سيد عليرضا قهاري رئيس انجمن مفاخر معماري ايران به خبرنگار
حوزه ميراث فرهنگي باشگاه خبرنگاران گفت: پيش از پيدايش خط، اطلاعات بشر به صورت شنيداري بود و انسان ها، اطلاعات را از طريق زبان و شنيدار به يكديگر منقل ميكردند.
وي افزود: امروز حافظه پژوهي و تكيه بر اطلاعات شنيداري نوعي از شيوه هاي پژوهش تاريخ است و ميتواند بخش مهمي از شناخت و معرفي فرهنگ و دانش بشري باشد.
قهاري تصريح كرد: حافظه پژوهي به عنوان منبع مهم انتقال اطلاعات دانش، مورد بهره برداري قرار ميگيرد و متن تاريخ را مبتني بر گفتگو، ديالوگ، مباحثه و مناظره بيان ميكند.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بيان كرد: در ايران به ويژه در سال هاي بعد از انقلاب، تكنيك ضبط و قابليت دسترسي آسان به آن موجب شد كه بسياري از خاطرات و ديده ها توسط افراد و شخصيت ها بازگو و حفظ شود.
وي اظهار داشت: از اواسط سال 1363 كه در مركز مطالعات خاورميانه اي دانشگاه هاروارد، پروژه اي با عنوان تاريخ شفاهي ايران راه اندازي شد و باعث شد به تدريج چه در خارج از كشور و چه در داخل عمدتاً توسط نهادهاي دولتي به جمع آوري منابع شفاهي در مورد تاريخ معاصر ايران پرداخته شود كه البته به دلايل گوناگون، بسيار محدود و بيشتر درباره مسائل سياسي و اجتماعي بوده است.
قهاري تاكيد كرد: تهيه آرشيو و تاريخ شفاهي معماري و شهرسازي معاصر ايران از سال 85 در انجمن مفاخر معماري آغاز و با همكاري مركز اسناد ملي و مقدمات ضبط و ثبت خاطرات فراهم شود.
رئيس انجمن مفاخر معماري ايران تصريح كرد: بسياري از مباحثي كه مورد گفتگو قرار گرفته توانسته زيربناي پژوهشي و دستيابي به الگوي مناسب براي تدوين تاريخ معماري و شهرسازي معاصر ايران باشد.
قهاري در ادامه افزود: سخنراني ها، مناظره ها، خاطرات و بحث ها علاوه بر جذابيت هايي كه امروز دارند در آينده منبع مهمي براي پژوهشگران و تاريخ نگاران اين عرصه خواهند بود.
اين گفتگو ها معمولاً از زبان كسي است كه در زماني و يا هنوز در اين عرصه تاثيرگذار بوده اند و آنچه پيام ميشود ميتواند به نوعي مبناي ارزيابي دوباره از چگونگي معماري و شهرسازي معاصر باشد.
وي خاطرنشان كرد: همان ميزان كه طراحان و شهرسازان در شكل گيري شهرها موثرند، مديران شهري، تصميم سازان و تصميم گيران اقتصادي و سياسي كشور و حتي مردم عادي در اين مورد تاثيرگذار هستند و حافظه تاريخي در نحوه و چگونگي اين تاثيرات به قضاوت مينشينند.
شايان ذكر است انجمن مفاخر معماري ايران در پنجاه و ششمين گفتمان هنر و معماري كه 29 شهريور در موزه هنر امام علي (ع) برگزار ميشود به بررسي تاريخ شفاهي تهران معاصر ميپردازد./ي2