به گزارش
گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران به نقل از سازمان توسعه و تجارت سيدجلال ابراهيمي در رابطه با مبادلات تجاري تركيه در چهار ماهه نخست سال 2015 و سهم ايران از اين مراودات اظهار كرد: تركيه در چهار ماه نخست سال 2015، 48 ميليارد و 951 ميليون دلار صادرات داشته است و تنها در ماه آوريل صادرات اين كشور 11 ميليارد و 823 ميليون دلار بوده است که اين آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل 8.1 كاهش را نشان ميدهد و ايران در رتبه يازدهم كشورهاي واردكننده از تركيه با ارزش يك ميليارد و 174 ميليون دلار كالا قرار گرفته است.
وي در رابطه با نشست صاحبان مشاغل ايران و تركيه که 6 و 7 خردادماه در سالن همایش خلیج فارس نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار میشود، افزود: این نشست هدف از برگزاري نشستهاي تجاري، ايجاد زمينههاي آشنايي و شناخت بيشتر تجار كشورهاي همسونگر است سال گذشته چندين نشست تجاري ميان ايران و تركيه در زمينههاي طلا و جواهر، چوب و كاغذ، نساجي، پوشاك در تهران، مشهد، تبريز، اصفهان و شيراز برگزار شد.
وي ادامه داد: شوراي بازرگاني ايران و تركيه در تلاش است با همكاري بخش خصوصي به ويژه با ايجاد ارتباطات اقتصادي و اجتماعي در جهت توسعه روابط دو كشور قدم بردارند. ديدگاه دولت بهرهگيري از بخش خصوصي است، بنابراين علاقهمنديم توانايي بالقوه و بالفعل اين گروه اجتماعي را به بهرهبرداري برسانيم.
دبير شوراي همكاري بازرگاني ايران و تركيه با اشاره به ظرفيت همكاري دو كشور در زمينه توريسم و صنعت گردشگري اضافه كرد: اميدواريم با همكاري شركت گردشگري آراد بهعنوان مجري برگزاري اين نشستهاي تجاري، به زودي در بحث گردشگري همايش بزرگي را در تهران با حضور تمامي مراكز توريسم تركيه، از جمله اتحاديه آژانسهاي مسافربري و وزارت گردشگري در تهران برگزار كنيم.
وي هدف از برگزاري اين نشست را نشان دادن توانايي ايران به تركيه خواند و يادآور شد: در صنعت گردشگري ايران ويژگيهايي مانند طبيعت، سواحل دريايي، اماكن زيارتي، مناطق كويري و كوهستاني و... وجود دارد. اميدواريم در اين نشستها توانايي گردشگري طرفين را به خوبي معرفي كنيم تا بازارسنجي و بازارشناسي به نفع مطلوب صورت بگيرد.
ابراهيمي با اشاره به آمار توريسم در سال گذشته تأكيد كرد: سال قبل يك ميليون و 590 هزار گردشگر ايراني به تركيه سفر كردند، اما در مقابل يك دهم اين جمعيت معادل 161 هزار نفر گردشگر از تركيه به ايران آمدهاند كه در اين ميان صاحبان صنايع و تجار هم حضور داشتند. اگر ميانگين هزينههاي سفر هر نفر را حساب كنيم، رقمي بالغ بر هزار و صد دلار ميشود. با توجه به آمار مسافرت هموطنان ما به تركيه، اين كشور درآمد قابل توجهي از اين محل كسب كرده است.
وي يكي ديگر از اهداف برگزاري اين نشست را بحث مواد غذايي و محصولات كشاورزي عنوان و تصريح كرد: مساحت كشور هلند به اندازه استان اردبيل هم نيست، اما صادرات محصولات كشاورزياش بيش از ايران و تركيه است. ما امكانات سرزميني و شرايط زيستمحيطي خوبي در ايران داريم، اما بايد برونگرايي كرده و از ماشينآلات جديد، علم روز منطبق با استانداردهاي جهاني استفاده كنيم، تا بازده توليد را افزايش دهيم.
تحليل مسائل تركيه با تأكيد بر اينكه بايد مردم را به استفاده از توليدات داخلي ترغيب كنيم، گفت: مردم ما ميخواهند محصولات داخلي بخرند. ما بايد خود را براي تكنولوژيهاي جديد آماده كنيم كه اين مهم هم در گروي ارتباط با فكر و انديشه با كشورهاي پيشرفته محقق ميشود. تركيه از سال 2002 تا 2015 جهش بزرگي در صنعت، كشاورزي و تجارت داشته است و بازدهي كارش را بالا برده است.
وي ادامه داد: ما نبايد فقط از دولت انتظار داشته باشيم، بخش خصوصي بايد به دنبال بازارهاي جديد و مشاركت باشد. حقوق در دستمزد در كشور تركيه 456 يورو معادل يك ميليون و ششصد تومان است. رقم دستمزدها در ايران پايينتر است. بهاي نفت و گاز مصرفي و انرژي از تركيه ارزانتر است. هر ليتر بنزين هزار توماني ايراني در تركيه معادل نه هزار تومان است. اين نشان ميدهد اگر در ايران سرمايهگذاري شود، هزينه توليد كمتر خواهد بود. با پايين نگهداشتن قيمت نيز مقابل رقبايي مانند چين ميتوانيم بازارهايمان را حفظ كنيم.
ابراهيمي با اشاره به اينكه همكاري مشترك ايران و تركيه به تصاحب بازارهاي منطقه مینجامد، گفت: در زمينه گردشگري، پوشاك، ماشينآلات كشاورزي، صنايع شيميايي و دارويي، مواد غذايي، نساجي و لوازم خانگي دو كشور ميتوانند با يكديگر همكاري كنند. امروز توجه دولت به بخش معدن است. در گذشته ما خامفروشي ميكرديم. اخيرا وزارت صنعت با اين امر مخالفت كرده است.
تحليلگر مسائل تركيه با تأكيد بر اينكه ايران بايد ارزش افزوده ايجاد كند، خاطرنشان كرد: ما امكانات خوبي داريم. ايران تجربه خوبي در زمينه سنگ آهن، زغال سنگ، نقره، سنگ و... امكانات خوبي دارد. معتقدم با سرمايهگذاريهاي مشترك، ايران و تركيه سود ميبرند.
وي با بيان اينكه تركها و اروپاييها تواناييهاي ايران را نميشناسند، يادآور شد: بايد در تبليغات بازارهاي هدف تجديدنظر كرد. دو كشور ميتوانند كمبودهاي يكديگر را پوشش دهند. تركها علاقهمند به همكاري با ايران هستند و دولت هم نظر مثبتي براي افزايش همكاريها دارد. با توجه به بستهشدن راه ورود محصولات تركيه به كردستان عراق، روسيه و مصر اخيرا قراردادي ميان دو كشور به امضا رسيده كه شش هزار تريلر حاوي محصولات تركيه از ايران عبور كنند تا به مقصد برسند، بنابراين حمل و نقل در سطح وسيعي خواهيم داشت كه درآمدزا هستند.
تحليلگر مسائل تركيه با بيان اينكه دو كشور موازيكاريهاي تجاري زيادي دارند، تأكيد كرد: بايد تبادل فكري، تكنولوژي و همكاري اقتصادي مطلوبي ميان دو كشور وجود داشته باشد. ا ميدواريم برگزاري نشستهاي مشترك منجر به شناسايي امكانات و فرصتهاي طرفين، افزايش بينش و دانش تجار دو كشور شود.
انتهای پیام/