فلزات سنگین به طور طبیعی در پوسته زمین وجود دارند و ممکن است وارد محیط زیست، منبع تامین آب، غذا، دارو و یا مکمل‌های گیاهی، به ویژه نمونه‌های ساخت کشور‌های دیگر، مصرفی ما شوند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نگرانی درباره جیوه و دیگر فلزات سنگین سمی به موضوعی داغ و بحث برانگیز برای افرادی که نگران سلامتی خود هستند، تبدیل شده است. بسیاری از افرادی که با مسائل و علائم سلامت مواجه شده و نمی‌توانند به سادگی دلایل این شرایط را مشخص کنند، بیشتر بر سمیت فلزات سنگین و نیاز به سمزدایی بدن از فلزات سنگین متمرکز می‌شوند، اما این به معنای مسمومیت آن‌ها با فلزات سنگین نیست.

علائم مسمومیت با فلزات سنگین

حال این پرسش مطرح می‌شود که افراد عادی باید نگران سمیت فلزات سنگین باشند؟ به طور خلاصه، خیر.

مطالعات نشان داده اند که سطوح بالای مواجهه با فلزات سنگین در افراد عادی نادر است. جدی‌ترین موارد قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین در محیط کار و نه از غذایی که مصرف می‌کنید، رخ می‌دهند. اگر به سوشی، نوعی غذای ژاپنی که با ماهی خام درست می‌شود، علاقه دارید و هر از گاهی آن را مصرف می‌کنید، چندان جای نگرانی درباره مسمومیت با فلزات سنگین وجود ندارد.


فلزات سنگین چه چیز‌هایی هستند؟

فلزات سنگین به طور طبیعی در پوسته زمین وجود دارند و ممکن است وارد محیط زیست، منبع تامین آب، غذا، دارو و یا مکمل‌های گیاهی، به ویژه نمونه‌های ساخت کشور‌های دیگر، مصرفی ما شوند. رایج‌ترین فلزاتی که انسان را تحت تاثیر قرار می‌دهند شامل سرب، کادمیوم، آرسنیک، آلومینیوم، جیوه و کروم می‌شوند. مسمویت زمانی رخ می‌دهد که به طور معمول طی مدت زمانی طولانی در معرض سطوح بالای فلزات سنگین قرار می‌گیرید.

مسمومیت با فلزات سنگین می‌تواند به دو شکل مزمن یا حاد باشد.

به عنوان مثال، اگر به عنوان یک کودک در معرض رنگ‌های ساختمانی قرار گرفته یا آبی که در لوله‌های سربی جاری بوده است را مصرف کرده باشید، شما می‌توانید به یک مسمومیت مزمن مبتلا شوید. سرب به شدت سمی است و هیچ سطح بی خطری برای خوردن، تنفس یا نوشیدن آن برای انسان وجود ندارد. رنگ‌های حاوی سرب یا سرب در آب آشامیدنی از جمله منابع اصلی مواجهه با این ماده هستند. اگرچه پژوهش‌هایی در زمینه وجود سرب در مواد غذایی و نوشیدنی ها، مانند آبمیوه‌ها و برخی غلات صبحانه صورت گرفته است، اما غذا به عنوان منبع اصلی مواجهه با آن در کودکان محسوب نمی‌شود.


علائم مسمومیت با فلزات سنگین

علائم مسمومیت با فلزات سنگین می‌توانند متفاوت باشند، اما بر اساس سن، نوع فلز و مقدار و مدت مواجهه در نظر گرفته می‌شوند. از جمله علائم معمول این شرایط می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- سردرد

- مسائل سلامت روانی

- مشکلات قلبی

- ناباروری

- آسیب کلیوی و استخوانی

- اختلال در عملکرد سیستم عصبی مرکزی

- حالت تهوع

- استفراغ

- بی اشتهایی

- سردرگمی یا پریشانی تنفسی
مواجهه با فلزات سنگین در کجا رخ می‌دهد؟

قرار گرفتن منظم در معرض سطوح بالای فلزات سنگین کار آسانی نیست. بیشتر افرادی که از سطوح بالای مواجهه رنج می‌برند در کارخانه‌ها یا معادن کار می‌کنند، یعنی مکان‌هایی که فلزات سنگین به وفور یافت می‌شوند. در مواجهه مزمن، فلزات سنگین از این فرصت برخوردار هستند تا در کلیه‌ها و دیگر اندام‌های بدن انسان نفوذ کنند.

از دیگر روش‌های قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین می‌توان به دود تنباکو، برخی ماهی‌ها و نرمتنان صدفدار، ظروف پخت و پز آلومینیومی، آلودگی هوا و آب اشاره کرد.

بیشتر مردم نیازی نیست نگران مسمومیت با فلزات سنگین باشند، اما در نظر گرفتن اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه برای کاهش مواجهه با آن‌ها ایده خوبی است. فلزات سنگین می‌توانند در بخش‌های مختلف محیط زندگی ما مانند هوا، خاک، غذا و آب وجود داشته باشند، از این رو، نمی‌توان به طور کامل از مواجهه با آن‌ها پرهیز کرد، اما به عنوان مثال می‌توان با پرهیز از مصرف مقادیر زیاد ماهی‌هایی مانند تن، کوسه و خالمخالی از مواجهه با جیوه پرهیز کرد.


سخن پایانی

هیچ فردی از قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین مصون نیست و همه ما دارای مقداری از آن‌ها در بدن خود هستیم. با این وجود، مقدار فلزات سنگین موجود در بدن انسان بر اساس عوامل مختلفی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. به عنوان مثال، کودکانی که پدر و مادر آن‌ها هر دو سیگار می‌کشند، ممکن است هرچه بیشتر مستعد مواجهه با آرسنیک باشند.

آزمایش مواجهه با فلزات سنگین ساده نیست و به گفته کارشناسان قرص‌ها و محصولاتی که برای مقابله و معکوس کردن سمیت فلزات سنگین تبلیغ می‌شوند از پشتیبانی علمی برخورار نیستند. پس اگر با برخی علائم مسمومیت با فلزات سنگین مواجه هستید برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنید.

منبع:عصر ایران

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.