فناوری منحصر به فرد «بارورسازی ابرها» و استفاده از آن در برخی کشورها بحث برانگیز شده و ابهاماتی را برای محققان ایجاد کرده است.

غرب آمریکا ماه به ماه با خشکسالی تاریخی مواجه شده است و سطح آب دریاچه پاول و دریاچه مید به طور خطرناکی پایین است. این مخازن آب مورد نیاز میلیون‌ها آمریکایی را تامین می‌کند و صنعت کشاورزی در منطقه را تغذیه می‌کند. خشکسالی همچنین توانایی تولید نیروی برق آبی از این منابع آبی حیاتی را کاهش می‌دهد.

اما، آمریکا تنها جایی نیست که خشکی شدید را تجربه می‌کند. کشور‌هایی مانند چین و همچنین بخش‌هایی از اروپا و آفریقا نیز با این مشکل مواجه هستند. چین به باروری ابر‌ها به عنوان راه حلی بالقوه برای مشکلات خشکسالی خود روی آورده است. این فناوری همچنین به طور منظم در امارات متحده عربی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بارورسازی ابر‌ها کم و بیش یک روش تکنولوژیکی برای باریدن باران است، حتی زمانی که هوا بارانی نیست. هواپیما‌ها بر فراز یک منطقه پرواز می‌کنند و ترکیبی مانند یدید نقره را در ابر‌ها آزاد می‌کنند تا متراکم شوند. یدید نقره با دادن ذره‌ای به بخار آب باعث چگالش آن می‌شود. 

همانطور که بخار آب به ذره یدید نقره می‌چسبد، سنگین‌تر می‌شود و در نهایت به صورت باران به زمین می‌ریزد. تحقیقات نشان داده است که باروری ابر‌ها ممکن است بارش را بین ۵ تا ۱۵ درصد افزایش دهد که ممکن است زیاد به نظر نرسد، اما هر چیزی در طول خشکسالی کمک می‌کند. در چین، نتایج متفاوت است، اما یک مطالعه نشان داد که به تولید بارندگی کافی برای کاهش آلودگی هوا در نزدیکی پکن در سال ۲۰۲۱ کمک کرد.

بارورسازی ابر‌ها نیاز به استفاده از هواپیما دارد، به این معنی که این فرآیند به سوخت‌های فسیلی متکی است. زمانی که در حال مبارزه با اثرات فزاینده تغییرات آب و هوایی هستید، این ایده آل نیست. با این حال، پهپاد‌ها و موشک‌ها نیز برای رها کردن ذرات باران زا کار می‌کنند.

به نظر می‌رسد علاقه به این فناوری در حال افزایش است. اما منتقدان نیز می‌گویند این فناوری می‌تواند هزینه بر باشد و مشخص نیست که آیا آنقدر موثر است یا خیر.

مایکل مان، استاد برجسته علوم زمین و محیط زیست در دانشگاه پنسیلوانیا معتقد نیست بارورسازی ابر‌ها تا این حد مفید باشد. مان می‌گوید: «این نمونه دیگری از تلاش برای تعمیر فنی است که در بهترین حالت فقط می‌تواند به حاشیه کمک کند، ناامیدی فزاینده‌ای برای رفع سریع اثرات تغییرات آب و هوایی وجود دارد، اما تغییرات آب و هوا هیچ راه‌حل سریعی ندارد. او بارورسازی ابر‌ها را با سایر روش‌های مهندسی زمین، مانند انعکاس نور خورشید قبل از برخورد با زمین با استفاده از ذرات معلق در هوا سولفات یا لقاح اقیانوس‌ها با فیتوپلانکتون‌ها که برای حل تغییرات آب و هوایی پیشنهاد شده‌اند، مقایسه می‌کند.

او می‌گوید تلاش اولیه‌ای که باید اتفاق بیفتد، کاهش انتشار کربن است تا اوضاع بدتر نشود. مان همچنین می‌گوید زمانی که کشور‌ها محیط زیست را برای مقابله با اثرات تغییرات آب و هوایی دستکاری می‌کنند، امکان درگیری بین‌المللی نیز وجود دارد.

مان می‌گوید: آنچه اوضاع را بدتر می‌کند، تاثیرات حاکمیتی و سیاسی است. اگر چین شروع به باروری ابر‌ها کند و خشکسالی در کره رخ دهد چه؟ آیا کره چین را مقصر خواهد دانست و به دنبال جبران خسارت خواهد بود؟ یا تحریم؟».

خوشبختانه، این روش پیشرفته اما به ظاهر پرمخاطره تنها راه برای رساندن آب مورد نیاز به خشک‌ترین نقاط سیاره نیست. برای مثال، مان تخمین می‌زند که احتمالا فناوری‌های نمک‌زدایی در غرب افزایش خواهد یافت که می‌تواند به مقابله با کمبود آب کمک کند. فناوری‌های نمک‌زدایی می‌توانند آب شور را از زمین و اقیانوس فیلتر کنند تا به عنوان آب آشامیدنی و آبیاری محصولات قابل استفاده شوند. با این حال او خاطرنشان می‌کند که استفاده از این فناوری معمولا گران است.

مان می‌افزاید: این خشکسالی‌ها و موج‌های گرما در مسیر بهبود نیستند، بنابراین این مشکلات به این زودی‌ها از بین نمی‌روند. تحقیقات نشان می‌دهد که خشکسالی می‌تواند سه چهارم کره زمین را تا سال ۲۰۵۰ تحت تاثیر قرار دهد. مطمئنا تغییرات سال به سال به دلیل چیز‌هایی مانند ال نینو وجود خواهد داشت، اما در غیاب اقدام هماهنگ اقلیمی خط روند بدتر شده، گرما و خشکسالی گسترده‌تر و شدیدتر خواهد شد. 

باروری ابر‌ها ممکن است تاثیر کمی بر خشکسالی داشته باشد، اما دولت‌ها باید هر کاری که می‌توانند برای مقابله با تغییرات آب و هوا و مقابله با این مشکلات طولانی مدت انجام دهند. این می‌تواند به معنای ادامه اجرای پروژه‌های گران قیمت نمک زدایی، افزایش کارآیی مصرف آب و به ویژه حرکت سریع به سمت اهداف انتشار کربن باشد.


بیشتر بخوانید 


منبع:popsci

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۳۶ ۰۱ مهر ۱۴۰۱
این تغییرات بخشی از چرخه حیات زمین هست که در دوره های مختلف روی داده. هم دوره سرما هم دوره پربارش و هم خشکسالی به فعالیت خورشیدی مربوطه که در طی زمان های ثابتی هر چند دوره اتفاق میفته.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
سلام به نظرمن بهترین وکم هزینهترین کاهش مصرف اب شرب استفاده صد درصد از شیرالات هوشمند جحت مصارف خانگیه مثل لامپهای کم مصرف
Iran (Islamic Republic of)
متخصص آب
۱۸:۴۱ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
افرادی که می گویند آب شور خلیج فارس را به فلات ایران بیاریم و دریاچه درست کنیم و غیره. متأسفانه خبر ندارند که هر لیتر آب خلیج فارس بیش از 35 گرم نمک و آلودگی را با خود به همراه دارد که به هر جا برسد همه چیز را نابود می کند. منابع آب زیرسطحی، منابع آب سطحی ، خاک و گیاهان و در یک جمله همه چیز را. لذا انتقال آب خام از خلیج فارس توهم است و بیانگر بی اطلاعی است. فقط می توان مقادیر محدودی آب شیرین شده و تصفیه شده را برای مصارف شرب و صنعت انتقال داد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۸ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
می توان با کمک آب خلیج فارس در مناطق کویری و بیابانی دریاچه های مصنوعی درست کرد که میزان رطوبت هوا را بالا برد مدتی است که خط لوله آب خلیج فارس از شهرستان های سیرجان ، شهربابک و انار و غیره می گذرد در این مسیر مناطق بیابانی زیادی است می توان با درست کردن دریاچه های مصنوعی و میزان رطوبت در خاک حدا قل از فرونشست ها جلوگیری کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
بهترین کار برای ذخیره آب آبخیزداری هست ک آب رو از منبعش ب زیر زمین هدایت می شه و ب صورت چشمه در پایین دست خارج می شه بدون هدررفت و بخار شدن و تصفیه طبیعی و درای مواد معدنی می شه ک در چند نقطه کشور انجام شده و نتیجه داده،سد زدن هیچ فایده ای نداره...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
ابرها را که بارور هم کنیم ، آنرا به راحتی تبدیل به سیل می کنیم !!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
بارور سازی ابرها در اولویت اول نیست باید کشور ایران را به طرف آبیاری مکانیزه برد که یک عده مانع اساسی آن هستند و سعی می کند کشور رابه طرف کشوری کم آب و با محیط زیستی نابود شده ببرند و بسیار مسر و برنامه ریزی شده پیش می‌روند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۳ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
بارورسازی کار هر کسی نیست. اینطور هم پولارو حروم می کنید هم بارونا رو می فرستید برای همسایگان
Iran (Islamic Republic of)
مهندس نصیروندمغان گرمی
۱۱:۳۰ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
سلام.باید بارور سازی ابرها در کشور ایران که یه کشور نیمه خشک هست با جدیت دنبال شود،همچنین زدن بند و سیل بندها در مسیر سیلابها و مهار اب،باید زود شروع کنند عوض دادان شعار،مثل شعار واردات خودرو نباشه که یکسال هست مردم رو گذاشتند سر کار.با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۴ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
اول متن را با دقت بخوان ببین چی گفته ! حرف اصلی این مقاله از ناکار آمدی باروری ابرها گفته که اثر چندانی ندارد و کشورها بیخود خود را علاف نکنند ! بعد اظهار نظر کن و مطلب را با واردات خودرو مخلوط کن !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۱ ۰۱ مهر ۱۴۰۱
احسنت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
میزان رطوبت و باد و شرایط کوهستانی باید سنجیده شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۲ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
دانشمندان هروقت توسیستم طبیعت دست بردند چند سال بعدپشیمون شدند مخصوصاچیزهایی که با کمک موادشیمیایی ساختند!!
آخرین اخبار