علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در پنجمین نشست مجمع کتابخانههای بزرگ کشور گفت: از سالهای حدود ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ طرحی در ذهن برخی از دوستان شکل گرفت که مجمع کتابخانههای بزرگ کشور صرف نظر از وابستگی تشکیلاتی با همفکری و همافزایی تشکیل شود و این آغاز فعالیت مجمع کتابخانههای بزرگ کشور (مکتب) بود.
او در ادامه گفت: قرار شد که دو گروه در جلسات مکتب شرکت کنند، یک گروه خود کتابخانههای بزرگ کشور مثل سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و یک گروه هم نهادهایی که خودشان دارای مجموعه کتابخانههایی هستند که مجموعا کتابخانههای بزرگ محسوب میشوند مانند نهاد کتابخانههای عمومی کشور، وزارت آموزش و پرورش، سازمان فرهنگی هنری شهرداری، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بعضی از دانشگاهها مثل دانشگاه تهران به صورت مستقل در مکتب هستند این فعالیت دو سال برقرار بود و به دلایلی در دولت قبلی متوقف شد و در دولت جدید از اواخر سال ۱۴۰۰ دوباره احیاء شد.
مختارپور افزود: در دوره قبل کمیتههایی وجود نداشت و مصوبات کلی و توافقاتی انجام میشد، غیر از دو مورد خروجی نداشت که یک مورد آن برکت داشت به طوری که شبکه کتابخانههای کشور به وجود آمد تا کتابی را که مراجعهکننده جست و جو میکند نشان دهد در کدام کتابخانه موجود است، البته هنوز برخی از کتابخانهها به آن نپیوستهاند که با پیگیریهای لازم امیدواریم همه کتابخانههای کشور در این سامانه تجمیع شوند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: در دوره جدید کمیتههای تخصصی فعال شد که امیدواریم با مشارکت نمایندگان اعضای مکتب به پروژههایی رسیده است که نیاز به مشارکت اعضای مکتب در عملیاتی و اجرایی شدن آن است.
وی افزود: در اوایل انقلاب کمتر از ۴۰۰ کتابخانه عمومی داشتیم و در حال حاضر بیش از ۴ هزار کتابخانه عمومی و هر روز شاهد تاسیس کتابخانههای عمومی جدید هستیم و نیز کتابخانههای مساجد، کتابخانههای مدارس و ... تقویت شده است و با همکاری مشترک و بانک منابع مشترک میتوانیم بسیاری از مشکلات موجود کتابخانهها را حل کنیم.