به گزارش
خبرنگار سینما باشگاه خبرنگاران، نشست مطبوعاتی فیلم «مزار شریف» با حضور حسن برزیده کارگردان، علیرضا زرین دست مدیر فیلمبرداری، منوچهر شاهسواری تهیه کننده، حسین یاری، مسعود رایگان، مهتاب کرامتی و علی عطائی بازیگران فیلم، بهزاد عبدی آهنگساز، مشکین مهرگان طراح صحنه و لباس و مهدی شیرزاد نویسنده، با اجرای اکبر عبدالعلی زاده منتقد سینما، پس از نمایش این فیلم برگزار شد.
بنابراین گزارش «اکبر عبدالعلی زاده» بیان کرد: در سینما فلسطین اولین نمایش فیلم «مزار شریف» با مشکل فنی مواجه بوده که از این بابت مسئولان جشنواره اطلاع میدهند که برای این مشکل هیچ گونه درگیری ایجاد نشده و قرار است نمایش این فیلم یکبار دیگر به صورت رایگان و بدون اشکال فنی نمایش داده شود.
پس از این مقدمه «منوچهر شاهسواری» تهیه کننده هم با اشاره به اشکال فنی نمایش فیلم در روز اول سینما فلسطین، گفت: میتوان با ارتباط نزدیکتر با عوامل و مسئولان سینما از این گونه مشکلها جلوگیری کرد، متأسفانه تلاش یک گروه با این اشکال فنی تقریبا بی نتیجه ماند.
وی افزود: این فیلم تجربهای بود که در آن با گروه همدل و همراه و رفیق کار کردم، ما در مقطعی از شرایط کار مجبور به تغییر بودیم ،از آقای رایگان به خاطر رفاقت و همدلی و همچنین کمکشان به ما برای گذر از یک مرحله سخت و خطرناک تشکر میکنیم.
«حسن برزیده» کارگردان فیلم گفت: سورپرایز عوامل این فیلم این است که بازمانده این اتفاق تلخ در این نشست حضور دارد؛
وی با دعوت از الله مدد شاهسون بازمانده ترور دیپلماتهای ایرانی در کنسولگری ایران در مزار شریف از حضار خواست وی را تشویق کنند.
پس از تشویق «شاهسون»، «برزیده» بیان کرد: مرحوم سیفالله داد کلید ساخت این ماجرا را برای تبدیل شدن به فیلم به من داد، ایشان پس از پرسو جو در مورد فعالیت کاری من پیشنهاد ساخت این فیلم را به من داد و پس از توافمان سفارشها انجام شد و باید بگویم امدادهای غیبی، آقای شاهسون را مدتی از چشمها پنهان کرد.
برزیده: برخی از مسئولین وقت در راه ساخت فیلم سنگاندازی میکردند
وی با ابراز تأسف از برخورد مسئولین در زمان شروع ساخت فیلم مدعی شد: آقای بروجردی (نماینده ویژه رییسجمهور در امور افغانستان) در آن زمان به دلیل اینکه ارتباط نزدیک با طالبان پیدا کرده بودند و بین آنها صلح و صفا برقرار شده بود و دولت طالبان را به رسمیت شناختند برای ساخت فیلم مانع ایجاد میکردند و میگفتند که نباید این فیلم ساخته شود.
برزیده افزود: گاف بزرگ دیپلماسی کشور ما این بود که دیپلماتهای ما در آن کشور ماندگار شدند در حالی که هر کشوری در این شرایط خاص و غیر قابل پیشبینی، دیپلماتهای خود را از آن کشور خارج میکند، امروز سیمرغ بلورین را از جشنواره گرفتم.«حسین یاری» بازیگر فیلم گفت: دلیل امتناع من از دیدار با شاهسون این بود که دچار دوگانگی نشوم و چیزهایی که کارگردان میخواست را اجرا کنم؛ من از این بابت از ایشان عذرخواهی میکنم چون در مدت ساخت فیلم دو بار با من تماس گرفتند ولی من ملاقات با ایشان را نپذیرفتم.
«علیرضا زرین دست» مدیر فیلمبرداری بیان کرد: این اتفاق تلخ که برای دیپلماتهای ما افتاد بسیار متأثرکننده بود، من در همان زمان اخبار را دنبال میکردم و میخواستم از سرنوشت آنها مطلع شوم.
وی افزود: مایل بودم به عنوان یک ایرانی سهم خود را از انعکاس این واقعه بزرگ که ابعاد وسیعی داشت انجام دهم.
«مسعود رایگان» بازیگر فیلم گفت: اگر نماینده شورای عالی سازمان ملل برای پرسوجو در این فیلم حضور نداشت روایت سینمایی لنگ و ناقص بیان میشد.
وی افزود: وقتی این اتفاق افتاد من در ایران نبودم ولی وقتی خبر را شنیدم مدتی در بهت بودم که چنین دشمنی در کجای دنیا میتواند اتفاق بیفتد.
رایگان اظهار داشت: این اتفاقی که اخیرا برای خلبان اردنی افتاد هم باید دنیا را تکان می داد اما برگی از درخت نیفتاد.
وی با بیان اینکه در دوران سختی رفاقتها مشخص میشود، گفت: باید با شاهسواری تهیه کننده فیلم همراه شد و تنهایش نگذاشت.
«مهرگان» طراح صحنه و لباس بیان کرد: مزار شریف جدا از تلاش ما برای بیان روایت، کارکردی دارد که با آن نشان دهیم، این اتفاق فراتر از شیندهها است. این همکاری برای من جالب بود و کمکهایی که از سوی عوامل شد مرا در انجام مسئولیتم یاری کرد.
«مهتاب کرامتی» بازیگر فیلم بیان کرد: من به عنوان عضو کوچکی از فیلم در اینجا حضور دارم و در مدت کوتاهی که در گروه بودم سعی میکردم نقش قابل باوری ایفا کنم.
وی افزود: وقتی این کار به من پیشنهاد شد از نقش خود که یک زن افغان بود تعجب کردم و به برزیده پیشنهاد دادم که اول تست گریم روی من انجام شود تا نتیجه آن را ببینیم و متوجه شوم که میتوانم بازی کنم یا نه.
«بهزاد عبدی» آهنگساز فیلم گفت: برای موسیقی فیلم فیلمنامه را خواندم تا با فضا آشنا شوم.
وی افزود: علاوه بر محوریت فیلم که کشته شدن دیپلماتهای ایرانی بود ما میخواستیم در واقع زجر انسانیت و رنج مردم افغان را نشان دهیم من سعی کردم برای این کار بزرگ موسیقی در حد این فیلم بسازم. از تهیه کننده و کارگردان که به صورت حرفهای با من همکاری کردند تشکر میکنم.
وی تأکید کرد: موسیقی این فیلم به شکل ارکستر ساخته شده و نگاه فیلم جهانی است، موسیقی و ملودی افغانی با ایران تلفیق شده و البته غلبه موسیقی ایرانی بیشتر است، چون در هیچ کجای دنیا مرسوم نیست که برای فیلمی که مخصوص یک کشور است یا در آن کشور ساخته شده موسیقی همان کشور استفاده شود؛ هنرمند باید داخل اثر ورود کند و سپس از آن خارج شود تا بتواند اثر را عمیق بسازد.
عبدالعلی زاده، منتقد سینما پس از صحبتهای آهنگساز فیلم از طرف اهالی رسانه به خاطر ماندگار کردن یاد شهید صارمی خبرنگار شهید در این واقعه که روز خبرنگار هم به نام اوست از عوامل فیلم تشکر کرد.
«برزیده» در ادامه گفت: نسل ما طعم شیرین رفاقت را چشیده است امیدوارم نسل جوان هم طعم آن را بچشد. در اینجا باید از حسین حقیقی که یکی از فیلم سازان کشور است تشکر کنم که به ما در ساخت این فیلم کمک کرد و طعم شیرین رفاقت را برای من همیشه ماندگار کرد.
برزیده با انتقاد از واکنش افراد مختلف در ساخت فیلم گفت: افراطی گری همیشه بوده، هست و خواهد بود و مخصوص یک مکان جغرافیایی نیست؛ با ابراز تأسف باید بگویم گاهی در کشور ما هم دیده میشود.
وی افزود: لازم است که در خصوص افراطی گری که خطر بزرگی است هشدار دهیم، چون گاهی از طریق دین و دیانت و خدا و پیغمبر وارد میشوند.
کارگردان مزار شریف در ادامه بیان کرد: ورود شاهسون به هرات خودش یک فیلم سینمایی است شلوغی آنجا باعث شده که شاهسون فکر کند دیپلماتهای این شهر هم مورد تهاجم قرار گرفتند در این فیلم نگفتن بخشی از حقیقت را داشتهایم اما در گفتها هیچ دروغی نبوده.
وی تأکید کرد: ایران و جمهوری اسلامی نزدیک بود وارد یک جنگ بزرگ شوند و اگر «روحانی» دبیر شورای عالی امنیت در آن زمان دست به کار نمیشد یک جنگ دیگر در ایران رخ میداد، روحانی در جلوگیری از این جنگ نقش بزرگی داشت که باید بابت نجات کشور از او قدردانی کنیم.
برزیده اظهار داشت: شعار این فیلم این بود که هیچ جنگی به نفع هیچ مردمی نیست؛ در ادامه این شعار باید بگویم که به جز بابک زنجانیها که جنگ برایشان منفعت دارد جنگ برای هیچ کسی خوب نیست.
امیررضا معتمدی طراح چهرههای بصری فیلم در خصوص جلوههای بصری فیلم توضیحاتی داد و گفت: که ما سعی داریم در تکنولوژی آخرین مدلها را انجام دهیم سپس از زاهدی دعوت شد که برای حضار سخنرانی کند.
وی بیان کرد: یک کلام گرم انسان را در طول یک زمستان گرم نگه میدارد، من از همه عوامل این فیلم تشکر میکنم.
حسین یاری با تشکر از ملکان طراح گریم گفت: به جز شخصیت اصلی فیلم برای بقیه اعضا از جمله نیروهای پاکستانی و طالبان ریش و مو بافته شده بود که شاید به نظر بیاید که آنها هم با همین شکل و ظاهر در فیلم بازی کردند اما گریم آنقدر طبیعی بود که این ریش و موی مصنوعی دیده نشد.
شاهسواری همچنین عنوان کرد: اگر حوزه هنری مالک فیلم نبود من صورت مالی پروژه را روی سایت میگذاشتم تا همه به آن دسترسی داشته باشند، این فیلم و بودجه آن با هیچ کدام از پروژههای میلیاردی قابل مقایسه نیست.
وی همچنین ادامه داد: اعداد و ارقامی که برخی در سایتها منتشر میکنند دروغ است، شما خبرنگاران سینمایی نباید وارد بازی شوید، میلیاردها دلار پول در کشور دزدیده میشود و از بین میرود اما اختصاص بودجه به سینما که ارزشمند است مورد سؤال قرار میگیرد.
برزیده گفت:
من از «روحانی» رییس دولتی که مدعی است و هنوز چیز خاصی از آن ندیدهام خواهش میکنم که علیرغم زمان زیادی که از اتفاق گذشته است از مردم شهدای اتفاق مزار شریف و خانوادههایشان عذر خواهی کند.
«مهدی شیرزاد» فیلمنانه نویس گفت: وقتی به پروژه اضافه شدم فیلمنامه نوشته شده بود.
وی افزود: این فیلمنامه توسط برزیده نوشته شده بود و ادامه کار ایشان کار سختی بود چون ایشان سالها با تسلط با موضوع آن را به نگارش درآورده بود و نزدیک شدن به منظور ایشان کار سختی بود.
شیرزاد تأکید کرد: قرار بود فیلمی نمایش داده شود که راوی آن یعنی بازمانده اتفاق، حقایق را بیان کند.
«یاری» پس از صحبتهای فیلمنامه نویس بیان کرد: از دوستم خانم طائر پور که در اینجا حضور دارد تشکر میکنم.
«شاهسواری» تهیه کننده در پایان گفت: یکی از مهمترین تغییرات فیلمنامه ماجرای راز جنگ یا احتمال وقوع جنگ بود که در هیچ سندی جز خاطرات روحانی که قبل از ریاست جمهوری نوشته است وجود نداشت، ما در این فیلم تشخیص دادیم، پیوندی که مربوط به نجات یک آدم بود نشان دهیم و از خشونت و افراطیگری انتقاد کنیم، ما گذشته خود را همیشه قیچی میکنیم و بعد به دنبال تکه پارههای آن میگردیم.
وی افزود: سلیقه و نظر شخصی فاقد اهمیت است و باید به گذشته حال و آینده کشور به طور مسئولانه و متعهدانه عمل کنیم، این خط کشیها ما را از مهر و انسانیت دور می کند.
در پایان جلسه «الله مدد شاهسون» بازمانده جنایت کنسولگری ایران در مزار شریف بیان کرد: من با دیدن فیلم حال و هوای خاصی دارم از کسانی که فیلم را ساختند تشکر میکنم.
وی افزود: من در مقاطعی از زمان از ساخت فیلم ناامید میشدم و حتی به برزیده هم میگفتم اما او وعده داد که فیلم را میسازد و ساخت یاد و خاطره شهدای مزار شریف برایم زنده شد.
انتهای پیام/