
باشگاه خبرنگاران جوان؛ سمیه بشارتی _ حسین علی نژاد؛ رئیس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست استان گیلان به پرستوهای که همزمان با فصل بهار به استان مهاجرت می کنند اشاره کرد و گفت: این پرستوها معمولاً به نام محلی «پَرِستو» یا «چلچله» شناخته می شوند.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست استان گیلان با بیان اینکه پرستوها از قاره آفریقا به گیلان رسیدهاند و تا مهرماه در این استان حضور دارند، افزود: این پرستوها هر ساله در اوایل بهار از آفریقا و مناطق گرمسیری به ایران و از جمله استان گیلان مهاجرت می کنند تا جوجه آوری کنند.
علی نژاد با بیان اینکه حضور آنها در گیلان با آیین های محلی و جشنهای نوروزی همراه است و برخی مردم این پرندگان را نماد خوشیمنی و باروری می دانند، تصریح کرد: از دیرباز مردم مناطق مختلف گیلان، به این پرستوهای مهاجر احترام می گذارند و لانههای آنها را تخریب نمی کنند، چرا که معتقدند این پرندگان خوش یمن هستند و حضورشان نشانه ی آبادانی است.
وی اضافه کرد : گاهی اوقات اهالی محلی گیلان حتی با گذاشتن تخته های چوبی زیر سقف، به پرستوها برای لانه سازی شان کمک می کردند.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست استان گیلان به محل لانه سازی اشاره کرد و گفت: پرستوها لانه های گِلی خود را معمولاً در زیر سقف خانه های قدیمی، طاقچه های طبیعی، یا سازه های انسانی مثل طویله ها و ایوان ها می سازند.
علی نژاد با بیان اینکه در گیلان، به دلیل رطوبت بالا و وجود مصالح گِلی و چوبی در معماری سنتی، این پرندگان مکانهای مناسبی برای لانه سازی پیدا می کنند، افزود: لانه ها از ترکیب خاک رس، کاه، و بزاق پرنده ساخته می شوند، پرستوها گل را با منقار جمع آوری کرده و به صورت لایه لایه روی دیوار یا سقف می چسبانند.
وی اضافه کرد: شکل لانه ها نیمکُره یا فنجانی است و تکمیل آن ممکن است ۱ تا ۲ هفته زمان ببرد، پرستوها به طور معمول هر سال به لانه های قدیمی خود بازمی گردند و آنها را بازسازی می کنند.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست استان گیلان به زمان جوجه آوری این پرستوهای مهاجر اشاره و خاطر نشان ساخت: آنها در اردیبهشت تا تیرماه تخمگذاری می کنند و هر بار ۳ تا ۶ تخم می گذارند، هر دو پرنده ی نر و ماده در تغذیه جوجه ها مشارکت دارند.
علی نژاد بابیان اینکه این پرستوها در کلیه شهرها وو روستای استان دیده می شوند، گفت: باور مردم گیلان از دیر باز این این بود که اگر پرستو برای چند سال متوالی در خانهای آشیانه بسازد صاحب آن خانه به مکه میرود، به این دلیل است که این پرستو در گویش محلی گیلان به حاج حاجی معروف است.
وی افزود: پرستوها ۱۶۶ کیلومتر در ساعت پرواز میکنند و از این لحاظ در بین پرندگان رکورد دار هستند.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست استان گیلان افزود: ریشه اصلی مهاجرت پرستوها به عرضهای شمالیتر زمین در فصل بهار، بدست آوردن غذا و دستیابی به درجه حرارتی دلخواه برای جوجه آوری است.
علی نژاد با بیان اینکه مردم گیلان همواره با احترام به فرایند مهاجرت پرستوها می نگرند و گاه آن را متبرک شمردهاند، گفت: ازعموم مردم تقاضا داریم تا همچنان با مهربانی با این پدیده زیبای طبیعی مواجه شوند.