به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم، آثار منبتکاری بر روی تولیدات چوبی حاصل هنر دست منبت کاران قمی است که با هنرمندی خاص به جسم بی جان چوب روحی تازه میدمند.
شهر قم به دلیل نزدیکی به پایتخت یکی از عمدهترین مراکز منبت کاری در ایران است که کارگاههای فراوانی مربوط به این هنر اصیل را در خود جای داده است.
اولین قدم در راه شناخت منبت و منبت کاری فهمیدن معنی کلمه منبت است، منبت یعنی "رویانیده شده".
منبت کاری به صورت کنده کاری روی چوب اجرا میشود، هنر منبت کاری از جمله صنایع دستی است که در ایران سابقهی دیرینهای دارد، در این هنر نقشها به صورت نقش برجسته روی زمینه کار قرار میگیرند.
چوب های بلوط، راش و گردو از پرمصرف ترین چوب ها در منبت هستند.
منبت کاران در هنر خود عمدتا از نقوش اصیل که شامل طرحهای اسلیمی و ختایی یا گل و بوته است، استفاده میکنند.
هنرمندان منبت کار از گروه درودگران هستند، درودگری یا نجاری حرفهای در صنعت و زیرگروه نخستین صنایع چوب است؛درودگری فنی کهن است و انسان از ابتدای شهرنشینی به حرفه نجاری میپرداخته است.
هنرمندان قمی بیشتر در تولید و طراحی منبت کاری اشیای تزیینی و تشریفاتی همچون منبت کاری مبلهای استیل فعالیت دارند.
صنعت مبلمان از جمله کالاهای لوکس است و هنر دست هنرمندان قمی است که به کار صنعت مبلمان کشور جلوه و شکوه داده است؛شوکت هنر منبت کار قمی در صنعت مبلمان انکار ناشدنی است.
ارجمندی،سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی قم درباره هنر صنعت منبت کاری گفت: ۱۱۰۰ هنرمند مبنتکار در قم وجود دارد که میتوان گفت بعد از هنرمندان انگشترساز بیشترین تعداد هنرمندان صنایعدستی استان را شامل میشوند.
او ادامه داد: باتوجه به آثار به جای مانده در موزهها، صنعت چوب و منبت حداقل از دوره صفویه در قم فعال بوده است و این امر از قدمت و پیشینه هنر منبتکاری در این شهر حکایت دارد.
ارجمندی با اشاره به فعالیت ۱۲۰۰ کارگاه منبت در قم گفت: صنایع چوب استان قم به ویژه منبت نه تنها در سطح ملی، قابل طرح است بلکه در سطح جهانی و توسعه صادرات از ظرفیت بالایی برخوردار است.
او افزود: منبت قم که در محصولات و فرآوردههای چوبی کاربرد زیادی دارد از ظرفیت کمنظیری برخودار است که برای صادرات آن از ارائه تسهیلات و پشتیبانی این هنر صنعت دریغ نخواهیم کرد.
انتهای پیام/ش