دامپروری یکی اصلیترین شغلهای عشایر استان لرستان است.
استان لرستان یکی از قطبهای دامپروری در کشور است، به طوری که اکثر خانوادهها در این استان از این طریق امرارمعاش میکنند.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛ نجیب زاده، مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: در استان لرستان ۳ میلیون ۵۰۰ هزار راس دام سبک و یک میلیون ۵۰۰ هزار دام سنگین به صورت واحد دامی وجود دارد.
وی افزود: در حال حاضر میزان تولید گوشت قرمز استان لرستان، ۲۸ هزار تن است.
وجود دامهای بومی با راندمان کم و از طرفی نیاز جامعه به مواد پروتئینی مسئولان را به فکر این انداخته است که برای افزایش تولید و بالا بردن درآمد دامداران استان لرستان چارهای باندیشند.
نجیب زاده، مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: تقریبا در سال ۱۳۹۴، اصلاح نژاد اولین گلههای نژاد بومی، با نژادهای خارجی را شروع کردیم و تا به امروز اقدامات مناسبی در این زمینه انجام شده است.
منصوری، کارشناس، سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: این میش نمونهای از میش دو رگ بومی با رومانوف ۵۰% است.
وی در مورد ویژگیهای نژاد رومانوف گفت: در نژاد رومانوف، چربی دام بسیار پایین است. به طوری که دمبه دام بومی که به طور متوسط ۸ کیلو گرم است در این نژاد وزن دمبه به یک کیلوگرم میرسد.
کارشناس در ادامه گفت: از دیگر مزایای این نژاد این است که حجم ماهیچههای ران و سردست در گوسفند نژاد رومانوف، ۲ برابر گوسفند با نژاد محلی است. در حال کلی، فرم بدنی این نژاد به صورتی است که تولید گوشت بیشتری خواهد داشت و راندمان آن نسبت به بومی از ۲ برابر بیشتر است.
وی افزود: از مهمترین دلیل برتری این نژاد، دوقلوزایی آن است. احتمال دوقلوزایی در نژاد رومانوف ۲۵۰ درصدی است.
در این گزارش به سراغ آقای بیرانوند، یکی از دامداران استان لرستان رفتیم که در اصلاح نژاد دام را در دام هایش انجام داده است.
آقای بیرانوند در مورد شروع اصلاح نژاد در دام هایش گفت: از سال ۱۳۹۵ شروع به این کار کرده ایم. در حال حاضر ۱۵۰ راس بره نژاد رومانوف در گله مان داریم.
وی در مورد افزایش درآمدش گفت: پرورش این نژاد خیلی برایمان سود داشته است. هم گوشت بیشتری دارد هم فروش بهتری دارد.
نجیب زاده، مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: در حال حاضر، به ۳ هزار راس تلقیح مصنوعی رسده ایم و در پایان امسال، مجموع دامهای تلقیح مصنوعی تا ۷ هزار راس خواهد رسید.
وی افزود: امیدوارم در طی یک برنامه ۵ ساله، این رقم به ۱۰۰ هزار راس افزایش پیدا کند.
اجرای کامل طرح اصلاح نژاد در همه دامداریهای استان لرستان، افزایش تولید و درآمد بیشتر را برای همه دامپروران در بر خواهد داشت.
گزارش از سعیده دریکوند
انتهای پیام/د