به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، پایگاه اینترنتی شبکه یورونیوز در مطلبی نوشت: روز پنجشنبه ۲۰ اوت (۳۰ مرداد) وزارت خارجه آمریکا با ارسال نامهای رسمی به اطلاع شورای امنیت رساند که قصد دارد «مکانیسم ماشه» را درباره پرونده هستهای ایران و برجام فعال کند.
این اقدام تازه آمریکا که به منظور بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران انجام میشود، باعث بروز بحثهای فنی و حقوقی بر سر ماهیت و ابعاد آن شده است. اما مکانیسم ماشه چیست، چه تبعاتی دارد و چطور آمریکا میتواند آن را فعال کند؟
موضوع بر سر چیست؟
با توافقنامه هستهای برجام که در سال ۲۰۱۵ بین ایران و شش قدرت جهانی منعقد شد، در قبال تعهد تهران به کنار گذاشتن برنامه تسلیحات هستهای خود قطعنامههای شورای امنیت در تحریم ایران معلق شدند.
این توافق که در وین امضا شد بعدتر با قطعنامه ۲۲۳۱ به اتفاق آرا به تصویب اعضای شورای امنیت سازمان ملل رسید. اکنون آمریکا میخواهد با استناد به یک بند این قطعنامه، تمامی تحریمهای تعلیقشده علیه ایران را بازگرداند. با این حال آمریکا در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شده است.
در جریان مذاکرات وین دولت آمریکا موفق شد بندی را در توافق نهایی بگنجاند که امکان بازگرداندن تمامی تحریمها در صورت تخطی ایران از اجرای تعهدات برجامی را فراهم میکرد.
این بند اجازه میدهد که تمامی تحریمها به صورت خودکار بازگردند، بدون آنکه اعضای شورای امنیت در این خصوص از حق وتو برخوردار باشند.
در آن زمان آمریکا بیم آن را داشت که روسیه یا چین ممکن است قصد وتوی بازگشت مجدد تحریمها را داشته باشند.
در قطعنامه مصوب سال ۲۰۱۵ آمده است که تحریم تسلیحاتی ایران، که پیشتر جزو تحریمهای سال ۲۰۰۷ شورای امنیت علیه ایران محسوب میشد، روز ۱۸ اکتبر (مهر) سال جاری به پایان برسد.
در حالی که موعد پایان تحریم تسلیحاتی ایران نزدیک میشد، آمریکا از کشورهای عضو شورا خواست این تحریم تسلیحاتی تمدید شود و قطعنامهای را نیز در این رابطه به رای گذاشت.
با رای نیاوردن این قطعنامه در شورای امنیت در روز جمعه هفته گذشته، اکنون آمریکا از راهی دیگر برای بازگرداندن این تحریم تسلیحاتی استفاده کرده است.
به عبارت دیگر از آنجا که تحریم تسلیحاتی ایران به یک قطعنامه شورای امنیت بازمیگردد و مکانیسم ماشه تمامی قطعنامههای تحریم از جمله آن قطعنامه را نیز بازمیگرداند، در نتیجه آمریکا میخواهد با فعال کردن مکانیسم به هدف خود در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران برسد.
بیشتر بخوانید
در متن قطعنامه ۲۲۳۱ آمده است که هر کشور «شرکتکننده» در توافق هستهای میتواند در صورتی که کشور دیگر را ناقض تعهد تشخیص داد، این مکانیسم را فعال کند.
با این حال آمریکا و اروپا بر سر کشور «شرکتکننده» اختلاف نظر دارند. اروپا استدلال میکند که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شده و به لحاظ قانونی دیگر «شرکتکننده» محسوب نمیشود. در نتیجه نمیتواند «ماشه» را فعال کند.
در سوی مقابل آمریکا میگوید که از برجام خارج شده است و نه از قطعنامه شورای امنیت. مقامات آمریکا استدلال میکنند که در تصویب قطعنامه شورای امنیت به عنوان «شرکتکننده» حاضر بودهاند و از آنجا که این قطعنامه همچنان اجرایی تلقی میشود میتوانند مکانیسم ماشه را فعال کنند.
با این مکانیسم تمامی قطعنامههای تحریم شورای امنیت علیه ایران که از سال ۲۰۰۶ وضع شده و با برجام معلق شده بودند بازمیگردند.
در نتیجه این قطعنامهها تمامی فعالیتهای مرتبط با صنعت هستهای ایران، شامل برنامههای تحقیق و توسعه، باید متوقف شوند. انتقال یا صادرات هرگونه اقلام مرتبط با سلاح هستهای به ایران ممنوع خواهد شد، افراد و نهادهای درگیر در برنامه موشکی و هستهای ایران در فهرست تحریم قرار خواهند گرفت و تحریم تسلیحاتی ایران از نو برقرار خواهد شد.
این قطعنامهها همچنین از کشورهای جهان میخواهند کشتیهای باری از ایران یا به مقصد ایران را بازرسی کنند و محمولههای غیرقانونی را ضبط کنند.
آمریکا روز پنجشنبه از ایران به دلیل عدم اجرای تعهدات برجامی به شورای امنیت شکایت کرد. اگر از این تاریخ تا ۳۰ روز قطعنامهای در تمدید تعلیق تحریمهای ایران در این شورا به تصویب نرسد، تحریمهای سازمان ملل به تمامی و به صورت خودکار بازخواهند گشت.
در این میان باید دانست اگر چنین قطعنامهای دال بر ادامه تعلیق تحریمها به شورا ارائه شود، آمریکا حق وتو خواهد داشت. در اینباره مایک پمپئو گفته است آمریکا اطمینان دارد قطعنامهای به شورا ارائه خواهد شد، اما تصریح نکرده است که این قطعنامه احتمالا از سوی چه کشوری تنظیم خواهد شد.
اگر ظرف ۱۰ روز پیشنویس قطعنامه جدیدی به شورا ارائه نشود، آنگاه رئیس شورا (اندونزی برای ماه اوت و نیجر برای ماه سپتامبر) ملزم است که متنی را قبل از اتمام مهلت ۳۰ روزه برای رایگیری به شورا ارائه کند.
با این حال با توجه به اینکه رئیس شورا باید «دیدگاههای کشورهای عضو را لحاظ کند» و اکثر کشورها با اقدام آمریکا مخالفاند، امکان دارد که اندونزی یا نیجر متن پیشنویسی را به شورا ندهند.
در این حالت آمریکا میتواند پیشنویس قطعنامهای را به شورا ارائه کند و خود نیز آن را وتو کند. دیپلماتها میگویند این حرکت احتمالا باعث جدل در زمینه فرایندهای حقوقی در شورای امنیت خواهد شد.
انتهای پیام/
ما نباید منتظر ماجرا و هیاهوی ب راه انداخته در شورای امنیت بمونیم وزارت خارجه ومسئولین کارشون انجامبدن و دیگران هم ب مشکلات رسیدگی کنن و چاره ای برای این گرونی های ثانیه ای پیدا کنن ک مردم دارن زیر بار گرونی له میشن ودردناک تر ک هیچ مسئولی عذرخواهی ک هیچ جوابگو نیس
آمریکای خبیث هم ب مدد الهی دوباره خوار وذلیل میش
متاسفانه یه عده تلویزیون ایران زیاد نگاه میکنن.
دلخوش به برجام نباشید
مطمئن باشید آمریکا برای جبران شکست شورای امنیت جامعه جهانی را مجبور به این کار خواهد کرد.
متاسفانه سازمان ملل وشواری امنیت وسازمانهای دیگر که خود ابرقدرتها درستشون کردن سدی برای خودخواهی آمریکا نیستن.
دلخوش نباشید.
برای اینکه برگ برنده ای در انتخابات داشته باشد. ...کند
دیگه کسی ازشون حساب نمیبرند ِ
بجز کشورهای عربی
چون تحریمی برداشته نشده که حالا بخواهد برگردد
اروپا تا کنون هیچ اقدام عملی برای رفع تحریمها انجام نداده
تحریمها برگردند یا نه فرقی نمیکند
نفتی نمیفروشیم پولی دریافت نمیکنیم قبلاداوضاع بهتر بود زمان تحریم
این راحت ترین کار ک ی گوشه بشینیم و همش دیگران مقصر جلوه بدیم شاید کسی دیگ اشتباه دیگ رو انجام میداد بعد دوباره این حرفُ ی عده دیگ تکرار میکردن
مشکلی ک نباید پیش میومد ولی اومد دست رو دست بزاریم ک چی چرا ب این رای دادین ب اون یکی ندادین باید متحد باشیم تواین شرایط چون دودش تو چشم همه ی ما میره
منم از این دولت راضی نیستم ب خاطر گرونی و بی مسئولیتی
ولی قرار نیس ک تو این اوضاع ماتو داخلم ب جون هم بیوفتیم حتی رهبری از آقای ظریف تشکر کردن
باید متحد ویک صدا باشیم
《 توافق هسته ای برجام بین ایران و شش قدرت جهانی درقبال تعهد تهران در کنار گذاشتن برنامه تسلیحات هسته ای》
الان راه حل میخوایم موقع سرزنش نیس هموطن
امریکا متاسفانه اینکاررو میکنه وتاحد زیادی موفق میشه.
تورو خدا بداد مردم برسین که فقط مردم ضرر میکنن..خیلی فشار رو مردمه.خیلی
یا امام حسن (ع).