
باشگاه خبرنگاران جوان - محسن فایضی؛ کارشناس مسائل فلسطین در یادداشتی در کانال تلگرامی خود با عنوان انتفاضه فلسطین با اشاره به تلاش نتانیاهو و رسانههای عبری برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی ایرانیان در جریان مذاکرات نوشت:
با اعلام ترامپ در دیدارش با نتانیاهو در کاخ سفید و تأیید آقای عراقچی، مذاکرات میان آمریکا و ایران از روز شنبه در عمان آغاز خواهد شد.
آمریکاییها اصرار بر مستقیم بودن مذاکره و ایران بر غیرمستقیم بودن آن براساس مواضع پیشینی مقامات جمهوری اسلامی ایران دارند. مذاکراتی که از شنبه آغاز میشود، قطعاً در ایران موافقان، مخالفان و منتقدان از طیف و زوایای مختلفی خواهد داشت.
انتقادها، همراهیها و مخالفتها اگر بر بستری دقیق و هوشمندانه حرکت کنند میتوانند بر تحقق بهترین سناریوی ممکن و بهرهبرداری از آنچه از شنبه آینده آغاز میشود کمک کنند. ممکن است نتیجه مذاکرات خیلی زود، پایان بینتیجه آن باشد اما حرکت در بستری دقیق و به دور از جناح زدگی میتواند دستاوردهای سیاسی و اجتماعی قابل توجهی برای کشور داشته باشد.
نتایج مذاکرات جدا از هر فرجامی، پیامدهایی بر فضای داخلی و منطقهای خواهد داشت و هنوز هرگونه قضاوتی بر نتایج و پیامدهای آن بسیار زود است.
یکی از مؤلفههای مهم و تأثیرگذار بر فضای داخلی ایران که از همان ساعات اولیه اعلام مذاکرات آغاز شد، تلاش رسانهای نتانیاهو و رسانههای عبری برای تأثیرگذاری بر مذاکرات و فضاسازی افکارعمومی است.
شروع این فضاسازی را میتوان تکرار چندباره نتانیاهو بر ایده لیبی برای ایران مثال زد.
تکرار مدل لیبی از سوی نتانیاهو یک پروسه هدفمند رسانهای است و تکرار آن احتمالاً با هدف تأثیرگذاری بر سقف خواستههای مذاکراتی تیم آمریکایی و همچنین فضاسازی داخل ایران دنبال میشود. اما کمی دقت مشخص میکند که مدل لیبی نه ممکن است و نه پیش مؤلفههای لازم برای تکرارشدن در ایران را داراست.
نتانیاهو در کلیپی پیش از ترک آمریکا گفته بود: «اگر پیشرفتی در مذاکرات با ایران حاصل نشود، گزینه نظامی روی میز خواهد بود. ما با آمریکا موافقیم که ایران سلاح هستهای نخواهد داشت.» او مدعی شد: «انهدام برنامه هستهای ایران باید تحت نظارت و اجرای آمریکا انجام شود. توافق برچیدن برنامه هستهای ایران را تنها در صورتی میپذیریم که توافقی به سبک لیبی باشد.»
این کلیپ در کنار برخی خبرسازیهای کانالهای عبری مثل کانال 13 که مدعی شده است نتانیاهو از ترامپ خواسته تمامی تأسیسات غنیسازی اورانیوم ایران را منحل کند، زیرساختهای هستهای مانند موشکهای بالستیک را نابود کند و تاریخی برای پایان مذاکرات با ایران تعیین کند؛ همگی نشان از یک هدف جدی نتانیاهو و آن فرصتسازی از به نتیجه نرسیدن احتمالی مذاکرات است. سناریویی که احتمال آن به باور بسیاری از تحلیلگران بیش از نتیجه بخش بودن آن است.
نتانیاهو به دنبال آن است که در پی شکست مذاکرات، امنیتیسازی پرونده ایران و مشروعیتبخشی اقدام ماجراجویانه علیه ایران را کلید بزند.
باید توجه داشت که این فضاسازیها توسط نتانیاهو قطعاً ادامه خواهد داشت. ممکن است مذاکرات به نتیجه برسد یا نرسد، اما نباید مسیر همراهی، نقد یا سنجش آن را زاویه روایت عبری و جنایتکاران ساکن تل اویو قرار داد.
معتقدم بزرگترین اشتباه در داخل ایران بازنشر و دخیل کردن فضاسازیهای نتانیاهو و تیم عبری در مخالفت یا موافقت با مذاکرات است؛ مانند اتفاقی که در دوران برجام افتاد. روند مذاکرات، نتایج احتمالی و ارزیابی آن باید به دور از خطدهی رسانهای و موضع گیریهای نتانیاهو دنبال شود.