باشگاه خبرنگاران جوان ـ درست است که خیلی وقتها تصور ما از فضای مجازی محدود و منحصر به سرهای داخل گوشی جوانان و دور شدن آنها از فضای واقعی و گذران بیفایده ساعتهای روز در چند اپلیکیشن اینترنتی است، اما واقعیت این است که فضای مجازی همیشه هم بد نیست! اینترنت و رسانههای اجتماعی طیف وسیعی از مزایا و فرصتهایی را برای جوانان فراهم میکند تا خود را به طرق مختلف توانمند سازند.
جوانان میتوانند ارتباطات اجتماعی را حفظ کنند و از شبکههای مختلف اجتماعی حمایت کنند که در غیر این صورت ممکن نبود همچنین میتوانند به اطلاعات بیشتری نسبت به قبل دسترسی داشته باشند. گروهها و تعاملات اجتماعی که جوانان به صورت آنلاین ایجاد میکنند میتواند برای تقویت و توسعه اعتماد به نفس و مهارتهای اجتماعی آنها ارزشمند باشد.
استفاده از رسانههای اجتماعی و سرویس هایی مانند فیسبوک، توییتر، اینستاگرام و اسنپ چت به بخشی جداییناپذیر از زندگی روزمره جوانان تبدیل شده است. در حالی که بسیاری از افراد، رسانههای اجتماعی را با کاهش مهارتهای ارتباطی جوانان مرتبط میدانند، بررسی مطالعات منتشر شده توسط مرکز تحقیقات Young and Well Cooperative استرالیا نشان داده که خدمات شبکههای اجتماعی در واقع نقشی کلیدی در زندگی جوانان ایفا میکنند. دسترسی به مطالب آموزشی؛ تسهیل روابط حمایتی؛ شکلگیری هویت و ارتقاء حس تعلق از جمله این خدمات هستند.
در ادامه این مطلب، برخی از مزایای مثبت اینترنت و رسانههای اجتماعی را برای جوانان بررسی کردهایم:
جوانان به عنوان مشارکت کنندگان اجتماعی و شهروندان فعال
سرویسهای شبکههای اجتماعی میتوانند ابزاری در دسترس و قدرتمند برای شناسایی و اقدام در مورد موضوعات و عواملی که جوانان را تحت تأثیر قرار میدهند و سبب علاقه جوانان به این موضوعات میشود، ارائه دهند. از خدمات شبکههای اجتماعی میتوان برای سازماندهی فعالیتها، رویدادها یا گروهها استفاده کرد تا موضوعات و نظرات را به نمایش بگذارد و مخاطبان بیشتری را از آنها آگاه سازد به عنوان مثال هماهنگی فعالیتهای گروه، جمعآوری کمکهای مالی و آگاهسازی از مسائل مختلف جامعه و علل آنها.
جوانان در حال توسعه نقش آفرینی و اعتمادسازی
از خدمات شبکههای اجتماعی میتوان برای تقویت مهارتهای بحث و گفتگو در ابعاد محلی، ملی یا بینالمللی استفاده کرد. این امر به کاربران کمک میکند تا توانمندیهای خود را در یک محیط عمومی ارائه داده و توسعه دهند. مهارتهای شخصی در این زمینه بسیار مهم هستند. مهارتهای شخصی در ایجاد، توسعه و حفظ دوستیهایی که به عنوان یک ارتباط قابل اعتماد در یک شبکه اجتماعی در نظر گرفته شوند بسیار حائز اهمیت است. خدمات شبکههای اجتماعی میتواند فرصتهایی را برای جوانان فراهم کند تا یاد بگیرند که چگونه در یک جامعه موفق عمل کنند، در فضای اجتماعی عمومی حرکت کنند و هنجارها و مهارتهای اجتماعی را به عنوان شرکتکنندگان و نقشآفرینان در گروههای همسالان توسعه دهند.
جوانان به عنوان تولیدکنندگان، مدیران و منتشرکنندگان محتوا
خدمات شبکههای اجتماعی بر مشارکت فعال متکی هستند. کاربران در فعالیتها و بحثهای یک سایت یا شبکه اجتماعی شرکت میکنند و محتوا را آپلود، اصلاح یا تولید میکنند. مشارکت فعال خلاقیت را تقویت میکند و میتواند به بحث مالکیت محتوا و مدیریت داده نیز کمک کند.
جوانانی که از خدمات شبکههای اجتماعی برای نمایش محتوای تولیدی خود (موسیقی، فیلم، عکاسی یا نوشتن) استفاده میکنند، باید بدانند چه مجوزهایی به سایت میزبان محتوای خود میدهند. با آگاهی از این مجوزها و دسترسیها، جوانان باید تصمیمات آگاهانهای در مورد نحوه و آنچه در سایتها و شبکههای اجتماعی قرار میدهند بگیرند.
جوانان به عنوان همکاران و نقشآفرینان
خدمات شبکههای اجتماعی برای حمایت از کاربرانی که با هم کار میکنند، با هم فکر میکنند و با هم تصمیم میگیرند، طراحی شدهاند. جوانان به تقویت مهارت گوش دادن و سازش با دیگران نیاز دارند. افراد جوان ممکن است نیاز داشته باشند از دیگران برای استفاده از خدمات مختلف شبکههای اجتماعی کمک و مشاوره بخواهند، یا با مشاهده دیگران، به ویژه در محیطهای پیچیده بازی یا مجازی، نحوه عملکرد پلتفرمها را بشناسند. هنگامی که کاربران در یک محیط جدید اعتماد به نفس پیدا کنند، توانایی و تجربه کمک به دیگران را نیز به دست خواهند آورد.
جوانان به عنوان جویندگان، ماجراجویان و یادگیرندگان فضای مجازی
شبکههای اجتماعی حس کشف مطالب جدید را تشویق میکنند. اگر شخصی به کتابها، گروهها، دستورالعملها یا ایدههای خاصی علاقهمند باشد، احتمالاً علاقه او توسط یک سرویس شبکه اجتماعی یا گروهی خاص در یک سرویس تأمین میشود. اگر کاربران به دنبال چیزی خاص یا غیرعادی هستند، میتوانند گروهها یا سایتهای شبکه اجتماعی خود را ایجاد کنند. خدمات شبکههای اجتماعی میتواند به جوانان کمک کند تا علایق خود را توسعه دهند و افراد دیگری را پیدا کنند که علایق مشابهی با آنها دارند.
شبکههای اجتماعی میتوانند به آشناکردن جوانان با مسائل و ایدههای جدید و درک عمیق علایق موجود کمک کنند. شبکههای اجتماعی همچنین میتوانند با کشف نحوه زندگی و تفکر دیگران در سایر نقاط جهان، به گسترش افق دید کاربران خود کمک کنند.
جوانان مستقل
فضاهای آنلاین، فضاهای اجتماعی هستند و خدمات شبکههای اجتماعی فرصتهای مشابهی را همانند فضاهای واقعی ارائه میدهند؛ مکانهایی برای جوانان برای بودن با دوستان یا کشف مسائل جدید به تنهایی، ایجاد استقلال و توسعه مهارتهای مورد نیاز برای شناخت و مدیریت ریسک، یادگیری قضاوت و ارزیابی موقعیتها و برخورد موثر با دنیایی که گاهی میتواند بسیار خطرناک باشد. با این حال، چنین مهارتهایی را نمیتوان در تنهایی و انزوا ایجاد کرد. ورود به شبکههای اجتماعی برای اولین بار، به عنوان یک جوان و به تنهایی، میتواند با اولین سفر انفرادی یک جوان به مرکز شهر مقایسه شود و بنابراین برای یک جوان مهم است که بداند چگونه در این محیط جدید ایمن بماند.
جوانان در حال توسعه مهارتهای کلیدی در دنیای واقعی
مدیریت حضور آنلاین و توانایی تعامل آنلاین موثر در حال تبدیلشدن به یک مهارت مهم در محل کار است. توانایی تطبیق سریع با فناوریها، خدمات و محیطهای جدید به عنوان یک مهارت بسیار ارزشمند توسط کارفرمایان تلقی میشود و میتواند یادگیری رسمی و غیررسمی را تسهیل کند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/