شهرستان كیار در مركز استان چهارمحال و بختیاری، با بیش از 56 هزار نفر جمعیت، از شمال با شهرستان های فارسان و شهركرد، از شرق با شهرستان بروجن، از جنوب با شهرستان لردگان، و از غرب با شهرستان اردل همجوار است و مرکز این شهرستان هم، شهر شلمزار می باشد.
رودخانه كیار، دو سرشاخه دارد كه یكی از سرشاخه ها، از روستای دهنو شهرستان بروجن سرچشمه گرفته و از روستاهای سورک، ایرانچه، دستگرد امامزاده، دزك، قلعه سلیم، گشنیزجان، موسی آباد، و سرتشنیز گذر می كند و به خراجی می رسد و سرشاخه دوم این رودخانه، از سمت شهركرد و هفشجان سرچشمه گرفته و در روستای خراجی، به سرشاخه اول متصل شده و به سمت روستاهای تشنیز، اسلام آباد و امیرآباد حركت می كند و با آب رودخانه حاصل از دریاچه شلمزار، یكپارچه شده و از شلمزار، دستنا و سلم می گذرد.
این رودخانه، در ادامه مسیر خود، به بهشت آباد واقع در شهرستان اردل می رسد و با رودخانه كاج، مسیر رود كارون را در پیش می گیرد.
رودخانه کیار، در زمان حیات، آب كشاورزی شهرها و روستاهای مسیر خود را تأمین می كرد و مازاد آب آن به بهشت آباد می رسید، اما در چند سال گذشته، به دلیل خشكسالی، آب این رودخانه خشک شده و دیگر آبی از بستر خشک این رودخانه، به بهشت آباد نمی رسد.
دره سیر، از دشت هایی است كه سال های گذشته، آب رودخانه كیار، آن را سرسبز كرده و زندگی مردمان روستاهای این منطقه، با كشاورزی تأمین می شد.
هم اكنون، دره سیر، دشتی بی آب و علف است و بین روستاهای تشنیز، قلعه تک، اسلام آباد و امیر آباد، دشتی با وسعت 100 هكتار، بدون آب مانده كه اگر آب به این دشت برسد، می تواند این دشت را احیاء كند.
دره سیر، اكنون دشتی است كه تنها ایام نوروز سرسبز شده و حضور گردشگران و مردم محلی را برای چیدن "كنگر" به سمت خود می كشاند و بعد از فصل بهار، خشک می شود.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شهرکرد :
فرماندار شهرستان کیار، درخصوص وضعیت منابع آب این شهرستان گفت: طی خشكسالی های اخیر، رودخانه كیار، خشك و كشاورزی روستاهای زیردست این رودخانه دچار مشكل شده و تأمین منابع آب چاه های مسیر این رودخانه را با بحران روبرو كرده است.
رضا طاهری افزود: هم اكنون، حدود 70 درصد ساكنان این شهرستان در بخش های كشاورزی و دامداری مشغول فعالیت هستند و تأمین آب بیش از نیمی از اراضی كشاورزی شهرستان كیار، از رودخانه كیار انجام می شده است.
وی افزود: خشكسالی سال های گذشته، باعث افت 18 متری سطح آب چاه ها و نشست زمین در برخی از روستاهای كیار بالا شده است.
فرماندار شهرستان كیار، ابراز امیدواری كرد؛ با بهره برداری از سد سورک، تا حدودی، آب رودخانه كیار احیاء و كشاورزی این منطقه، از مرگ نجات یابد.
طاهری، حجم مخزن سد سورک را 25 میلیون متر مكعب عنوان كرد و افزود: با اجرای سد سورک، تأمین منابع آب، حدود شش هزار هكتار از اراضی كشاورزی دشت كیار تأمین می شود.
مركز شهرستان كیار، در فاصله 35 كیلومتری شهر شهرکرد؛ مركز استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است. /س