به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران بجنورد ،بیخوابی اولیه ناشی از اختلال عملكرد مكانیسمهای خواب و مراكز خواب در مغز است که این بیخوابی بسیار نادر است. اما بیخوابی ثانویه ناشی از اختلال اضطرابی، افسردگی یا اختلالات خلقی است و اکثر بیخوابیها ناشی از بیخوابی ثانویه است. ممکن است در برخی افراد افسردگی وجود داشته باشد، ولی به دلیل اینکه این افسردگی پنهان است، خود را نشان ندهد و فرد به بیخوابی مبتلا شود. در این مواقع افراد را میتوان با روشهای شناخت درمانی، رفتاردرمانی و دارو درمانی درمان کرد.
1- افراد نباید زمانیکه هنوز خوابشان نگرفته است، به رختخواب خود بروند.
2- زمانیکه افراد احساس بیخوابی میکنند، نباید نگران باشند؛ زیرا این نگرانی بیخوابی آنها را تشدید میکند.
3- افراد سعی کنند مشغلههای ذهنی خود را حل کرده و هیچ مسالهای را ناتمام نگذارند. با مدیریت و برنامهریزی یا هر تکنیکی که میتوانند بهکار بگیرند، آن را حل کنند.
4- افراد باید سعی کنند قبل از خواب مواد کافئیندار مانند چای، قهوه یا نسکانه مصرف نکنند.
5- اتاق خواب باید در مکانی بیسر و صدا و آرام باشد.
6- در شب هنگام از غذاهای سبک و غیر سرخکردنی استفاده شود.
7- افراد باید در روز کمتر خوابیده و ساعت خواب خود را تنظیم کنند. 8ساعت خواب در طول 24ساعته روز کافی است.
8- اگر افراد در طول روز ورزش و فعالیت کافی داشته باشند انرژی شان کاملا تخلیه میشود در این صورت میتوانند خواب خوب و راحتی و عمیق داشته باشند.
9- سعی کنید از داروهای خواب آور استفاده نکنید، چرا که بعد از یک مدت وابستگی ایجاد میکند و ممکن است به تدریج آن دارو در فرد موثر نباشد.
10- سعی کنید تکنیکهای رفتاری و شناختی را بهکار بگیرید تا راحت بخوابید.
11- دمای اتاق در بیخوابی تاثیر مستقیم دارد، معمولا افراد در دمای زیاد، دچار بیخوابی میشوند.
12- نکته دیگر این است که افراد سعی کنند هر دغدغه یا مشغله فکری را در یک برگه یادداشت کرده تا ذهنشان خالی شود و اگر برایشان امکان دارد در اتاقی بروند و تمام فکرها و دغدغههای خود را با صدای بلند تکرار کرده و آن را ضبط کنند و بعد به آن گوش دهند تا بتوانند برای آن راه حلی پیدا کنند./س