نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی گفت: ۱۱ طرح آبخیزداری با اعتبارات ملی در این شهرستان کلنگ زنی شد.

حجت‌الاسلام امیرقلی جعفری در آیین کلنگ زنی این طرح ها، اظهار داشت: امروز شاهد شروع یکی از طرح‌های آبخیزداری در دره ریز بروجن هستیم، ۱۱ طرح نیز با اعتبار ملی همچنین یک طرح با اعتبارات استانی و یک طرح مطالعات جامع آبخیز برای این شهرستان تعریف شده است.

وی افزود: با اجرایی شدن این طرح ها، بحران منابع آب و کمبود آبخوان‌های موجود در شهرستان بروجن جبران می‌شود، بروجن از نظر منابع آب بحرانی‌ترین شهرستان چهارمحال و بختیاری محسوب می‌شود چراکه بارش کمی دارد و بهترین کار در حوزه منابع آب این است که فعالیت‌های آبخیزداری در شهرستان جهت مهار سیلاب‌ها و رواناب‌ها افزایش پیدا کند.

حجت‌الاسلام جعفری با بیان اینکه در بروجن با یک غفلت چند دهه‌ای در حوزه آبخیز مواجه هستیم، اضافه کرد: اجرای این ۱۱ طرح در شهرستان آغاز شده و نکته مهم این است که شروع این طرح‌ها همراه با آغاز عملیات اجرایی آن‌های است یعنی تنها کلنگ‌زنی انجام نخواهد شد و امیدوایم با این اقدامات شاهد رونق در کار کشاورزانی باشیم که وظیفه مهم تامین امنیت غذایی جامعه را برعهده دارند.

وی اظهار داشت: در سند آمایش چهارمحال و بختیاری گفته شده بزرگ‌ترین ظرفیت استان کشاورزی و دامپروری است، در شهرستان بروجن نیز به لحاظ اقلیمی میزان بارش از سایر نقاط استان کمتر است و این یعنی شرایط در این شهرستان نسبت به سایر نقاط بحرانی‌تر است، اما فعالیت‌های انجام شده در حوضه آبخیزداری برای حفظ رواناب‌ها و تغذیه آبخوان‌ها مورد غفلت ۲۰ ساله قرار گرفته است.

حجت‌الاسلام جعفری با اشاره به اینکه از ابتدا هدف این بود که به جز تامین آب شرب شهروندان در طرح بن به بروجن بتوانیم در حوزه کشاورزی و آبخیزداری نیز قدم‌های موثری برداریم، گفت: یکی از نقاط با اهمیت در شهرستان بروجن جهت اجرای طرح آبخیزداری دره ریز بود چراکه در این ناحیه مقدار حجم روانابی که از دسترس خارج می‌شود بالا است.


بیشتر بخوانید


وی تصریح کرد: دشت سفیددشت شهرستان بروجن ۳۰ سال گذشته در شرایط بحرانی قرار گرفته است و حتما باید در این دشت اقداماتی صورت می‌گرفت چراکه با توجه به شرایط شهرستان نباید اجازه هدررفت یک قطره آب داده شود همچنین معیشت مردم در فرادنبه، سفیددشت و بخش‌هایی از بروجن تنها از طریق کشاورزی تامین می‌شد درحالی که امروزه در این نواحی بدترین شرایط وجود دارد بنابراین برای حفظ رواناب‌ها هدف‌گذاری دقیقی انجام شد و امسال اجرای این ۱۱ طرح در راستای دستیابی به این هدف است.

حجت‌الاسلام جعفری یادآور شد: تامین آب شرب مردم اولین اولویت است، تامین آب موردنیاز کشاورزی نیز در اولویت دوم قرار داد و صنعت در رده سوم قرار می‌گیرد چراکه معیشت مردم و تامین امنیت غذایی کشور در گرو توسعه کشاورزی است که برای این امر نیز به آب و حفظ آن نیاز داریم.

نماینده مردم بروجن در مجلس بیان کرد: برای تامین آب شرب شهرستان به جز طرح بن به بروجن سه طرح اصلی دیگر نیز در نظر گرفته شده است و امیدوارم در آینده شهرستان از وضعیت بحرانی در حوزه آب خارج شود و ما شاهد رونق و توسعه در کشاورزی خواهیم بود.

وی با بیان اینکه کشاورزی سنتی در هیچ جای دنیا پاسخگو نیست، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط بحرانی آب در شهرستان بروجن نیز انجام کشاورزی با روش‌های سنتی صحیح نیست و باید به سمت کشت‌های گلخانه‌ای حرکت کنیم.

فتاح کرمی فرماندار بروجن اظهار داشت: ۱.۲ میلیون مترمکعب کسری آب‌خوان‌ها در این شهرستان وجود دارد که این موضوع نگران‌کننده‌ای به شمار می‌آید و تنها راه نجات از این وضعیت بحرانی نیز حرکت به سمت طرح‌های آبخیزداری است.

وی افزود: امیدواریم با افتتاح و بهره‌برداری از این پروژه‌ها در حوزه کشاورزی توسعه‌های بسیاری رقم بخورد.

اصغر احمدی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: اقدامات و طرح‌های آبخیزداری در راستای پیشگیری از فرسایش خاک همچنین جلوگیری از هدر رفت رواناب‌های سطحی که در فصول بارندگی مخصوصا فصل بهار رخ می‌دهد انجام می‌شود بنابراین این اقدامات در سال ۱۴۰۱ توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اعتبار بالغ‌بر ۴۰ میلیارد تومان برآورد شد که امروز شاهد کلنگ‎زنی تعدادی از پروژه‌هایی هستیم که در شهرستان بروجن واقع شده‌اند.

وی افزود: انجام طرح‌ها و بند‌های خاکی، سازه‌های سنگی ملاتی، اقدامات بیولوژیک یعنی کاشت گونه‌های مرتعی یا کاشت درختان جنگلی به منظور حفظ خاک نمونه‌ای از اقداماتی محسوب می‌شود که مقرر است از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری اجرا شود.

احمدی اضافه کرد: در سنوات گذشته پایان تیرماه به عنوان پایان سال مالی محسوب می‌شد و باید تمامی طرح‌ها به اتمام می‌رسید، اما از پارسال براساس تصویب مجلس شورای اسلامی و با توجه به شرایط آب و هوایی استان پایان شهریورماه به عنوان پایان سال مالی محسوب و اتمام طرح‌ها باید در این زمان انجام شود، پروژه‌ای که امروز کلنگ‌زنی شد نیز ظرف یک تا دو ماه آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

علی‌محمد محمدی معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: در سطح شهرستان بروجن ۱۳ طرح آبخیزداری اجرایی می‌شود که ۱۱ طرح از محل اعتبارات ملی، یک طرح اعتبارات استانی و یک طرح نیز مدیریت جامع حوزه آبخیز انجام خواهد شد.

وی افزود: از ۱۱ طرح آبخیزداری ملی ذکر شده یک طرح بیولوژیک، یک طرح مدیریتی و بقیه نیز طرح‌های مکانیکی آبخیزداری هستند که طی آن‌ها حدود ۲۵ هزار متر مکعب عملیات سنگی و خاکی در سطح شهرستان و عموما در بخش مرکزی آن با هدف‌هایی مانند کنترل فرسایش خاک، کنترل رسوب، تقویت منابع آب زیرزمینی، تقویت پوشش گیاهی و مهار سیلاب انجام می‌شود.

محمدی با بیان اینکه جهت اجرایی شدن طرح‌های ملی اعتباری بالغ‌بر ۱۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است، ادامه داد: یکی از این طرح احداث سازه‌های سنگی ملاتی و سازه خاکی دره ریز است که حجم عملیات خاص آن حدود شش هزار مترمکعب است و نزدیک به دو میلیارد تومان اعتبار برای اجرای آن در نظر گرفته شده و مقرر است در یک برنامه زمانی دو ماهه اجرا شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.