"خاویر سولانا" ، نماینده ارشد سابق سیاست امنیتی و خارجی اتحادیه اروپا در مقاله ای با اشاره بر لزوم حضور ایران در نشست "ژنو2" تاکید کرد : این کنفرانس نقشی مهم و تاثیر گذار در تغییر شرایط در سوریه دارد .

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز ؛ سولانا در ادامه مقاله خود می نویسد : در ژوئن سال 2012 نشست "ژنو " برای بررسی راهکارهای حل مسالمت آمیز بحران سوریه برگزار گردید و بدون احراز نتیجه مناسبی پایان یافت . در حالی که برخی کارشناسان غربی این نشست را ناکارآمد و بی نتیجه میدانند "جان کری" وزیر امور خارجه ایالات متحده و "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه در دیدار ماه گذشته خود اعلام کردند کنفرانس "ژنو 2 " را برگزار می کنند . 

آمریکا و روسیه هر دو با تاکید بر اهمیت برگزاری این نشست خواستار حضور کشورهای تاثیر گذار در منطقه در این کنفرانس بوده اند . لاوروف در یکی از کنفرانس های خبری خود پس از اعلام این تصمیم تصریح کرد : درگیری در خاک سوریه و افزایش اختلافات و تنش ها میان کشورهای عربی و غربی موجب شده این بحران در سوریه ادامه یافته و به کشورهای اطراف نیز تسری یابد . 

با گذشت دو سال از آغاز شورش تروریست های داخلی و خارجی در خاک سوریه و علیه نظام قانونی "بشار اسد " و با مرگ بیش از 80 هزار تن در جریان این درگیری ها ، می توان با اطمینان راهکار سیاسی و فعالانه در قبال سوریه را بهترین راه حل دانست . "ژنو2" را باید فرصتی مغتنم و تاثیرگذار برای خاتمه دادن به تجاوزات ، جنایات و تخلفات گسترده در خاک سوریه و خروج کامل و هرچه سریعتر تعداد زیادی از تروریستهایی دانست که با حمایت کشورهای غربی و دوستان عرب آنها به این کشور اعزام شده اند . 

سولانا در ادامه مقاله خود خاطرنشان کرد : برای موفقیت در گفتگوهای "ژنو 2" غرب باید در اقدامی فوری حمایت خوداز تروریست ها و شورشیان را قطع کند و دست از جاه طلبی های سیاسی خود در منطقه خاورمیانه بردارد .  گام مهم دیگری که در این نشست باید از سوی موافقان و مخالفان دولت سوریه برداشته شود ، تلاش برای جلب رضایت طرفین است . 

بدیهی است آینده "بشار اسد" برای دوستان این کشور و همچنین دولتهایی که منافع مشترک با سوریه دارند مهم است . این موضوع باید از سوی مخالفان نظام اسد مورد توجه و البته احترام قرار گیرد . از سوی دیگر کشورهایی نظیر ایران ، روسیه و لبنان نیز باید طرحهایی ارائه دهند که مورد پذیرش کشورهای طرف مقابل واقع شود . 

طرح " انتقال قدرت " در سوریه حتی اگر در این کنفرانس ارائه شود باید با پذیرش همه طرفین و بصورت قانونی و با برگزاری همه پرسی  انجام گیرد . مردم سوریه این حق را دارند که خود تعیین کنند حکومت کنونی را می پذیرند یا خواهان تغییر آن هستند . اما آنچه اکنون در سوریه دیده می شود چیزی جز خشونت و کشتار علیه شهروندان بی گناه توسط ترورریستهای خارجی نیست . 

در ادامه این گزارش آمده است : نکته حائز اهمیت در برگزاری این کنفرانس و هر مذاکره و گفتگویی درباره بحران سوریه نقش مهم ، تاثیرگذار و حیاتی ایران می باشد . جمهوری اسلامی ایران از معدود کشورهایی است که علاوه بر دارابودن منافع مشترک و منطقه ای گسترده با سوریه ، دارای قدرت تاثیرگذاری بالا در سیاست های سایر کشورهاست . این تاثیرگذاری به قدری است به اذعان بسیاری از مقامات کشورهای غربی ، نظرات ایران را در تصمیم گیری های خود مدنظر قرار می دهند . 

راهکارهای غرب برای حل این بحران ناکارآمد و از پیش شکست خورده است . غرب با سیاست خصمانه راه حل هایی مانند اعلام منطقه پرواز ممنوع ، اقدام نظامی مستقیم ، بمباران مواضع دولتی و زیرساختهای کشور و یا کمک های مالی و تسلیحاتی به تروریستها نه تنها نمی تواند کمکی به برقراری صلح و دموکراسی در سوریه کند بلکه با تشدید بحران و ریختن خون بیگناهان بیشتر روند صلح را خدشه دار و دشوار تر میکند .

سولانا در ادامه مقاله خود تاکید می کند : گرچه اینگونه اظهارات و اقدامات وضعیت کنونی را به شدت بدتر می کند اما معتقدم غرب در این باره فقط لفاظی میکند و توان عمل به آن را ندارد . ارسال جنگنده و موشک های S300 از سوی روسیه برای دولت سوریه پاسخی متقابل و قابل پیش بینی به اقدام اتحادیه اروپا و ایالات متحده در ارسال کمک های مالی و تسلیحاتی گسترده به شورشیان و تروریستها در سوریه یه شمار می آید . 

اقدام نظامی در سوریه بیش از آنکه موجب ایجاد آرامش و ایمن سازی محیط برای آغاز مذاکره و گفتگو بین طرفین باشد ، موجب تحریک طرفین ، تشدید جنگ داخلی و تقویت نیروهای افراطی تروریست میگردد که می تواند موجب سرایت درگیری به دیگر کشورهای منطقه و حتی کشورهایی شود که کیلومترها از مرز سوریه دور هستند !

در ادامه این گزارش آمده است : حتی گروه ائتلافی مخالفان سوری نیز مخالفت خود را با دخالت مستقیم و نظامی کشورهای دیگر در امور سوریه اعلام کرده اند . آنان نیز معتقدند سیاستمداران و کشورهای تاثیرگذار غربی باید تلاش خود را برای حل مسئله سوریه با کمترین خسارات انجام دهند . این گروه کوچک و ائتلاف شکست خورده نیز می دانند که کشورهای غربی هدفی جز برپایی دموکراسی و آزادی برای مردم سوریه را در سر دارند . 

سولانا معتقد است آمریکا و کشورهای اروپایی مانند انگلیس و فرانسه که قادرند با تجهیز تروریستها تجاوز و جنگ افروزی را در سوریه ادامه دهند بخوبی نیز می توانند آنرا متوقف سازند . مذاکرات برای اجرای چنین کاری با پیشگامی روسیه در حال انجام است بگونه ای که اعلام شده است در نشست سران " جی 8 " که اواخر ماه جاری میلادی برگزار می شود اوباما ، رییس جمهوری آمریکا با "ولادیمیر پوتین" رییس جمهور سوریه دیدار جانبی خواهند داشت تا در این باره گفتگو و مذاکره کنند .

برخی از کارشناسان معتقدند یکی از اصلی ترین اهدافی که غرب را بسوی سوریه کشانده است منابع عضیم نفتی و موقعیت استراتژیک این کشور در منطقه است . با این حال دولت قانونی سوریه موفق شده با گذشت دو سال از آغاز جنگ داخلی که با حمایت همه جانبه بسیاری از کشورهای غربی و عربی صورت گرفته ، مقاومت کند . ایران ، حزب الله لبنان و روسیه از جمله دوستان حکومت سوریه محسوب می شوند که " بشار اسد " را در مسیر پیروزی کمک می کنند . 

نماینده ازشد سیاست امنیتی و خارجی اتحادیه اروپا در انتهای مقاله خود خاطرنشان کرد : حضور و تاثیر گذاری ایران بر وضعیت سوریه امری غیرقابل انکار است . کشورهای غربی گرچه در ظاهر مخالف حضور نماینده تهران در " ژنو2 " هستند اما عمیقا معتقدند بدون حضور ایران در مذاکرات و گفتگوها درباره سوریه نمی توان انتظار نتیجه ای موفقیت آمیز را داشت . 

برچسب ها: سوریه ، ژنو ، مهم
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار