باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - تامر قرموط، استاد سیاستگذاری عمومی در مؤسسه تحصیلات تکمیلی دوحه، به الجزیره گفته است که حماس موفق شده است محل نگهداری اسرای اسرائیلی را تقریباً ناشناخته نگه دارد.
قرموط گفت: «حماس میخواهد اطمینان حاصل کند که محل نگهداری سایر اسرا فاش نشود، زیرا ما در مورد یک رویکرد چند مرحلهای برای پایان دادن به این جنگ صحبت میکنیم. بنابراین، هیچ کس نمیخواهد برگهای برنده خود را از دست بدهد؛ و در مورد حماس، این برگ برنده، اسرای اسرائیلی هستند.»
او همچنین افزود که با توجه به اینکه اسرائیل تا این لحظه در داخل غزه حضور دارد و هنوز کنترل بسیاری از مناطق غزه را در دست دارد، این موضوع برای حماس دشوار است که «تأیید کند، اطمینان دهد یا تضمین کند که برخی از این اسرا زنده و در آنجا حضور دارند.»
قرموط گفت: «این میتواند نوعی جنگ روانی نیز باشد.»
او افزود که تیم مذاکرهکننده حماس در قطر از اسرائیل خواسته بود که عملیات خود را در دو روز گذشته متوقف کند تا حماس بتواند اطلاعاتی درباره محل اسرا جمعآوری کرده و فهرستی از اسرا را آماده کند. اما اسرائیل این کار را انجام نداد.
دلیل فنی حماس که باعث تاخیر ارائه لیست اسرا شد
شیوه ارتباط حماس و عناصر آن در میدان، معمولی نیست. اینطور نیست که کسی تلفن را بردارد و تصمیم بگیرد کجا برود یا کسی را پیدا کند. این فرآیند بسیار پیچیدهتر است و با حضور پهپادها در آسمان نوار غزه و جنگندهها، تحرکات به شدت محدود و دشوار شده است.
این ممکن است همان دلایل فنی باشد که حماس به آن اشاره کرده است؛ اینکه آزادی حرکت وجود ندارد و تهیه فهرست زمانبر خواهد بود، زیرا در حال حاضر کسی نمیداند اسرا دقیقاً کجا هستند و این فرآیند زمان میبرد.
در سه روز گذشته، حملات هوایی و حضور پهپادها در آسمان بسیار شدید بوده است. حالا تصور کنید مکانیسمی که شامل حرکت در زمین است، به ویژه اگر شما در فهرست تحت تعقیب باشید، اگر عضو گروههای نظامی باشید و بر اساس دستورالعملها حرکت کنید، زنجیرهای از پیامرسانها پیامها را منتقل میکنند و در زمین ارتباط برقرار میکنند. این فرآیند زمان زیادی میبرد.
همچنین این کار نیازمند احتیاط و دقت بسیار زیادی است تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود.
اسرا در همه جا پراکنده هستند و تعجبآور نیست اگر برخی از آنها در شمال غزه، شهر غزه، مناطق مرکزی یا شهر رفح باشند. هیچکس مکان دقیق آنها را نمیداند.
۱۵ ماه ویرانی و حملات مداوم، به طور فنی مانع از این شده است که از رأس هرم رهبری تا پایههای زمینی، ارتباطات به درستی انجام شود و مکان دقیق هر یک از این اسرا یا وضعیت ایمنی آنها مشخص شود.
این توضیحات نشان میدهد که چرا حماس ممکن است در ارائه فهرست اسرا با تأخیر مواجه شود. شرایط عملیاتی در نوار غزه به دلیل حملات هوایی و محدودیتهای حرکتی بسیار دشوار است و این موضوع میتواند فرآیند جمعآوری اطلاعات و هماهنگی را به شدت کُند کند.
منبع: الجزیره