به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، مسیر بین بندر عباس و جزیره قشم با استفاده از قایقهای تندرو و لنج طی میشود. قایقهای تندرو این مسافت را حدود نیم ساعته و لنجها بیش از یک ساعت و نیم طی میکنند. در طول روز تا قبل از تاریک شدن هوا امکان استفاده از قایقهای تندرو وجود دارد. جزیره قشم علاوه بر برخورداری از ویژگی های طبیعی، از موقعیت خاص استراتژیك در صحنه سیاست نیز برخوردار است.
بنا بر مشاهدات آنوبانینی شهر قشم و اطراف آن که دارای اماکن قدیمی و بقایای قلاع هست به خوبی نشان از آبادی گذشته این شهر بندری دارد که حاکی از دوران شهرنشینی و تمدن در ایام گذشته بوده. مهمترین آن وجود آثار قلعه مستحکمی است که توسط پرتغالیها بنا شده و در حال حاضر در نزدیکی جنوب شرقی میدان امام خمینی در مجاور دریا برپاست.
بازار قدیم، بازار ستاره و بازار درگهان از جمله بازارهای معروف این جزیره به حساب می آید". جنگل های دریایی" یكی از عجیب ترین عناصر طبیعی خلقت هستند. در این جنگل ها درختانی در ناحیه جذر و مدی زیست می كنند و از آب شور بهره می گیرند. عجیب تر اینكه گه گاه بخش اعظم آنها به زیر آب شور دریا فرو می رود اما همچنان به حیات خود ادامه می دهند. عده ای عقیده دارند این درختان طی سالیان دراز تكامل، از دست آسیب های آدمی، به بستر گلی سواحل و آب شور دریا پناه برده اند.
این جنگل ها بیشتر از درختانی تشكیل شده اند كه حرا نام دارند. حرا گونه ای درخت مانگرو است كه در سواحل شمالی قشم به كثرت و فراوانی دیده می شود. این درخت در زبان لاتین به نام ابوعلی سینا پزشك و فیلسوف شهیر ایرانی نامگذاری شده است. این درختچه در سواحل و مرداب های ساحلی مصر، عربستان و سواحل جنوب ایران دیده می شود. به این گیاه در بندرعباس حرا، در بلوچستان تمر و در بعضی از نقاط، تول گفته می شود. به عربی نیز آن را شوری و شوره می نامند.
حرا، گیاهی از تیره شاه پسند است. دانه آن روی درخت مادر می روید و نهال تولید می کند. سپس از درخت جدا می شود و داخل مرداب می افتد. "جنگل حرا" بر دریا و آب شور قرار دارد و این سازش با آب شور و شرایط نامناسب، از حرا یک گیاه استثنایی ساخته است. درختان حرا، در قسمتهای کم عمق، کنار و روی تپه های جزیره مانندی که هنگام پایین رفتن آب دریا از آب بیرون می مانند قرار گرفته اند.
عمق آب این مناطق از یک تا یک و نیم متر تجاوز نمی کند؛ بنابراین جنگل هنگام بالا آمدن آب دریا، در آبهای نیلگون خلیج فارس به حالت شناور می ماند و با فروکش کردن آب دریا به مدت 6 تا 7 ساعت مانند جنگل های مناطق خشک نمایان می شود. گیاهان حرا برگهایی با ظاهر بیضی شکل و قاعده ای باریک (دوکی شکل) رویه سبز و براق دارند و پشت برگها نیز سفید یا خاکستری رنگ است. طول این برگها حدود 5 تا 5/7 سانتی متر است.
میوه حرا، بادامی شکل است و به یک خامه باریک منتهی می شود. گل های آن نیز به رنگ طلایی با 4 گلبرگ می باشد که هر گلبرگ بیشتر از چند میلی متر طول ندارد و عطری شیرین و خنک، تا شعاع چند متری اطراف آن پراکنده می شود. بنا بر تحقیق آنوبانینی گیاه حرا که گاه به عنوان علوفه برای خوراک چهارپایان استفاده می شود دارای چندین فایده دارویی و صنعتی نیز است. از آن جمله می توان به استفاده از آن در درمان جذام و همچنین برخی بیماریهای پوستی اشاره نمود. ضلع شمالی جزیره قشم در نزدیكی روستای بركه خلف، عارضه زمین شناسی عجیب خود را به نمایش گذاشته است.
بنا به تحقیق آنوبانینی؛ اهالی محلی عقیده دارند ستاره ای از آسمان افتاده و اشكال عجیبی را از خاك و سنگ و ماسه پدید آورده است". دره ستاره ها" به شكل تندیس های بلندقامت و ستون كاخ هایی قدیمی است. این اشكال مختلف و گونه گون حاصل فعالیت باد و آب است كه با فرسایش بی وقفه، این سازه را همچون مجسمه هایی انسان ساخت، جلوه می دهد. درختان محلی جزیره قشم، به عنوان گنجینه های طبیعی، جذاب و زیبا هستند. درخت لور یا انجیر معابد، معروفترین درخت جزیره است. این نوع درخت در نواحی جنوبی ایران رشد می کند.
بنا به مشاهدات آنوبانینی پوست کهنسال درخت لور و برگها و ریشه هایش که از بدنه اصلی آن آویزان هستند، آنرا از سایر انواع درختان متمایز می سازد. این درختان ریشه هایشان طوری رشد می کند که مانند چتری بر روی زمین سایه می افکند و ممکن است تا چند صد سال عمر کنند. در 15 كیلومترى غرب شهر قشم در سمت راست جاده قشم-درگهان، در دل ارتفاعات این منطقه، آثار باشكوهى از معمارى صخرهاى دیده مى شود كه به عقیده برخى، نیایشگاه پیروان آیین میترائیسم یا آناهیتا بوده است. البته بنا بر مشاهدات آنوبانینی در کنار این غارها، چند غار جدید دیگر ساخته شده تا بر جذابیت اثر افزوده شود. درون غارهای جدید با تصاویر شخصیت ها و نوشته های مختلف پر شده که تا حدود زیادی باعث افزایش جلوه مصنوعی غارها شده است.
در انتهای شمال شرقی جزیره قشم، یك قلعه قدیمی و مخروبه وجود دارد. این قلعه را در سال 1030 هجری قمری (1621 میلادی) به دستور پادشاه اسپانیا در بندر قشم ساخته اند. این قلعه در سال 1622 میلادی به دست سپاهیان ایران فتح گردید. قلعه مذكور دو حصار و برجهایی در چهر گوش دارد. در پشت حصار بیرونی قلعه، خندقی وجود داشته كه اینك پر شده است.
طبق تحقیقات آنوبانینی دیوار سازی قلعه با سنگهای مرجانی و سنگ لاشه و ملات گچ و ساروج به شكل بناهای عهد ساسانی انجام گرفته است. در میان خرابه های قلعه هنوز هم تعدادی لوله زنگ زده توپ وجود دارد. چهار لوله از این لوله ها را در اطراف در ورودی پاسگاههای قدیمی شهر قشم و لافت نصب كرده اند و چند لوله توپ دیگر نیز به بندر لنگه حمل شده است.
غار نمكی جزیره قشم یكی از زیباترین جلوههای طبیعت در این جزیره زیبا و رویایی ایران است. تاكنون بیش از 6000 متر از این غار شناسایی شده و به عنوان طویلترین غار نمكی جهان شناخته شده است. پیش از این غار "سدام" در سرزمینهای فلسطین با طول 5685 متر به عنوان طولانی ترین غار نمكی جهان معرفی شده بود.
انتهای پیام/