شرایط لازم برای ارائه خدمات نسل سوم موبایل، قطع برق دلیل اختلالات تلفن همراه، افزایش سهم زبان فارسی در اینترنت، 10 فناوری تخیلی که واقعی شدند و... مهمترین عناوین فناوری اطلاعات امروز بود.

به گزارش دریچه فناوری اطلاعات باشگاه خبرنگاران؛ هر روز شاهد توليد حجم گسترده‌ای از اخبار و گزارشات فناوری اطلاعات در خبرگزاری‌ها و پايگاه‌های خبری هستيم كه رصد تمام اين اخبار برای مخاطبان در گرو صرف وقت بالایی است و البته از حوصله آنها نيز خارج؛ برای تسهيل در مرور اين اخبار، تلاش داريم گزيده‌ای از اخبار فناوری اطلاعات را هر شب در قالب یک بسته خبری در اختيار مخاطبان قرار دهيم.






ظهور نسل پنجم موبایل و عقب ماندگی ایران در نسل سوم/ مهلت 6 ساله برای تسریع برنامه‌ها
مهر/ مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: هر 10 سال نسل جدیدی از شبکه های مخابرات سیار ظهور می کند و اخیرا نسل پنجم ارتباطات سیار پیشنهاد شده اما با این حال عقب ماندگی کنونی کشور در راه اندازی کامل نسل سوم به آفتی دیگر در این صنعت بدل شده است.

دفتر مطالعات ارتباطات و فناوری های نوین مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با بررسی وضعیت شبکه های مخابراتی سیار نسل پنجم اعلام کرد: تا قبل از دهه 1970 ارتباطات بی سیم برای انتقال صوت به شکل آنالوگ بود و اولین نسل از شبکه های مخابرات بی سیم در این دهه با معرفی شبکه ارتباطی بی سیم شروع شد. اولین تغییر نسل، در دهه 1990 به وجود آمد و نسل چهارم شبکه های ارتباط سیار با عنوان تکامل بلندمدت ، مهمترین اتفاق در دنیای مخابرات محسوب شد.

هر 10 سال نسل جدیدی از شبکه های مخابرات سیار ظهور می کند و اخیرا نسل پنجم ارتباطات سیار به منظور مرتفع ساختن مشکلات نسل های پیشین پیشنهاد شده و کشورهایی همچون انگلیس، آلمان، کره جنوبی، چین و بحرین ، بیشترین فعالیت را در این خصوص دارند.

خصوصیات نسل پنجم ارتباطات سیار مانند افزایش سرعت انتقال داده، افزایش قابلیت اطمینان ، کاهش مصرف انرژی و... در مقایسه با نسل های مختلف شبکه های ارتباط بی سیم، بیانگر اهمیت دستیابی به این فناوری های نوین از سوی دولت ها و از جمله کشورما است. دستیابی به این نوع از فناوری های نوین در کشور، درواقع حرکت به سوی تحقق اهداف در نظر گرفته شده در سند چشم انداز 1404 خواهد بود.

این گزارش می افزاید: یکی از وظایف دولت در حوزه های فناورانه همچون ارتباطات و فناوری اطلاعات، رصد حوزه های نوظهور و اتخاذ تصمیمات مقتضی به منظور فراهم آوردن تمهیدات لازم و ایجاد زیرساخت مناسب برای دستیابی به آن است.



در مورد ارتباطات مخابراتی مخصوصا مخابرات سیار ، فعالیت هایی توسط رگولاتوری در حوزه مقررات‌گذاری و اپراتورها در حوزه اجرا انجام شده است و شبکه های نسل های اول و دوم و به طور نسبی سوم راه اندازی شده است که البته ارتقای نسل ها و شبکه‌های موبایل از نسل دوم به سوم با چالش هایی روبرو شده که مهمترین این چالش ها به واسطه عدم توجه به مسائلی کلیدی مانند ملاحظات فرهنگی ، امنیتی، اقتصادی است.

عقب ماندگی کنونی کشور در راه اندازی کامل نسل سوم (که اپراتورهای مربوط هم اکنون در حال تجهیز زیرساخت های مورد نیاز بوده و هنوز به نیازمندی‌های نسل چهارم نپرداخته اند)، به مرور سبب آفتی دیگر در صنعت مخابرات سیار کشور می شود. معضلاتی مانند عدم دسترسی پرسرعت، افزایش تاخیر در شبکه و کم بودن قابلیت تحریک پذیری، تاخیر در ارتقای سامانه های مخابراتی، مخصوصا ارتباطات سیار ایجاد می کنند. این تاخیر عمدتا به واسطه عدم رصد فناوری های نوین و سیاستگذاری و مقررات گذاری به موقع در حوزه ارتباطات است.

اخیرا نسل پنجم ارتباطات سیار به منظور مرتفع ساختن مشکلات مرتبط با شبکه های ارتباطی نسل های گذشته پیشنهاد شده که هنور در مرحله تحقیقاتی است و کشورهای زیادی مانند کره جنوبی، آلمان و انگلیس، تحقیقات بنیادی را آغاز کرده اند که در صورت دستیابی به فناوری های نرم افزاری، سخت افزاری و زیرساخت با توجه به توجیه های اقتصادی این نسل (نسل پنجم) علاوه بر انحصارگرایی، در جلب بازار رقابتی نیز موفق خواهد بود.

پیش بینی می شود که اولین نمونه این شبکه ها در سال 2020 میلادی اجرایی شود که باتوجه به زمان 6 ساله باقی مانده لازم است سیاستگذاری انجام گیرد و پیش بینی قوانین و مقررات لازم در این خصوص با توسعه فعالیت های پژوهشی مراکز تحقیقات و پژوهشی در این زمینه صورت پذیرد و ارگان های ذیربط که با انجام این فعالیت های پژوهشی و کارشناسی خودکفایی کشور در صنایع مرتبط با آن فناوری و ساخت ادوات و اجزای آن در صورت محقق شدن این نسل از شبکه های مخابراتی در کشور را فراهم سازند.

سرعت بخشیدن در دستیابی به این فناوری نوین ارتباطی می تواند در تحقق اهداف در نظر گرفته شد سند چشم انداز 1404 نقش بسزایی داشته باشد و دسترسی به اهداف مورد نظر در سند چشم انداز و برنامه های توسعه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را سرعت بخشند.

جمهوری اسلامی ایران به عنوان حساس ترین و مهمترین کشور منطقه، باید توجه خاص به تکنولوژی و نسل های جدید سیستم های ارتباطی داشته باشد، عدم توجه به این مسئله در شرایط حاضر ضمن عقب افتادن کشور ، ایجاد وابستگی شدید و ضرر اقتصادی را نیز به دنبال خواهد داشت.

مرکز پژوهش های مجلس در پیشنهاداتی یادآور شده است: 1- پیش بینی بودجه تحقیقاتی برای انجام تحقیقات در حوزه نسل پنجم شبکه های مخابراتی. 2- ایجاد مرکز تحقیقاتی مستقل برای انجام تحقیقات. 3- ارتباط با سازمان ها و پژوهشگاه های بین المللی به منظور داشتن نقش فعال در فرآیند استانداردسازی. 4- ارتباط با کشورهای دیگر برای انجام پروژه های مشترک. 5- بررسی راهکارهای بومی سازی نسل پنجم شبکه های مخابراتی. 6- بررسی زیرساخت های لازم برای پیاده سازی نسل پنجم شبکه های مخابراتی در کشور.


مجوز ارائه خدمات نسل سوم و چهارم موبایل صادر شد/ شروط لازم برای ورود به 3G
مهر/ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مجوز ارائه خدمات نسل سوم موبایل را صادر کرد که براساس این مصوبه شرکت مخابرات ایران و شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل ملزم به اجرایی کردن رومینگ ملی و طرح ترابردپذیری موبایل به عنوان پیش نیاز ارائه سرویس های باندپهن موبایل - 3G و 4G - شدند.

با توجه به اهمیت و نقش پهنای باند در میزان پیشرفت کشور و استفاده از موبایل باند پهن به عنوان پیشران توسعه، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در جلسه شماره 186 خود اصول حاکم بر نحوه اصلاح و ارتقای پروانه فعالیت اپراتورهای موبایل را برای ارائه خدمات باندپهن تعیین و تصویب کرد.

این اصول با توجه به پایان دوره حفاظت اپراتور سوم موبایل – رایتل- در 31 مردادماه سال جاری، با تاکید بر ایجاد توزان و رقابت عادلانه در تخصیص فضای فرکانسی، فراهم کردن صدور مجوز اپراتورهای مجازی، اجرایی کردن رومینگ ملی، اجرای طرح ترابردپذیری شماره های تلفن همراه ( تغییر اپراتور بدون تغییر شماره) و یکنواخت شدن شماره گذاری و تعرفه ها و حمایت از تولید داخل به تصویب رسیده است.

در این مصوبه منظور از ارائه خمدات باندپهن موبایل، شبکه ارتباطی تلفن همراه نسل سوم و بالاتر مبتنی بر فناوریهای UMTS و LTE و LTE پیشرفته براساس استانداردهای ITU و  3G و یا ETSI است.

همچنین اپراتور مجازی موبایل به اپراتوری اطلاق می شود که دارای امکانات شبکه ای ارائه خدمات نیست و با عقد قرارداد با اپراتورهای موبایل دارای شبکه، از امکانات و ظرفیتهای آنها برای ارائه خدمات موبایل استفاده می کند.



شرایط لازم برای ارائه خدمات نسل سوم موبایل
براساس شرایط این مصوبه، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی می تواند براساس درخواست اپراتورهای متقاضی، بعد از اتمام دوره حفاظت اپراتور سوم موبایل، نسبت به صدور مجوز ارتقا برای اپراتورهای متقاضی اقدام کند. این سازمان همچنین می تواند برای تامین باندفرکانسی مورد نیاز، فرکانس 2100 و 3600 مگاهرتز را به صورت FDD و با دریافت حق امتیاز به اپراتورهای متقاضی واگذار کند که البته این به معنای دریافت مجوز ارائه خدمات نبوده و اپراتور ملزم به تامین تمامی شرایط این مصوبه خواهند بود.

در این مصوبه هر اپراتور برای فعالیت در حوزه خدمات 3G و 4G باید مبلغ 3 هزار میلیارد ریال حق امتیاز به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اقدام کند. این اپراتورها موظفند بدهی ها و حسابهای مالی خود را قبل از دریافت مجوز، تسویه کنند.

اپراتورهای متقاضی می توانند با استفاده از فناوری وای فای به صورت برون ساختمانی، این خدمات را به مشترکان خود ارائه دهند.

اپراتورهای موبایل موظف به اشتراک گذاری سایتهای BTS براساس نظر رگولاتوری هستند و موظفند حداکثر 18 ماه پس از صدور مجوز، نسبت به ارائه خدمات ترابرد شماره موبایل – امکان تغییر اپراتور بدون تغییر شماره برای مشترک – اقدام کنند.

در این مصوبه برای نقض تعهدات هر یک از اپراتورها در بخش توسعه، کیفیت خدمات، تعهدات رقابتی و مالی و نظارتی نیز اخطاریه کتبی و جریمه  درنظر گرفته شده است.


قطع برق دلیل اختلالات تلفن همراه/ در حال رفع مشکل هستیم
مهر/ معاون شرکت مخابرات ایران دلیل برخی اختلالات در آنتن دهی خطوط تلفن همراه را قطع برق به سبب وقوع گردباد شدید در تهران عنوان کرد و گفت: تیم نگهداری و پشتیبانی مخابرات در حال رفع خرابی ها است.
داوود زارعین با بیان اینکه به دلیل شرایط نامساعد جوی در عصر امروز دوشنبه شاهد قطع برق برخی از آنتن های  BTS موبایل در مناطق مختلف تهران بوده ایم افزود: هم اکنون تیم پشتیبانی و نگهداری در حال رفع خرابی های موجود است.



وی گفت: هم اکنون مشکل خاصی در زمینه برقراری ارتباط برای مشترکان تلفن همراه و تلفن ثابت وجود ندارد و اختلالات جزئی بوده و به سرعت قابل رفع است. معاون شرکت مخابرات ایران در خصوص برخی شنیده ها در زمینه افتادن دکل مخابراتی در پی وقوع تندباد شدید در پایتخت گفت: تا  این لحظه گزارشی در این زمینه ارائه نشده و امکان افتادن دکل های مخابراتی به دلیل ارتفاع کم وجود ندارد.


افزایش سهم زبان فارسی در اینترنت/ روند نزولی سایتهای چینی و عربی
مهر/ در آخرین رده بندی زبان محتوای پایگاه‎های اینترنتی، انگلیس همچنان با اختلاف فاحش در جایگاه اول است، سهم روسی و فارسی افزایش یافته و چینی و عربی در حال کاهش است.

 W3Techs که پایگاه تخصصی رصد و آمارگیری مربوط به اینترنت است، اقدام به انتشار آخرین رده بندی محتوای زبانی سایت‎ها تا اول ژوئن (11 خرداد) کرده است. این سایت در تشریح روش رصد خود نوشته است که تنها وبسایت‎ها (نه صفحات انفرادی) مورد مطالعه قرار گرفته‎اند. علاوه بر این تنها 10 میلیون سایت برتر بر اساس رده بندی سایت Alexa بررسی شده‎اند.

جدول یک
روند سالانه محتوای زبانی سایت‎ها



قابل پیش بینی است که با فاصله بسیار زیاد، انگلیسی در صدر جدول قرار داشته باشد. در سال 2011، سهم این زبان 57.6 درصد بوده است که تا ابتدای سال 2013 روند نزولی داشته ولی از آن زمان با شیب بسیار ملایمی، افزایش داشته است.

آلمانی در جایگاه دوم رده بندی قرار گرفته است و در چهار سال اخیر، روند نزولی داشته است و از 7.7 به 6.1 درصد رسیده است.

در نقطه مقابل، روسی که در سال 2011 در جایگاه پنجم قرار داشت، با رشد خوب تقریباً 2 درصدی، به مکان سوم رسیده است.

سایت‎های ژاپنی، پس از کاهش نسبی، در حال حاضر به همان میزان سال 2011 بازگشته اند.

اسپانیایی پس از یک جهش طی سال 2011، در 4.6 درصد تثبیت شده است.

درصد سایت‎های فرانسه زبان نیز دچار نوسان بوده است و پس از رسیدن به 4.6 درصد، در آخرین آمار مربوط به اول ماه ژوئن 2014، 4 درصد بوده است.

با اینکه زبان چینی مربوط به پرجمعیت‎ترین کشور دنیاست، اما در این رده بندی از مقام چهارم به هفتم سقوط کرده است که از سال 2011، شیب آن نیز افزایش چشم گیری داشته است.

زبان عربی نیز تقریباً با شیب ثابت، روند نزولی داشته است. به نظر می رسد زبان عربی روند نامناسبی را در تامین محتوای وب در طی چند سال گذشته داشته است. اما در سال 2011، 0.6 درصد سایت‏ها به زبان فارسی بوده‎اند که با یک شیب ملایمی در سال 2013 به 0.8 درصدی افزایش یافت و امسال نیز این آمار تغییری نداشته است.

جدول دوم
نمودار روند سالانه محتوای زبانی سایت‎ها بر اساس درصد



عدد داخل پرانتز، رده زبان است. با توجه به اختلاف فاحش، انگلیسی در نمودار قرارداده نشده است.


10 فناوری تخیلی که واقعی شدند/ پیش‌گویی‌‌های علمی در دنیای سینما
مهر/ تخیل از یک سو و بلند پروازی از سوی دیگر، همیشه انسان را به ساخت وسایلی هدایت کرده که اگرچه در ابتدا شاید عملیاتی به نظر نمی رسیدند اما به تدریج خلاقیت بشر آنها را به طور واقعی وارد زندگی کرده است.

انسان که همیشه در تلاش برای بهبود زندگی و جستجوی رفاه بوده، با خیال پردازی بخشی از این نیاز را پاسخ گفته است، خیال پردازی هایی که شاید تحقق آن غیرممکن و محال به نظر می رسیده اما به تدریج عینیت یافته و وارد زندگی روزمره شده اند.

هنر سینما به انسان کمک کرد این خیال پردازی ها را با دیگران سهیم شود و با ساخت فیلم های علمی تخیلی به دانشمندان ایده عرضه فناوری هایی را بدهد که زندگی انسان را متحول کنند؛ از جمله این خیال پردازی ها می توان به تلفن همراه، اسکن بدن، روباتهای کارگر و شاید جالب تر از بقیه سفر و زندگی در فضا اشاره کرد.

در این گزارش به 10 فناوری اشاره می شود که پیش از این در فیلم های علمی تخیلی دیده می شدند اما امروزه در زندگی روزمره تحقق یافته اند.

* صفحه نمایش های لمسی
صفحه نمایش های لمسی که در فیلم تخیلی پیشتازان فضا (Star Trek) بسیار بعید و آینده نگرانه تلقی می شد، امروزه به یک ابزار روزمره بر روی تلفن های همراه و رایانه های ما تبدیل شده است.



این فناوری امروزه به طور وسیعی در تلفن های هوشمند، لپ تاپ و دیگر وسایل الکترونیکی کاربرد دارد.

* روبات های خدمتکار
در فیلم انیمیشنی  The Jetsons یک روبات خدمتکار کارهای خانه از جمله تمیز کردن را انجام می دهد و به کارهای صاحبخانه می پردازد.



در سال 2002 محققان آمریکایی روباتی به نام  Roomba ساخته و با قیمتی معادل 199.95 دلار وارد بازار کردند. این روبات می توانست به صورت هوشمند و اتوماتیک کف اتاق را جارو بکشد. بعدها در سایر نسخه ها این روبات توسعه داده شد و قابلیت شستشو نیز به آن اضافه شد.

* اسکنر بدن
در  فیلمی با عنوان  "یادآوری کامل" محصول 1990 دستگاهی نمایش داده می شود که می تواند بدن انسان را اسکن کند.

 

 اکنوناین فناوری البته بسیار پیشرفته تر واقعیت یافته و در زمینه های مختلف پزشکی و امنیتی از آن استفاده می شود.

* ساعت موبایلی
انتشار یک کتاب کمیک در سال 1946 زمینه ساز ساخت یک فیلم علمی تخیلی در سال 1990 شد که در آن شخصیت داستان به نام "دیک تریسی" ساعتی به دست داشت که به کمک آن می توانست با دیگران ارتباط برقرار کند.



در سال 2009، شرکت ال جی ساعتی رونمایی کرد که نه تنها ساعت بود بلکه با داشتن صفحه نمایش لمسی، دوربین عکاسی و اسپیکر امکان برقراری تماس تلفنی را نیز فراهم می کرد.

* شبیه سازی موجودات زنده
نویسندگان داستان های علمی و تخیلی همیشه شبیه سازی موجودات زنده را پیش بینی کرده اند؛ موضوعی که طی سالهای اخیر به ثمر نشسته است.



تا به امروز دانشمندان بیش از 20 نوع حیوان را از گوسفند گرفته تا موش شبیه سازی کرده اند. اما بر خلاف فیلم های تخیلی، شبیه سازی انسان بنا به دلایل اخلاقی آن محقق نشده است.

* تماس های هولوگرافیک
به تصاویر سه بعدی تحت شرایط خاصی هولوگرام گفته می شود. ارتباطات هولوگرافیک در خیلی از فیلم ها از جمله جنگ ستارگان 1977  شده است.



سال 2008 شرکت استرالیایی Telstra برای اولین بار و به صورت عمومی، ارتباط میان مهندس ارشد خود در همایشی را به صورت هولوگرافیک برقرار کرد. این همایش 460 مایل با مهندس ارشد فاصله داشت.

همچنین در انتخاب ریاست جمهوری آمریکا در سال 2009 شبکه CNN از یک سیستم پیچیده دوربین برای نمایش مهمان های خود به صورت هولوگرافیک  استفاده کرد. در این سیستم از 35 دوربین پیشرفته به طور همزمان استفاده می شد.

* خودروهای خودران و بدون راننده
شاید یکی از مهمترین ویژگی های فیلم های علمی و تخیلی هیجان انگیز، وجود خودروهایی باشد که بدون نیاز به راننده حرکت می کنند.



اکنون شرکت های خودرو ساز برتر و شرکت های فناوری خود را معطوف ساخت خودروهای خودران کرده اند تا با کاهش خطای انسانی امنیت جاده ها، سرنشینان خودرو و عابرین پیاده را افزایش دهند.

* شنل نامرئی کننده
شنل نامرئی کننده برای تماشاچیان فیلم های "هری پاتر" از جذابیت خاصی برخوردار است و در پردازش شخصیت این داستان ها به خوبی مفید واقع می شود.



اکنون این شنل ها در آستانه تحقق یافتن هستند و دانشمندان به پیشرفت هایی در دست یابی به این پوشش های نامرئی کننده دست یافته اند.

* کلیدهای با قفل  اثر انگشتی
ایده استفاده از اثر انگشت برای قفل کردن و یا باز کردن قفل در فیلم   (Predator  ( 1987  مطرح شد. موجودات فرازمینی و بیگانه در این فیلم برای فعال کردن ابزاری که به مچ دست خود بسته بودند باید اثر انگشت خود را روی صفحه دستگاه می گذاشتند.



اکنون قفل بسیاری فناوری ها با استفاده از اثر انگشت باز می شود که از جمله آنها می تواند به گجت های لمسی شرکت اپل اشاره کرد.

* رشد عضو یدکی برای بدن
انسان همیشه تولید عضو یدکی برای بدن را در تخیل خود پرورانده تا بتواند عضوهای خراب شده بدن را جایگزین کند.



این بلندپروازی اکنون به لطف تلاش دانشمندان طی سالهای اخیر به واقعیت رسیده و ساخت عضو یدکی برای برخی ازاعضای بدن از جمله نای، لاله گوش و بینی تحقق یافته است.


* کنترل رایانه ها از راه دور
یکی از جدیدترین تخیلات انسان در فیلم های علمی و تخیلی مربوط به سال 2002 و  فیلم "گزارش یک اقلیت" با بازی تام کروز است. در آن سالها کمتر کسی تصور می کرد چنین فناوری به سرعت تحقق بیابد و بتوان رایانه ها را از راه دور کنترل کرد.



این خیال پردازی انسان توسط شرکت مایکروسافت و با عرضه کینکت محقق شد.

* رایانه های هوشمند
در فیلم  "2001، یک ادیسه فضایی" رایانه بسیار هوشمندی به نام  Hal 9000  به تصویر کشیده می شود که هوش بشری را به چالش می کشد.

دانشمندان علوم رایانه تلاش های خود بر روی ساخت رایانه های هوشمند معطوف کرده و سال 1997 شركت IBM  موفق شد رایانه هوشمندی به نام  deep Blue طراحی کند که گری کاسپاروف قهرمان شطرنج دنیا را شکست دهد.


انتشار اخبار در این بسته خبری لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران بازنشر می‌شود.
انتهای پیام/








اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار