به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از مشکلات پایتخت وجود بافتهای فرسوده در کالبد شهر است که این مشکل به قدیمی بودن بافت و ضرر شخصی یک یا عدهای از مردم مختصر نمی شود. اگر در مدیریت شهری اقداماتی برای ساماندهی این مکانها انجام نشود، خود به خود آغاز کننده سلسله مشکلات دنبالهدار از قبیل، تهدیدات اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و امنیتی هستند و در مقابل بافت فرسوده نیز میتواند فرصتی مناسب برای بازآفرینی فضای شهری و سامان دادن به طرح و شیوه ساخت و ساز شهر باشد.
**بافت فرسوده فرصت طلایی برای جذب گردشگران
بافتهای قدیمی فرصتی مهم و طلایی برای جذب گردشگران است، زیرا بافت قدیمی شهر نمادی از فرهنگ و شیوه زندگی مردمان آن شهر است و هم جواری بافت قدیمی با بافت تاریخی شهر در برخی نقاط نیز این فرصت را برای جذب گردشگر و توسعه صنعت توریست و شهرهای مختلف دو چندان میکنند.
عباداله فتح اللهی مدیرعامل سازمان نوسازی سالانه 10 درصد از بافتهای فرسوده، افزود: ریزدانگی، نفوذ ناپذیری و عدم استحکام، سه مشخصه بافتهای فرسوده هستند که براین مبنا 3 هزار و 268 هکتار بافت فرسوده در پایتخت و 77 هزار هکتار بافت فرسوده در سطح کشور شناسایی شده وجود دارند.
وی تصریح کرد: براساس آمار و گزارشات ارائه شده، نوسازی بافتهای فرسوده در سطح ملی حدود 13درصد با احتساب شهر تهران است و این عدد بدون احتساب تهران به عددی زیر 10درصد میرسد.
فتح اللهی با بیان اینکه ریزدانگی علت تامه فرسودگی است که سایر عوامل فرسودگی نیز از آن نشأت میگیرد، میگوید: 5درصد از مساحت شهر تهران دارای بافت فرسوده است که 15درصد جمعیت را در خود جای داده است و 22درصد از پلاکها یا پارسلها در این محدوده واقع شدهاند با آسیب شناسیهای انجام شده در این حوزه، مشخص شد 32 دستگاه در امر نوسازی بافتهای فرسوده دخیل هستند و عمل نکردن هریک از این دستگاهها به تکالیف قانونی خود در این حوزه باعث کند شدن جریان نوسازی خواهد.
وی خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: توقع من این است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی، تنها پیگیر رسیدگی و ساماندهی به معضلات و مشکلات یک محله و یک پلاک نباشند و یا تنها از شهرداری تهران با منابع محدودی که در اختیار دارد نخواهند مشکلات یک محله را حل و فصل کند.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران اظهار داشت: علیرغم آنکه در پیش نویس بودجه سال گذشته، الزام دولت جهت اختصاص سالانه 10 میلیارد تومان برای جبران کسری خدمات و تامین سرانههای خدماتی در بافتهای فرسوده عنوان شده است اما تا این لحظه حتی یک ریال نیز در این بخش هزینه نشده است.
وی تأکید کرد: شهرداری تهران در طول دوره مدیریت اخیر، نزدیک به 450 میلیارد تومان برای تخفیف عوارض نوسازی و صدور پروانه در بافتهای فرسوده شهر تهران هزینه کرده است و امیدوار هستیم در آستانه تدوین برنامه بودجه سال 95 و برنامه ششم توسعه این تکالیف به صورت ملموس برای دستگاههای اجرایی در حوزه نوسازی روشن شود و عزم و اراده و آرمان لازم برای رسیدگی به مناطق محروم در اولویت برنامههای ششم توسعه قرار گرفته و تمامی دستگاهها با همدلی و همزبانی و با انسجام بیشتر برای نیل به این مقصود تلاش می کنند.
منصور کتانباف، شهردار منطقه 20 نیز از افزایش 60 درصدی مساحت پروانههای صادر شده در بافت فرسوده این منطقه جنوبی تهران، گفت: از ابتدای سال تاکنون 58 پروانه ساختمانی در محدوده بافت فرسوده با مساحتی بالغ بر 17 هزار متر مربع صادر شده است و با توجه به پروندههای در حال اقدام پیشبینی میشود این میزان تا پایان سال افزایش یابد.
شهردار منطقه 20 با اشاره به اینکه کار گروه مدیریت شهری شهرداری منطقه 20 با هدف نوسازی بافت فرسوده در سال 92 در مدیریت شهری این منطقه جنوبی شکل گرفته و در این 2 سال بیش از 90 جلسه درونگروهی و 30 جلسه برونگروهی داشته است، تصریح کرد: برپایی جلسات مستمر هفتگی، جلب مشارکت افراد مؤثر محلی ازجمله روحانیون، ورزشکاران، معتمدان و هنرمندان، فعالسازی کمیته نوسازی بافت فرسوده در نواحی هفتگانه، تبیین بسته تشویقی و مسیر ویژه برای صدور پروانههای ساختمانی از جمله مهمترین اقدامات این کارگروه است که در نهایت شاهد پیشرفت کار در احیای بافت فرسوده هستیم.
وی مشارکت مالکان بافت فرسوده را مهم برشمرد و افزود: به منظور ترغیب و تشویق مالکان بافتهای قدیمی و فرسوده به نوسازی، عوارض زیربنا، مازاد تراکم و پیشآمدگی از آنها اخذ نمی شود.
شهردار منطقه 20 با اشاره به بهرهمندی از نظرات نخبگان و پژوهشگران در حوزه نوسازی بافتهای فرسوده را از دیگر اقدامات کارگروه مدیریت شهری بر شمرد و تصریح کرد: در آینده نزدیک طی گردهمایی و همایش علمی نتایج مقالات ارسالی به دبیرخانه این همایش اعلام خواهد شد و از نظرات برتر علمی نیز تقدیر به عمل میآید.
دفاتر خدمات نوسازی خدمات رایگانی همچون مشاوره، تهیه نقشه و طراحی نمای منطبق با ضوابط ایرانی اسلامی برای مالکان بافت فرسوده دارند و این در حالی است که کارشناس شهرسازی نواحی نیز در صورت تمایل در تمامی مسیر صدور پروانه با مالکان همراه خواهند بود.
بافت فرسوده و خانه ها و املاک قدیمی مهمترین تهدید هنگام وقوع زلزله محسوب می شود. نوسازی بناهای فرسوده برنامهای است برای توسعه مجدد در مناطق مختلف یک شهریار روستا که از بافتهای فرسوده، کهنه و قدیمی رنج می برد.
شهرداران باید برای رفع مشکلات همکاری و همدلی داشته باشند و نقد بررسی مسائل و مشکلات با دغدغه و دلسوزی توأم بود، همدلی و همکاری منجر به حل و فصل مشکلات شود.
برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام /