حسین مرید سادات کارشناس حوزه بورس کالا در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با بازارهای موجود در بورس کالا بیان کرد: بورس کالا، از بازار فرعی، بازار فیزیکی که محل فروش محصولات معدنی، پتروشیمی، کشاورزی و محصولات نفتی است و بازارهای مالی، که خود شامل، بازار سلف موازی، گواهی سپرده کالا، صندوقهای کالایی و بازار مشتقه است، تشکیل شده است.
کارشناس بورس کالا در خصوص بازار مشتقه کالا گفت: بازار مشتقه نوع جدیدی از بازار در بورس کالا است که ابزارهای جدیدی مثل، قرارداد آتی و قرارداد اختیار معامله را دارد و محصولات کشاورزی مثل، زیره، زعفران و همچنین فلزاتی مثل، طلا، نقره و فرآوردههای نفتی در این بازار معامله میشوند.
بورس کالا فضای مناسبی برای بازار آتی ارز
او بیان کرد: بازار مشتقه یک بازار تقریبا مبهم برای فعالان بازارهای مالی است، ولی با توجه به ابزارهایی که در این بازار به کار برده میشود، به شدت جذاب است.
مرید سادات در رابطه با مزایای بازار مشتقه اظهار کرد: از جمله مزایای بازار مشتقه کالا، پوشش ریسک، امکان خرید و فروش به صورت استقراضی است و تضمین معاملات نیز از طریق اتاق پایاپای بورس است که سازماندهی شده است.
کارشناس بورس کالا در پاسخ به این پرسش که، اوراق مشتقه در بورس کالا به چند دسته تقسیم بندی میشوند؟، تشریح کرد: اوراق مشتقه به دو دسته قرارداد آتی و قرارداد اختیار معامله تقسیم میشوند؛ که قراردادهای آتی، قراردادی است که دو طرف با هم تعهد میکنند، محصولی را در یک تاریخ و با قیمت مشخص با هم مبادله کنند و کیفیت هم در این قرارداد مشخص است و هر دو طرف خریدار و فروشنده، ملزم به رعایت تعهدات خود در زمان مشخص هستند.
او بیان کرد: در قرارداد آتی، ودیعه اخذ میشود و مبلغی به عنوان حسن انجام کار در نظر گرفته میشود و معمولاً فروشنده و خریداران در این معاملات نگرانی و ترس این را دارند که در زمان تحویل و یا اخذ کالا، قیمت افزایش و یا کاهش یابد.
مرید سادات در پاسخ به این پرسش که، افراد چگونه در بازار مشتقه میتوانند فعالیت کنند؟، اظهار کرد: در بورس کالا افراد به عنوان یک فعال در این بازار موظف هستند، در کارگزاریهایی که معاملات آتی دارند، به صورت اختصاصی کد بورسی اخذ کنند و کارگزاری مربوطه، بانکی را برای افتتاح حساب معرفی میکند، سپس افراد میتوانند درخواست خرید و فروش در یکی از قراردادهای اختیار معامله و یا آتی بدهند و در نهایت معاملات روزانه صورت گیرد.
او بیان کرد: افراد باید قبل از انجام معامله، مطالعات کافی داشته باشند زیرا، بورس کالا به علت نرخ دلار به عنوان یک متغیر کلان، تحت تاثیر عوامل مختلف قرار میگیرد و باید بسیار مراقب این بازار جذاب و پرریسک بود.
کارشناس حوزه بورس کالا در خصوص قرارداد اختیار معامله گفت: یکی دیگر از قراردادهای موجود در بازار مشتقه، قرارداد اختیار معامله است. ما دو نوع قرارداد اختیار معامله از جمله، اختیار خرید و اختیار فروش داریم؛ که توسط یک فروشنده به خریدار، در ازای یک مبلغ مشخص، فروخته میشود و خریدار در این قرارداد این اختیار را به دست میآورد که یک دارایی را در یک زمان و با مبلغ مشخص بخرد یا بفروشد.
او بیان کرد: اختیار خرید یکی از جنبههای بازار مشتقه در قرارداد اختیار معامله است که در این قرارداد به خریدار اجازه داده میشود که مقدار مشخصی از دارایی خود را در یک زمان مشخص و با قیمت معین شده خریداری کند.
کارشناس بورس کالا افزود: اختیار فروش یکی دیگر از قراردادهای اختیار معامله است که در این قرارداد خریدار به خود این اجازه را میدهد، مقدار مشخصی از یک دارایی را با قیمت مشخص به فروشنده اختیار معامله بفروشد.
مرید سادات در پایان بیان کرد: بازار مشتقه، بسیار بازار تخصصی است و مردم نباید به علت ترس از جا ماندن از این بازار وارد بازار مشتقه که بسیار پر ریسک است، شوند و باید بر متغیرهای مختلفی مانند، عوامل اصلی اقتصاد کلان، نرخ دلار، پیشبینی آینده مالی و مولفههایی مثل، آب و هوا که بر روی بخش کشاورزی بسیار تاثیرگذار است واقف بود، تا بتوان در این بازار به خوبی فعالیت کرد.
انتهای پیام/