باشگاه خبرنگاران جوان؛ پریزاد اقبالی - مصطفی زمانیان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه محور و راهبردهای اندیشکدهها در عرصه علمی کشور چیست، گفت: «یک سطحی از ورود و لایه اندیشکدههای ما در کشور به حل مسائل و توصیههای سیاستی، حل مسائل استراتژیک و اصلی مانند مسئله انرژی، ناترازی و محیط زیست بوده که این سطح یکی از اولویتهای جدی کار جامعه اندیشگاهی است که نقشش، آن جایی است که نهاد اندیشگاهی فارغ از یک راه حل اجرایی، تصمیم سیاستی را به دولت در یک حوزه اصلی پیشنهاد میدهد.»
مصطفی زمانیان افزود: «اگرچه انتظار میرود جامعه دانشگاهی به مسائل اجرایی و عملیاتی نیز ورود کند؛ اما همیشه یک سطحی از اندیشکدهها باید آمادگی پاسخ به مسائل استراتژیک و راهبردی کشور را داشته باشند. یکی از نکات مهمی که باید به مسئله زیست بوم اندیشکاری و سیاستهای حمایت از اندیشکدهها توجه شود این است که آیا اساساً سرنوشت اندیشکدههای پیشرو، یک الهام بخشی و الگوآفرینی را برای اندیشکدههای نوپا و نوظهوری که به تازگی وارد این عرصه شدند، ایجاد کرده است؟ من به عنوان کسی که حدود ۱۷ سال است در حوزه اندیشکدهای فعالیت میکند، معتقدم هرچه میگذرد شرایط ورود اندیشکدههای نوپا و نوظهور به عرصه حوزه اندیشگاهی سختتر میشود. ما در آینده با چالش جدی در این حوزه مواجه هستیم.»
عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار کرد: «عملاً از طرفی امکان تاسیس اندیشکدههای نوپا و ظهور در کشور دشوار شده و از طرفی دیگر انگیزهها آن قدر کم شده است که ما یک نرخ مناسبی برای رشد جامعه اندیشگاهی به لحاظ تعداد مجموعههای نوپا، ظهور و تازه وارد به این حوزه نداریم که برای حل این مشکل باید چارهای اندیشید. یکی از آسیبهای جامعه اندیشگاهی، نبود آمار از تعداد ثبتی اندیشکده ها در سطح کشور است ، به دلیل این که هیچ زیست بوم حرفهای وجود ندارد. »
مصطفی زمانیان در پایان تصریح کرد: «اگرچه تلاشهایی وجود دارد برای این که این اندیشکده ها را شناسایی کنیم؛ اما متأسفانه در این فضا اقدام یک ساختار حقوقی برای ثبت اندیشکدهها مانعی میشود که ما نتوانیم آمار دقیق ارائه کنیم.»