هر چند تا شروع انقلاب‌های عربی سال‌ها جمهوری اسلامی ایران به طور آشکار از حماس حمایت و پشتیبانی همه‌جانبه داشت، اما رهبران حماس در مقطعی دچار اشتباهات استراتژیک در این حوادث شدند که این امر در نهایت منجر به سردی گراییدن روابط شد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران،حرکت مقاومت اسلامی با نام "حماس" سازمان اسلام‌گرای سیاسی-نظامی فلسطینی است، این سازمان در سال ۱۹۸۷ به رهبری "عبدالعزیز رنتیسی" و "شیخ احمد یاسین" به عنوان شاخه فلسطینی اخوان‌المسلمین تاسیس شده و هدف خود را «آزادی تمامی خاک فلسطین» اعلام کرده‌است.
 
هر چند تا شروع انقلاب‌های عربی سال‌ها جمهوری اسلامی ایران به طور آشکار از حماس حمایت و پشتیبانی همه‌جانبه داشت، اما رهبران حماس در مقطعی دچار اشتباهات استراتژیک در این حوادث شدند من جمله در قبال سوریه که این امر در نهایت منجر به سردی گراییدن این رابطه شد.
 
 


 
 و در نهایت پس از آن که حماس به اشتباه خود پی برد، در صدد اصلاح آن برآمد و سعی کرد تغییری در رویکرد سیاست خارجی خود داشته باشد و مجدد به آغوش ایران برگردد.
 
در فضای داخل ایران نسبت به این موضوع نظرات مختلفی مطرح شده است. برخی معتقدند که دولت کنونی حماس قابل اعتماد نیست، آن‌ها بر این باورند که بایستی نسبت به ارتباط با برخی گروه‌ها و کشورها تجدید نظر شود و احیاناً در فکر ایجاد روابط با کرانه باختری بود، این یک گرایش فکری در میان مسئولین ایران است.
 
حماس از طرفی در پی ایجاد ارتباط مجدد و بهتر با ایران است و از طرفی نمی‌خواهد از موضع‌اش نسبت به مسئله سوریه رسماً عذرخواهی کند، این مسئله سبب به وجود آمدن مشکلات و پیچیدگی‌هایی در ارتباط ایران و حماس شده است.


کسانی که در ایران درصدد ایجاد ارتباط با حماس هستند، تلاش می‌کنند که "خالد مشعل" را به تهران بیاورند تا ملاقات‌هایی با مقامات ایران داشته باشد و خود حماس نیز از این موضوع بسیار استقبال می‌کند.
 
وی موانعی که بر سر راه سفر "مشعل" به تهران وجود دارد را به شرح ذیل دانست:
 
1. عدم عذرخواهی مشعل در خصوص موضع مخالف نسبت به سوریه

2. چرخش‌های حماس به سمت عربستان، قطر و ترکیه و این که رهبران حماس بایستی اطمینان دهند که دیگر چنین رویکردی را اتخاذ نخواهند کرد.حاکمان قطری در سال‌های اخیر، با کمک دلارهای باد آورده نفتی و گازی، آشکارا تلاش می‌کنند در نقش بازیگری تعیین کننده و مؤثر در منطقه ظاهر شوند که در اتفاقات اخیر منطقه و با توجه به برملاشدن سو نیت چنین کشورهایی حماس نیز رویکرد قبلی خود را تغییر خواهد داد. 

3. اما در عین حال حماس حاضر نیست به تهران ضمانتی دهد مبنی بر این که دیگر اشتباهات خود را تکرار نمی‌کند.
 
بنا به دلایل ذکر شده تاکنون ایجاد رابطه مستقیم میان تهران و حماس میسر نگردیده و به نظر هم نمی‌رسد که این موانع به راحتی از میان برداشته شود.

انتهای پیام/

برچسب ها: ایران ، حماس ، رابطه ، رهبر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار