بطور مطلق خیر و شر کدام است نظر می دهد و تحلیل می کند . بنظر من اکنون با توجه به اقتضائات و شرایط خاصی که داریم ما باید به جای انتخاب خیر ، ازبین گزینه های بد و بدتر انتخابمان را داشته باشیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۰ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
ترامپ اگر کلیدی جادویی در دست داره ..
چرا با این کلید مشکلات عدیده امریکا را قادر به حل انها نیست
خیلی زرنگه به مشکلات خودشان برسند .مشکل گشا نیست
فقط تمزکز به توانایی های داخلی و نخبگان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۴ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
تصاحب دارایی های دیگران همان کلید جادویی ترامپ است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
شما شعار مرگ بر آمریکا ، تجهیز و ایجاد گروههای مسلح برای ضربه زدن به منافع آمریکا ، و به جای هدف نابودی اسرائیل یا رسیدن به آرمان فلسطینی ها به ساختن ایران و آرمان ایرانی ها برای رسیدن به عدالت بپرداز ببین اونوقت هم ملت پشتتن هم دیگه دلیلی برای دشمنی با آمریکا نمی مونه
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۸:۵۹ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
حسنی
۱۶:۳۴ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
واقعا آنهائی دم از مذاکره میزنند احمق هستند امریکاومسعولین ومقامهای اطلاعاتی میگویند ایران تصمیمی برساخت سلاح هسته ندارند مقامهای سیاسی هم میگویند یکی دوهفته فاصله دارند یعنی اقدام نکردیم آمریکا میگوید ما نمی خواهیم بفهمیم ایران سلاح هسته ای نمی سازد بعضی افراد میگویند ما با زور به آمریکا می فهمانیم مگر بارور مذاکره میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
کلید حل مشکل فعلا ساخت بمب هسته ای است ولی آمریکا حتما بهانه ای جدید جور خواهد کرد و آنهم خلع سلاح هسته ایست و این یعنی خودمون بهشون اجازه دادیم بهمون حمله کنن
آخرین اخبار