به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، استان مرکزی به دلیل حضور کوههای مرتفع، نزدیکی با مناطقی همچون دریاچهی نمک و کویر میقان، همسایگی با حاشیهی مرکزی ایران و از همه مهمتر به دلیل قرار گیری در محل اتصال رشته کوههای البرز و زاگرس، از آب و هوایی متنوع برخوردار است که تاثیری شگرف در رویش انواع گیاهان، میوهها و سبزیجات مختلف بومی دارد. همین امر از مهمترین عوامل ایجاد رژیم غذایی جالب و ستودنی است.
آش سنتی خیارچنبر را چگونه بپزیم؟
شاید در ابتدا از شنیدن نام «آش خیار» تعجب کنید، اما این آش، یکی از خوشمزهترین آشهای محلی است که معمولا در استانهای همدان و مرکزی تهیه میکنند. برخلاف آنچه عامه مردم تصور میکنند، خیاری که برای تهیه این غذا مورد استفاده قرار میگیرد با خیار معمولی متفاوت است. این غذا را با خیارچنبر طبخ میکنند که بافت سفت تری نسبت به خیار معمولی دارد.
مواد لازم برای آش خیار چنبر:
سیب زمینی ۴ عدد متوسط
پیاز یک عدد بزرگ
لپه یک فنجان
عدس یک فنجان
سیر یک بوته کوچک
خیارچنبر ۶ تا ۷ عدد
نمک و زردچوبه به میزان لازم
کشک نیم کیلو
روغن به میزان لازم
نعناع داغ ۴ قاشق غذاخوری
آب به میزان لازم
طرز تهیه آش خیار چنبر:
ابتدا پیازها را خرد و داخل روغن سرخ کنید. سپس زردچوبه را به آن اضافه کنید.
عدس و لپه را داخل مواد بریزید و با پیاز و زردچوبه مخلوط کنید و مقداری آب داخل قابلمه بریزید تا مواد داخل آن بپزد.
از طرف دیگر، خیارهای چنبر را پوست کنده و تخمههای آن را بگیرید.
آنگاه خیارها را به شکل مربعی خرد کنید. سیب زمینیها را هم به همین شکل خرد کرده و با هم داخل ماهیتابه تفت دهید.
بعد از کمی تفت دادن، نعناع را به آن اضافه کنید و به همراه خیار و سیب زمینی آن را تفت دهید تا نعناع داغ تهیه شود. البته نعناع داغ را به طور جداگانه هم میتوانید آماده و به مخلوط اضافه کنید.
سپس این مخلوط را به مواد داخل قابلمه بیفزایید.
کمی بعد کشک را هم به غذا اضافه کنید و بگذارید جوش بخورد.
به خاطر داشته باشید به خاطر شوری کشک، نمک را در انتها به آن اضافه کنید که غذا بیش از حد شور نشود.
آش که خوب پخت و به اصطلاح جا افتاد، مقداری سیر رنده شده را به غذا اضافه کنید تا بو و عطر غذا تکمیل شود.
* این غذای مقوی را میتوانید پس از سرو، به صورت تلیت استفاده کنید.
ترخینه ماده آماده شده ایی است که مخلوطی از دوغ - گندم پرک شده (بلغور) - گوجه - برگ چغندر - نمک و برخی سبزیجات که معمولا در فصل تابستان تهیه میشود.
مواد لازم:
* ترخینه خشک شده ۲۵۰ گرم
* سبزی آش و اسفناج یک کیلو
* سیرابی گوسفند یک عدد
* نخود و لوبیا ۱۰۰ گرم
* نمک و زرد چوبه به مقدار لازم
آش ترخینه شکمبه، غذای محلی اراکی
توضیح: ترخینه ماده آماده شده ایی است که مخلوطی از دوغ - گندم پرک شده (بلغور) - گوجه - برگ چغندر - نمک و برخی سبزیجات که معمولا در فصل تابستان تهیه میشود و به این صورت تهیه میشود که در مواد فوق را با هم مخلوط کرده و میپزند بعد از پخته شدن ماده ایی به غلظت خمیر تهیه میشود که آن را به صورت تکههایی کوچک در میآورند و در مجاورت هوا و آفتاب خشک میکنند و نگهداری میکنند.
طرز تهیه:
ابتدا نخود و لوبیا را جداگانه بپزید، سپس سیرآبی را که کاملا تمیز شده داخل آن انداخته تا بپزد بعد از گذشت ۳ تا ۴ ساعت که سیرابی پخته شد ترخینهها را که قبلا درآب خیس کرده بودی به آن اضافه کرده سبزی آش را نیز به آن اضافهکنید و بگذارید تا نیم ساعتی با دمای ملائم بجوشد مواظب باشید ته نگیرد. در مرحله بعد پیاز داغ را تهیه کرده ومقداری از آن را در آش ریخته و شلعه اجاق رامقداری کم کنید، تا آب آن کمی تبخیر شود وآش جا بیفتد. مقداری از پیاز داغ را برای تزیینروی آش کنار بگذارید. پس از آماده شدن آش، آن را در ظرف ریخته و با پیاز داغ و نعناع داغ تزیین نمایید. سیرآبی را نیز از داخل آش درآورده و با قیچی یا چاقو تکه تکه کنید.
مواد لازم برای ۶ تا ۸ نفر:
گوشت دم سینه گوسفند یا گردن یک کیلو
بادنجان قلمی پوست گرفته و سرخ کرده ۵ عدد
نخود و لوبیا سفید ابگوشتی رویهم یک لیوان
ادویه آبگوشتی یا خورشی و زردچوبه
کشک جوشیده غلیظ ۳۵۰ گرم
نعنا داغ و پیاز داغ و سیرداغ
چغندر سفید خرد شده دو عدد
طرز تهیه:
از قبل نخود و لوبیا را خیس کرده و سپس با گوشت و پیاز و زردچوبه و ادویه باز بگذارید تا گوشت و حبوبات بپزند. سپس چغندر خرد شده را اضافه کنید تا در آبگوشت بپزد. در انتها بادجان سرخ شده را اضافه کنید و نمکش را بچشید. وقتی چغندر و بادنجان پخت نوبت افزودن کشک است. کشک را اضافه کرده و اجازه دهید چنئ جوش بزند. اکنون در ظرف مناسب کشیده و یا نعنا داغ و سیر داغ و پیاز داغ تزیین کرده و سر سفره ببرید.
آبگوشت دوغ دار که به لهجه اراکی و گویش لری دوگوله دودار معروف است از غذاهای سنتی و محلی شهر اراک و استان لرستان است.
این غذا در استان لرستان به نام آبگوشت کشک لری معروف است. در اراک به آن چغندر سفید هم اضافه میشود.
راهنمای جامع خرید گوشی موبایل در بازه ۳ تا ۶ میلیون تومان
دسیسه پلید سرایدار برای یک خانواده
سرقت از حسابها کمتر از زمان رمز یک بار مصرف!
ضدعفونیکنندههایی که به موبایلتان آسیب میزند
چگونه شخصیت ۲۰ سالگی نوزاد خود را پیشبینی کنیم؟
آقایان این علائم سرطان را نادیده نگیرند
ماجرای پشهای که سبب هلاکت نمرود شد
پدر آرات حسینی: فحش میخورم، چون برای پسرم زحمت کشیدم
منابع: روزنامه فرهیختگان، تابناک، سفره خونه
انتهای پیام/