با توجه به نزدیک شدن به زمان پایان گفتگوها و همچنین با تکیه بر افزایش زمان "برک آوت(فرار هسته‌ای)" ، دولت اوباما درخواست های خود برای کاهش هرچه بیشتر ظرفیت های هسته ای ایران را تا حدودی تعدیل نموده است .

چگونه استراتژی دیپلماتیک آمریکا اهرم فشار نتانیاهو شده است ؟
به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران  ؛ "گرث پورتر" ، نویسنده و روزنامه نگار برجسته بین المللی در مقاله ای نوشت : آخرین نسخه از درگیری و اختلاف میان دولت اوباما و نتانیاهو موردی است که بر اساس آن تل آویو اعلام کرده بدلیل کاهش مشورت های هیات مذاکره کننده آمریکا در گفتگوهای هسته ای ، این رژیم قصد دارد برخی اطلاعات و جزئیات محرمانه از موقعیت ایالات متحده در این مذاکرات را افشا نماید. 

دیوید ایگناتیوس ، مقاله نویس "واشنگتن پست" در هفته جاری برخی از جزئیات این تنش را منتشر کرد . بر اساس این گزارش ، یک روزنامه نگار اسرائیلی مدعی شده که باراک اوباما پیشنهاد داده ایران می تواند با 6500 یاتعداد بیشتری سانتریفیوژ اوانیوم را در نیروگاه های خود غنی سازی کند . مساله مهم در این میان خشم کاخ سفید درباره سوء استفاده نتانیاهو از اطلاعات خود به منظور دخالت در امور داخلی و نیز موضع واشنگتن در مذاکرات هسته ای با ایران است . 

در ادامه این مقاله آمده است : اما بر اساس گزارش "واشنگتن پست " ، اوباما همچنان این تعهد را برای خود حفظ کرده است که درباره مسائل ایران با نتانیاهو مشورت داشته باشد . این در حالی است که نخست وزیر اسرائیل در راس افرادی قرار دارد که مخالف هرگونه توافق میان ایران و 5+1 است . دلیل حقیقی دولت اوباما برای مماشات در قبال نتانیاهو اطلاع  از عوامل اسرائیل در کنگره است که می توانند تهدیدی جدی برای استراتژی دیپلماتیک کاخ سفید در قبال ایران به شمار آید .

برای درک صحیح تری از سیاست پشت پرده آخرین اقدام اسرائیل باید نگاهی به واقعیت ظرفیت های غنی سازی در ایران و مذاکرات در این باره بیاندازیم . نخستین واقعیت اصلی این است که ظرفیت نصب شده ایران حدود 20 هزار سانتریفیوژ بوده که نیمی از آن هرگز به مرحله عملیاتی وارد نشده است . بنابراین زمانی که ایران تعداد 9400 سانتریفیوژ را پیشنهاد می کند ، بدین معناست که نیمی از ظرفیت غنی سازی کاهش داده شده است . 

اما مقامات آمریکایی و اروپایی هرگونه اذعان به 10 هزار سانتریفیوژ غیرفعال و نصب نشده را در اظهارات و بیانیه های خود حذف کرده اند . سخنان آنها در رسانه ها بر این مساله تاکید دارد که این سانتریفیوژها اصلا وجود ندارند . بنابراین پیشنهاد ایران برای فعالیت 9400 سانتریفیوژ را "صرفا حفظ وضعیت موجود " می نامند . 

نویسنده همچنین خاطرنشان کرد : با توجه به نزدیک شدن به زمان پایان گفتگوها و همچنین با تکیه بر افزایش زمان "برک آوت" ، دولت اوباما درخواست های خود برای کاهش هرچه بیشتر ظرفیت های هسته ای ایران را تا حدودی تعدیل نموده است . این اقدام خودسرانه وی هیچ ارتباطی با واقعیات سیاست هسته ای ندارد چرا که بر اساس فرضیه ای مطرح شده که حتی گری سیمور ، مشاور سابق تسلیحات کشتار جمعی کاخ سفید نیز آن را " کاملا غیرمحتمل " می داند . 

دولت اوباما ادعا می کند که تصمیم ایران در زمینه "برک آوت " و فرصتی که تهران برای غنی سازی اورانیوم در سطح تولید سلاح اتمی دارد  باید حداقل یک سال باشد تا در آن زمان رییس جمهور آمریکا زمانی برای پاسخدهی به آن را داشته باشد . اما این ایده که واشنگتن برای نشان دادن واکنش به نقض توافقنامه توسط ایران به یک سال نیاز دارد مساله ای دور از ذهن بوده و بیش از پیش استراتژی نهفته در موضع گیریهای ایالات متحده در مذاکرات را رسوا کرده است . 

واقعیت این است که تعداد 9400 سانتریفیوژ پیشنهاد شده از سوی ایران فرصتی کافی و مناسب برای اوباماست تا بتواند تصمیمی اتخاذ کند . تهران در حال حاضر با حذف ذخایر اورانیوم های غنی شده 20 درصدی و همچنین کاهش سطح غنی سازی در نیروگاه های خود موافقت کرده است . در نسخه توافق اولیه در مه 2014 ، 5+1 خواستار فعالیت تنها 1500 سانتریفیوژ در نیروگاه های ایران شدند ؛ یعنی کاهش 92 درصدی ظرفیت هسته ای این کشور . اما بنابر پیشنهاد دیپلمات ها درگیر در این گفتگوها ،  تعداد نهایی سانتریفویژهها 6500 عدد خواهد بود . 

در انتهای این مقاله آمده است : هراس دولت اوباما از شکست دیپلماتیک در مذاکره با ایران و تقلا برای جلوگیری از آن به عنوان ابزاری برای سیاستمداران جنگ طلب کنگره و همچنین حامیان اسرائیلی آن قرار گرفته تا با وتوی قدرت ریاست جمهوری پرونده گفتگوها را بسته و گزینه های غیرسیاسی از جمله تشدید فشار و تحریم را روی کار آورند . 

بنابراین نکته قابل توجه این است که بازی دیپلماتیک و به زعم خود ماهرانه اوباما برای دست بالا قرار گرفتن در برابر ایران ، وی را در مقابل نتانیاهویی قرار داده که مدتهاست خواستار برخورد غیردیپلماتیک آمریکا با ایران بوده و از منتقدین اصلی کاخ سفید در قبال سیاست گذاری های ان درباره "جمهوری اسلامی " محسوب می شود . 



انتهای پیام /.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار